Programi

PROGRAM MEDGENERACIJSKEGA CENTRA RADOL`CA, JESEN 2020

V PROGRAME SE JE POTREBNO PRIJAVITI.

V PRIMERU COVIDA 19 BOMO PROGRAME IZVAJALI NA DALJAVO, PREKO ZOOM APLIKACIJE

Kraj izvajanja: Ljudska univerza Radovljica, Kranjska cesta 4, Radovljica.

Programi in delavnice potekajo tudi v Kamni Gorici, Kropi, Podnartu, Srednji Dobravi. Ljubnem  in Bohinju

Telefon: 04 537 24 00

Mobitel: 041 762 616

Elektronska pošta: lur.info@guest.arnes.si

1. PROGRAM ZAČETNEGA  RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Vera Pelhan

Trajanje: 20 ur, začetek: petek, 23.10., ob 9.00

Program začetnega računalništva je namenjen tistim, ki se boste prvič srečali z računalništvom. Naučili se boste uporabljati program Windows, internet. Ustvarili si boste račun za elektronsko pošto na Gmailu in se naučili poslati in prejeti pošto, ustvariti nove stike.

 2. RAČUNALNIŠKA UR`CA S KRISTJANOM, izvajalec Kristjan Čubranič

Začetek: v oktobru

Če imate težave z računalnikom ali pametnim telefonom in vas spravljata v stres, potem lahko pridete h Kristjanu, da bosta skupaj rešila računalniške in telefonske težavice. Brezplačna Ur`ca s Kristjanom poteka v računalnici na Ljudski univerzi Radovljica. S seboj lahko prinesete tudi svoj računalnik.

 3. PAMETNI TELEFONI,  ZAČETNI IN NADALJEVALNI, izvajalka Bojana Jamnik Široka

Trajanje: 10 ur, začetek v oktobru, programi bodo potekali ob ponedeljkih in torkih ob 10.00 in ob torkih ob 12.00.

Pametni telefon (angleško smartphone) je mobilni telefon, ki ponuja naprednejše računalniške sposobnosti in povezljivost kot sodobni osnovno-funkcijski telefoni. V programu boste spoznali; nastavitve za pametne telefone, nastavitve računov za elektronsko pošto, uporabo Google Photo in Google Drive, prenos brezplačnih aplikacij (za zaščito, navigacijo navfree, zaščito, skeniranje), uporabo wi-fi storitev.

4. JOGA, izvajalka Marcela Boben, ČEBELARSKI CENTER LESCE

Trajanje: 20 ur. Potekale bodo tri skupine

Začetek: 1. skupina: četrtek, 1.10., ob 8.30, 2. skupina: četrtek, 1.10., ob 10.15., 3. skupina: petek, 2.10., ob 8.30.

Joga je starodavna znanost o življenju, eden najstarejših naukov o ravnovesju telesa, uma in duha, ki so ga Indijci izmojstrili in izvajali že pred tisočletji. Asane prenavljajo, pomlajujejo krepijo in varujejo  pred boleznimi. Cilj jogijskih praks je svobodno življenje, neodvisno od zunanjih in notranjih pritiskov. Pridružite se nam na srečanjih in jogo izkusite na svojem telesu, hitro boste deležni njenih pozitivnih učinkov.

 5. VADBA ZA ZDRAVO HRBTENICO, izvaja Slavica Hrovat, ČEBELARSKI CENTER LESCE

Trajanje: 20 ur. Potekale bosta dve skupini, Začetek: 1. skupina, ponedeljek, 28.9., ob 8.30,

  1. skupina: ponedeljek, 28.9.ob 10.00.

Vadbo bo vodila upokojena fizioterapevtka s številnimi izkušnjami Slavica Hrovat. Vadba je namenjena vsem, ki že imate bolečine, kot tudi tistim, ki želite ohraniti zdravo in prožno hrbtenico še naprej. Pri vadbi se boste spoznali z različnimi razteznimi in krepilnimi vajami za prožno, močno in gibljivo hrbtenico, medenico, vrat in ramenski obroč. Izboljšali si boste držo in povečali stabilnost.

6. ENERGIJSKIH TEHNIKE ZA BOLJŠE ZDRAVJE IN POČUTJE, izvaja Simona Prhavc

Trajanje: 20 ur, začetek: torek, 6.10., ob 8.30.

Program poteka v sodelovanju z društvom Magičnost gibanja, ki se ukvarja z učenjem in izvajanjem energijskih in meditativnih tehnik z namenom samozdravljenja, osebne rasti in dviga nivoja zavedanja. Energijske in meditativne tehnike, ki se jih lahko naučite, vam pomagajo, da se ponovno napolnite z energijo, spustite neprijetna čustva in umirite svoj um.

7. SPROŠČANJE Z IRENO, izvaja Irena Odar Tomaževič

Trajanje: enkrat mesečno, prva sreda v mesecu, ob 11.00, datumi: 7.10., 4.11., 2.12.,

V sredah se bomo sprostili, zdravili in napolnili z preprostimi energijsko zdravilnimi sproščujočimi vajami in vizualizacijami. Gradili bomo boljši danes zase in za svet.

 8. STOPALO – ZEMLJEVID MOJEGA ZDRAVJA, začetna skupina, izvaja Mirjana Grašič

Trajanje: 21 ur,  začetek: četrtek, 8.10., ob 10.00

Srečanja so namenjena vsem, ki bi radi poskrbeli za svoje zdravje, boljše počutje in s tem kvalitetnejše življenje. Pogledali bomo zgradbo stopala, povezavo z telesom in zdravjem. Kako se naše zdravje odraža na stopalu, kako lahko prepoznamo težave in si pomagamo sami. Spoznali bomo refleksnoconsko masažo, kako in kdaj se uporablja in se naučili osnovnih prijemov in tehnik.

9. STOPALO – ZEMLJEVID MOJEGA ZDRAVJA, nadaljevalna skupina, izvaja Mirjana Grašič

Trajanje: 12 ur,   začetek: četrtek, 8.10., ob 11.45

Srečanja so namenjena vsem, ki so že obiskovali delavnico masaže stopal ali dlani. Ponovili bomo osnove, ki smo jih spoznali na začetnem tečaju. Preko praktičnih vaj bomo obnovili naše znanje in okrepili naše zdravje z masažo stopal v parih.

 10. MASAŽA DLANI, začetna skupina, izvaja Mirjana Grašič

Trajanje: 14 ur,  začetek v januarju

Delavnica je namenjena vsem, ki bi radi poskrbeli za svoje zdravje, boljše počutje in s tem kvalitetnejše življenje. Pogledali bomo zgradbo dlani, povezavo z telesom in zdravjem. Kako se naše zdravje odraža na dlan in kako lahko prepoznamo težave in si pomagamo sami. Spoznali bomo refleksnoconsko masažo, za kaj in kdaj se uporablja. Naučili se bomo osnovnih prijemov in tehnik, ki jih lahko uporabljamo za samomasažo ali masažo družinskih članov.

11. MOJE POTOVANJE PO ČAKRAH, izvaja Mirjana Grašič

Trajanje: 14 ur, začetek v  januarju

 Spoznali bomo energijska središča oziroma čakre. Potovanje bomo začeli pri prvi- korenski čakri in se povzpeli do kronske. Povezali jih bomo z zdravjem, hormonskim sistemom in organi v telesu. Preko karmične diagnostike bomo poiskali blokade na posameznih čakrah, se učili vaj za harmonizacijo in poiskali ter obdelali točke na dlaneh, ki ustrezajo posamezni čakri. Sklop zavzema 7 srečanj po 2 šolski uri. Priporočljivo je, da s seboj prinesejo pijačo.

 12. SPROSTITEV IN REGENERACIJA Z ZVOKOM, Izvaja Mina Kunstelj

Trajanje: enkrat mesečno, 1. skupina ob 18.00, 2. skupina ob 19.00,

Datumi: 24.9., 29.10., 26.11., 17.12.

Na delavnici se bomo prepustili zvoku gonga in drugih inštrumentov (himalajske posode, kristalna posoda, terapevtske vilice za Ohmpunctur…), ob spremljavi shrutija pa bodo zazvenele pesmi duše in mantre (sanskrt: manas=um, trayate=osvoboditi ). Z glasovnimi vajami (izpevanje vokalov) bomo vstopali globlje v prostor svojega srca in spoznali zdravilno moč našega glasu.

 13. KAKO JE EFT SPREMENIL MOJE ŽIVLJENJE IN LAHKO TUDI VAŠE, izvaja Renata Čimžar

Trajanje: EFT poteka dvakrat mesečno ob torkih ob 17.30. Datumi: 6.10., 20.10., 3.11., 17.11., 1.12., 15.12. 2020.

Izvedeli boste na kakšen način nam tapkanje s prsti po določenih točkah meridianov pomaga na različnih področjih našega življenja. Sami se boste naučili izvajanja dela osnovnega recepta ter izkusili, kako metoda hitro in trajno odpravlja stres, zamero, fizične bolečine in neprijetne občutke. Pomaga nam izboljšati medosebne odnose. Tapkanje bo potekalo dvakrat mesečno, ob torkih ob 17.30 uri.

14. NADALJEVALNA ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA, izvajalka Petra Guzelj, Trajanje: 60 ur, začetek: sreda, 14.10., ob 8.30

Program je sestavljen iz treh vsebinskih modulov Program bo potekal enkrat tedensko preko celega leta. Programu se lahko priključijo tudi začetniki.

15. ENERGIJSKO SAMOZDRAVLJENJE; Spoznali se bomo z različnimi tehnikami in energijskimi vajami za izboljšanje zdravja, počutja in ravnovesja v telesu in umu. NADALJEVALNA MALA ŠOLA ASTROLOGIJE; S pomočjo Astrohealinga, astrološkega predvidevanja bomo preučevali vzroke za bolezni in izboljšali zdravje. MANIFESTACIJA OBILJA: Čistili bomo čustvene travme in rezali energijske vezi, ki imajo napačne vzorce.

16. NAPREDNA ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA, izvaja Petra Guzelj

Trajanje: 60 ur, sreda, 14.10., ob 10.15

Program  se nadaljuje. Potekal bo enkrat tedensko preko celega leta.

Moduli: ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA, NAPREDNA ŠOLA ASTROLOGIJE.

 

 17. OSEBNOSTNA RAST KOT KLJUČ DO OSEBNE SREČE, izvajalka Urška Ajdišek

Trajanje: enkrat mesečno, petki ob 10.00. Datumi: 2.10., 6.11., 4.12. 2020

Mag. Urška Ajdišek,  psihoterapevtka Jungovske analitične smeri, predavateljica na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, vam bo v mesečnih predavanjih poskušala približati teme o osebnostni rasti, partnerskih odnosih, življenjskih izzivih, psiholoških tipih osebnostih. V šolskem letu 2020/2021 bomo nadaljevali s temami osebnostne rasti skladno z željami naših zvestih slušateljev in slušateljic. Vse tematike bodo izhajale iz stališča, kaj lahko sam pri sebi spremenim, da mi bo živeti lažje

18. ANALIZA SANJ, izvajalka Urška Ajdišek

Trajanje: enkrat mesečno, petki ob 10.00. Datumi: 16.10., 20.11., 18.12. 2020

Sanjamo vsi, večkrat na noč. Zato bi bilo še toliko bolj pomembno, da bi svoje sanje podrobneje poznal vsak izmed nas. Z njihovo pomočjo se lahko sami pozdravimo svojih duševnih stisk. Cikel predavanj na temo učenja analize sanj bo zajemal osnove razumevanja sanj, kako se pripraviti k sanjanju, da si bomo sanje zapomnili, kdo so osebe v naših sanjah, zakaj imamo nočne more in kako se lotevati analize sanjskega materiala.

 19. SODOBNA FILOZOFIJA, izvaja Urška Baloh

Trajanje: 20ur, začetek: 12.10., ob 10.15

Program je namenjen vsem, ki vas zanima področje humanistike. V svojih predavanjih se bomo osredotočili na probleme sodobne filozofije. Obravnavali boste teme kot so: odnos Grkov do mita, prijateljstvo in druženje v metafizičnem smislu, ideja Erosa po Platonu in sodoben koncept ljubezni, prijateljstvo in ironija v figuri Sokrata, antični anamnesis in ponavljanje,  Ljubezen in prijateljstvo v polju političnega, v prečudovitem gorovju Zaraturstre, Kdo je zdaj antikrist v Nietzschejem antikristu? Preskoči brezno ali pa boš padel vanj! Korak pred padcem Evrope, Kritika razsvetljenskega videza, Ranjena poezija, ujeta v trpljenju industrije smrti, Problem prijateljstva v taborišču, Etika postutopične dobe, upanjski vidiki filozofije.

20. VARNA VOŽNJA, izvajalec inštruktor vožnje Gregor Solce

Začetek, marec 2021

Program varne vožnje se bo začel s teoretičnim predavanjem, kjer boste obnovili znanje o prometnih predpisih in se še bolj natančno posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo. Ta bo potekala z vašim avtom ob prisotnosti inštruktorja.

21. IZDELAVA MOZAIČNE SLIKE izvajalka Urška A. Potočnik

Trajanje: 30  ur, začetek v oktobru

Ker želimo spodbujati kreativnost in avtorska mozaična dela, se boste na tečaju, pod mentorstvom Urške Ambrožič Potočnik naučili, kako  na preprost način, z mobilnim telefonom ali vašim fotoaparatom sami pripravite motiv, na podlagi katerega bo vsak udeleženec  na tečaju izdelal moderni mozaik.  Mozaike bomo izdelovali iz keramike. Tečaj je primeren za vse generacije.

22.KALIGRAFIJA,

Trajanje 20 ur, začetek: sreda, 14.10., ob 9.00

Seznanili se bomo s Kaligrafijo in vsemi pribori, ki jih bomo potrebovali, da lahko začnemo z lepo pisavo. Papir, svinčnik, peresa, drža. Naučili vas bomo pisavo in sicer okroglo pisavo (karolinška minuskula). Udeleženci lahko prinesete svoja peresa, ker so zelo različna in tudi rokovanje z njimi je specifično. Na prvih urah bomo malo umazani od gradita zato imejte s seboj vlažilne robčke.

23. SLIKANJE V AKVAREL TEHNIKI

Trajanje 20 ur, začetek: petek, 16.10., ob 16.00

Tehnika risanja z akvareli zgleda preprosta, a je v resnici ena zahtevnejših slikarskih tehnik. Uporabljamo barve topljive v vodi, kvaliteten visoko gramski papir, svinčnike, rotring… Slike so transparentne, ne prekrivne, vodene. Tehnika nam ponuja  veliko igranja z barvami in preprostosti čopiča.

24. ZELIŠČNO KREATIVNI PROGRAM »UJETI ZAKLADI NARAVE V EPOKSI SMOLI«, izvajalki Urška A. Potočnik in Monika Golja, začetek marec 2021

Prvi del programa bo vodila Monika Golja, antropologinja, s katero boste spoznavali zelišča ali plodove, ki bodo rastli v času izvedbe tečaja. Naučili se boste kako lepe rožice, plodove iz narave posušite ali sprešate in tako ohranite njihovo barvo. Izdelali boste žepno, praktično prešo. Posvetili se boste tudi uporabi rastlin v ljudski medicini in kaj o njih pišejo ljudske vraže. V drugem delu programa se boste z Urško Ambrožič Potočnik naučili kako te lepe dizajne, ki nam jih poklanja narava, za vedno shranite v epoksi smoli. Pregledali bomo na kakšen način in kam vse to lahko apliciramo – predvsem bomo raziskovali kako te delčke lahko vključimo tudi v sam mozaik. Vsi, ki se boste udeležili tega tečaja ste kasneje vabljeni tudi na tečaj »Izdelava namizne lučke v steklenem mozaiku« v katero boste lahko te zaklade narave, ujete v epoksi smolo, lahko tudi aplicirali v mozaik.

DODATNE AKTIVNOSTI IN PROJEKTI

SODELOVANJE S KNJIŽNICO A. T. LINHARTA RADOVLJICA

 25. BRALNI KLUB, 2. SKUPINI, izvajalka Božena Kolman Finžgar in Irena Kotnik

Trajanje: enkrat mesečno ob 9.00 v Knjižnici A.T. Linharta

Torkovo skupino vodi  Irena Kotnik, začetek: 20.10., 17.11., 15.12.2020

Sredino skupino vodi  Božena Kolman Finžgar, začetek: 21.10., 18.11., 16.12.2020

 Nekateri beremo veliko, drugi malo manj, nekateri potrebujemo posebno spodbudo. Beremo vse po vrsti ali posamezen žanr, literaturo, poezijo, priročnike, kuharice. Tako zelo smo si različni. Vsi pa smo si edini: hočemo brati dobre knjige, se o njih pogovarjati, deliti mnenje. Bralna srečanja bodo namenjena osebam, ki jih zanimata branje in pogovor o prebranih knjigah. S srečanji bomo spodbujali razvijanje bralne kulture, zanimanje za novosti na knjižnem trgu, spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine ter ljudskega izročila, razvijanje kritičnega vrednotenja prebranih del in medgeneracijsko solidarnost.

26. COBISS+ – tečaj iskanja knjižničnega gradiva v knjižničnem katalogu, izvaja Damjan Mulej

Trajanje: 2 uri, začetek v novembru

Spoznali bomo spletno aplikacijo COBISS+, ki uporabnikom knjižnic omogoča online dostop do več različnih baz podatkov. Osredotočili se bomo na skupni in lokalne kataloge slovenskih knjižnic (COBIB.SI) ter spoznali osnovna dva načina iskanja knjižničnega gradiva. Naučili se bomo poiskati različne vrste gradiva z več različnimi iskalnimi zahtevami.

27. COBISS+ – Moja knjižnica (nadaljevalni tečaj)

Trajanje: 2 uri, začetek v novembru

Tečaj je namenjen tistim, ki so že vešči iskanja gradiva v online knjižničnem katalogu. Spoznali bomo Mojo knjižnico, uporabniški račun znotraj knjižnice za posameznega člana. Naučili se bomo pregledovati izposojeno gradivo, mu podaljšati rok izposoje, rezervirati želeno gradivo, pregledovati zgodovino izposojenega gradiva in še druge online knjižnične storitve.

SODELOVANJE Z ZDRAVSTVENIM DOMOM RADOVLJICA

 28. TEHNIKE SPROŠČANJA

V 90 minutni delavnici se boste spoznali s tremi različnimi tehnikami, ki vam bodo v vsakdanjem življenju pomagale pri zmanjševanju napetosti, tesnobe, zmanjševanju stresa. Redno izvajanje bo pripomoglo k sprostitvi in izboljšanju psihofizičnega počutja.

SODELOVANJE Z DOMOM DR. JANKA BENEDIKA RADOVLJICA

V Domu dr. Janka Benedika dvakrat mesečno ob petkih potekajo Kulinarične delavnice z Matejo Reš. Delavnice obiskujejo varovanci doma in udeleženci Medgeneracijskega centra Radol`ca. Ob skupnem druženju nastajajo nova prijateljstva. Z delavnicami in še kakšnimi novimi predavanji bomo nadaljevali tudi v letu 2020/2021.

 SODELOVANJE S SPOMINČICO – ALZHEIMER SLOVENIJA, SLOVENSKO ZDRUŽENJE ZA POMOČ PRI DEMENCI

ALZHEIMER CAFEJI

V sodelovanju s Spominčico že tri leti potekajo Alzheimer cafeji. Na predavanjih različni strokovnjaki predstavljajo najrazličnejše teme, ki so povezane z demenco. S tem ozaveščamo širšo javnost, svojci pa imajo priložnost pridobiti neprecenljive informacije o poteku bolezni in skrbi za svojce.

 ENKRATNE DELAVNICE IN PREDAVANJA

 Vsak mesec potekajo enkratne delavnice in predavanja iz najrazličnejših področij, kot so računalništvo, zdravo življenje, osebna rast, okolje, narava, astrologija itd. O programu vas bomo obveščali sproti.

PROGRAMI VEČGENERACIJSKEGA CENTRA GORENJSKE

  1. PROGRAM NADALJEVALNEGA RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Vera Pelhan

Trajanje: 20 ur, začetek: sreda 14.10., ob 8.30

Nadaljevalni program računalništva je namenjen tistim, ki že imate osnovno znanje. V programu Word boste uporabljali menijske vrstice, poglede in shranjevali dokumente. Velik del programa bo namenjen uporabi interneta, iskanju informacij, elektronski pošti.

 2. PROGRAM NAPREDNEGA RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Bojana Jamnik Široka

Trajanje: 20 ur, začetek: ponedeljek, 12.10., ob 12.00

Program je namenjen tistim, ki že imate dovolj znanja iz računalništva in želite svoje znanje še nadgraditi. Pridobili boste znanje iz uporabe najrazličnejših spletnih aplikacij, uporabe socialnih omrežij in podobno.

3. POWERPOINT, izvajalka Vera Pelhan

Trajanje: 15 ur, začetek: sreda, 14.10., ob 10.15

PowerPoint je predstavitveni program s pomočjo katerega se boste naučili  narediti predstavitev z besedilom in fotografijami.

 4. ENERGIJSKE VAJE PO KITAJSKI TRADICIONALNI MEDICINI, izvajalka Irena Lukežič

Trajanje: 20 ur, začetek: ponedeljek, 5.10., ob 11.15

Vaje po kitajski tradicionalni medicini in Qi Gongu krepijo naše energijske poti in biopotenciale posameznih organov, sproščajo napete mišice, vezivno tkivo in sklepe. Uravnovesijo gibanje našega telesa. Vaje se zaključijo z dihalnimi tehnikami in meditacijo.

5. PLES V KROGU, izvajalka Metka Frelih, ČEBELARSKI CENTER LESCE

Trajanje: 20 ur, začetek: sreda, 7.10., ob 15.00

Folklorni plesi obujajo tradicijo iz življenja ljudi, plesi v krogu pa prinašajo harmonijo in mir. Plesni koraki in glasba nas vodita k veselju do življenja. Postanemo eno z glasbo, plesom, soplesalci, z vsem kar nas obdaja, predvsem pa z virom življenja, ki je v nas samih. Zaplešimo skupaj in odprimo se svetlobi, ki je že v nas.

6. ROČNA DELA KAMNA GORICA, izvaja Društvo upokojencev Kamna Gorica

Trajanje: enkrat tedensko, ob ponedeljkih od 9.00 do 11.00, Kulturni dom Kamna Gorica

V Društvu upokojencev Kamna Gorica v okviru sekcije ročnih del potekajo že tretje leto srečanja. Članice se sestajajo vsak ponedeljek med 9. in 11. uro. Na srečanjih pletejo, kvačkajo, vezejo in se ustvarjalno lotevajo novih izzivov

7. KVAČKANJE, izvaja Marija Žvan

Trajanje: predviden začetek:  januar 2021

Kvačkalo se je celo zimo enkrat tedensko pod mentorstvom Marije Žvan. Nekatere so bile začetnice, druge že izkušene kvačkarice a vse so svoje znanje in spretnosti nadgradile. V programu se boste spoznali s kvačkanjem različnih vzorec, enostavnih do bolj zapletenih.

8. USTVARJALNICE Z BREDO, izvaja Breda Rozman, začetek v novembru 2020

Ustvarjali boste iz različnih materialov in se spoznali z različnimi tehnikami. Iz najlona boste izdelovali rože,  vizitke v Quilling in 3D tehniki in še mnogo drugega.

 9. NADALJEVALNA ASTROLOGIJA

Trajanje: 20 ur, začetek: petek, 9.10., ob 9.00

Program Astrologija je namenjen udeleženkam, ki so ga v lanskem letu že obiskovale. Znanje o astrologiji bodo nadgradile s praktičnimi primeri, izračuni svojih astroloških kart.

 10. PRAVO ZAME, izvajata  Nadja Vidic in Tanja Antonič Svetina

Trajanje: srečanja potekajo dvakrat mesečno ob ponedeljkih ob 9.00

Datumi: 5.10., 19.10., 2.11., 16.11., 7.12., 21.12., ob 9.00

Pravnici Nadja Vidic in Tanja Antonič Svetina vam bosta v mesečih predavanjih pomagale razreševati marsikatero pravno dilemo. Pripravili sta pester izbor tem, ki se navezujejo na najpogostejša pravna vprašanja in zagate. Predstavili vam jih bosta v teoriji in praksi.

 11. NARAVNO VRTNARJENJE, izvaja Barbara Podlogar

Trajanje: 20 ur, predviden začetek v januarju 2021

Barbara Podlogar vam bo v programu predavala o naravnem vrtnarjenju. Spoznali se boste z značilnostmi in načrtovanjem zelenjavnega vrta, obdelavo tal, kolobarjenjem, zalivanjem, gnojenjem, pripravo zastirke v zelenjavnem vrtu. Spoznali se boste s pridelavo lastnih sadik. Načrtovali  boste delo na vrtu po mesecih.

12. ZAČETNA FRANCOŠČINA Z NARAVNIM GOVORCEM, izvaja Dimitri Duhannoy

Trajanje 14 ur, začetek v oktobru 2020

Program je namenjen udeležencem, ki so program obiskovali že v lanskem letu.

 13. NADALJEVALNA FRANCOŠČINA, izvajalec Dimitri Duhannoy

Trajanje 14 ur, začetek v oktobru

Program je namenjen udeležencem, ki so že lansko leto obiskovali francoščino. V programu boste tvoriti bolj zapletene povedi, s katerimi boste izrazili svoje izkušnje in dogodke, želje, ambicije ter mnenja. Znali boste povedati zgodbo ali obnoviti vsebino knjige oziroma filma. Znašli se boste v večini pogovorov in z lahkoto se boste vključili v pogovor v zvezi s splošnimi temami.

14. KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ

Trajanje: enkrat mesečno, začetek v oktobru

Mateja Reš bo pripravila delavnice, ki vas bodo navdihnile, da boste pri pripravi hrane postali še bolj ustvarjalni in boste s pridom uporabljali zelenjavo, sadje in zelišča iz domačega vrta. Iz preprostih in naravnih sestavin lahko pripravimo najbolj okusne jedi.

15. KLEPET OB ČAJU- RAVNOVESJE JE KLJUČ DO NOTRANJEGA MIRU IN HARMONIJE, izvaja Mirjana Grašič

Trajanje:16 ur,  (8 srečanj – 2 šolski uri) , pričetek v januarju 2021

Gre za sklop srečanj, kjer se bomo ob sproščenem vzdušju dotikali različnih tem, ki nas vsakodnevno spremljajo in nam postavljajo določene izzive. Vsem nam je skupna želja, da bi bili zdravi, sproščeni, v dobrih odnosih, skratka harmonično in mirno življenje. Pravzaprav imamo vajeti v svojih rokah, zato bomo skupaj iskali načine, kako vnesti več harmonije, sreče, ravnovesja in zdravja v naše življenje.

Tematska srečanja

Kako postati in ostati pozitiven?

So moje misli ključ do zdravja.

Kaj mi povzročajo čustva in občutki

V oklepu strahov

Moji odnosi – moj svet

Kako moja preteklost definira mojo prihodnost?

Kako se spoprijeti z odvisnostmi?.

Ravnovesje je ključ do notranjega miru in harmonije

 

DODATNE AKTIVNOSTI IN PROJEKTI

SODELOVANJE Z MEDOBČINSKIM DRUŠTVOM  DELOVNIH INVALIDOV RADOVLJICA

V okviru Večgeneracijskega centra Gorenjske izvajamo programe, ki so namenjeni invalidom, članom Medobčinskega društva delovnih invalidov Radovljica.

 

PROGRAMI MEDGENERACIJSKEGA CENTRA BLED

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Bledu dejavnosti potekajo v sejni sobi Ledene dvorane, v telovadnici N1 fitnesa, ki je del Ledene dvorane, v Društvu upokojencev Bled in v Osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled.

PRIJAVE

E-MAIL: hana.premrl@guest.arnes.si (ne pozabite napisati vaših podatkov; mobi),

PO TELEFONU: 040 284 550

Naslov: Ledena dvorana Bled, Ljubljanska cesta 5, Bled

 

 BREZPLAČNI PROGRAMI

 1. JAGODIČJE NA VRTU, izvajalka Barbara Podlogar

Trajanje 20 ur, Ledena dvorana Bled.

Vabljeni vsi ljubitelji vrta, ki si  želijo vzgojiti čim več jagod, malin, borovnic, ribeza  in drugih novejših vrst jagodičja. Ti drobni sadeži so pravi vitaminski zaklad. Skozi niz predavanj bomo spoznali značilnosti različnih vrst jagodičja, njih oskrbo, obrezovanje, škodljivce in  zdravstvene težave.

2. VSE O VRTNICAH, izvajalka Barbara Podlogar

Trajanje 16 ur, Ledena dvorana Bled.

Vrtnice veljajo za kraljico rož, kot tudi za simbol lepote in ljubezni. Cvetijo od maja do konca septembra. Spoznali bomo različne skupine vrtnic, njihove zahteve, kako jih negovati, obrezovati, razmnoževati. Pregledali bomo tudi bolezni in škodljivce vrtnic in kako se jih ubraniti.

 3. TERAPEVTSKA DELAVNICA, Čas za spremembe, izvajalka Alja Markelj,

Trajanje 15 ur, Ledena dvorana Bled.

Verjamete, da za vaše počutje in situacijo v kateri ste, niso krive okoliščine, ampak ste vi tisti, ki si kreirate svojo pot? Imate željo po opustitvi prepričanj, ki vam ne služijo več ter iščete načine kako bi se tega lotili? Na terapevtski delavnici se bomo teoretično in praktično posvetili različnim občutjem, ki se nam sprožajo ob dogodkih v življenju, sočutno raziskovali od kje ti odzivi izvirajo, zakaj se nam določene preizkušnje kar naprej ponavljajo. Vzpostavili bomo razumevanje kako deluje naš psihološki ustroj, kdaj se kreirajo prepričanja o sebi in svetu ter kako jih spremeniti in si s tem omogočiti boljše življenje ter iskrenejše, zadovoljnejše odnose z bližnjimi.

4. STOPALO, Zemljevid mojega zdravja (nadaljevalna skupina), izvaja Mirjana Grašič

Trajanje 12 ur, 6 srečanj, začetek: sreda, 23.9. ob 9.00

Srečanja so namenjena vsem, ki so že obiskovali delavnico masaže stopal ali dlani. Ponovili bomo osnove, ki smo jih spoznali na začetnem tečaju. Preko praktičnih vaj bomo obnovili naše znanje in okrepili naše zdravje z masažo stopal v parih. Udeleženci potrebujejo svojo brisačo. Priporočljivo je, da s seboj prinesejo pijačo.

5. MASAŽA DLANI, začetna skupina, izvaja Mirjana Grašič

14 ur, 7 srečanj, začetek: sreda 23.9., ob 10.45

Delavnica je namenjena vsem, ki bi radi poskrbeli za svoje zdravje, boljše počutje in s tem kvalitetnejše življenje. Pogledali bomo zgradbo dlani, povezavo z telesom in zdravjem. Kako se naše zdravje refleksira na dlan in kako lahko prepoznamo težave in si pomagamo sami. Spoznali bomo refleksnoconsko masažo, za kaj in kdaj se uporablja. Naučili se bomo osnovnih prijemov in tehnik, ki jih lahko uporabljamo za samomasažo ali masažo družinskih članov. Delavnica je sestavljena iz teoretičnega in veliko praktičnega dela. Udeleženci se preizkusijo v različnih vajah, spoznajo refleksne cone rok in se naučijo kako vplivati na počutje, bolečino in razpoloženje.

6. MASAŽA DLANI, nadaljevalna skupina , izvaja Mirjana Grašič

Trajanje 12 ur, 6 srečanj, začetek spomladi 2021,  Ledena dvorana Bled

Srečanja so namenjena vsem, ki so že obiskovali katero od delavnic masaže stopal ali dlani. Ponovili bomo osnove, ki smo jih spoznali na začetnem tečaju. Preko praktičnih vaj bomo obnovili naše znanje in okrepili naše zdravje z vodeno samomasažo dlani.

7. HORMONSKI SISTEM NA DLANEH, izvaja Mirjana Grašič

Trajanje 8 ur, začetek spomladi 2021, Ledena dvorana Bled

Rast, staranje, presnovo, odgovor na stres, veselje in še številne druge odzive telesa uravnavajo hormoni žlez z notranjim izločanjem. Spoznajmo njihovo delovanje, poiščemo ustrezne točke na dlaneh in se naučimo samomasaže.

8. VESELE NOGICE – mamice z dojenčki

Trajanje 8 ur,  začetek jeseni 2020

Program je zasnovan kot praktična delavnica, kjer je poudarek na raznih gibalnih spretnostih in masaži stopal za dojenčke, ki jo lahko izvajajo starši. Pri gibalnih spretnostih damo poudarek na gibanje in krepitev stopal in dlani. Pri masaži pa naučimo starše, kako lahko pomagajo svojim otrokom z različnimi pristopi (vaje za umirjanje, pri trebušnih težavah, pri rasti zob in podobno). Zaradi zagotavljanja kakovosti dela je maksimalno število udeležencev 6 dojenčkov v spremstvu mamice oziroma očeta. Izvajanje se prilagodi starosti dojenčkov. Za izvedbo potrebujejo blazino za ležanje in brisačo, lahko tudi kakšno svojo igračo.

9. NEMŠČINA ZA SOBODAJALCE, Izvajalka Ksenja Kuralt

Trajanje: 24 ur, ponedeljki od 17.00 do 18.30, začetek 19.10.2020, Ledena dvorana Bled

Tečaj je namenjen vsem delavcem v nastanitvenih obratih, sobodajalcem in drugim zainteresiranim z osnovnim predznanjem nemščine (A1), ki si želijo izboljšati ustno in pisno komunikacijo z nemško govorečimi gosti. Na tečaju boste pridobili potrebni besedni zaklad in ga s pomočjo vzorčnih dialogov in pisnih osnutkov in predlog takoj prenesli v prakso. Pokrili bomo vse kontaktne točke z gosti, od rezervacije, sprejema gostov, strežbe zajtrkov in pijač, reševanja reklamacij, dajanja informacij o znamenitostih do zaračunanja storitev in poslovitve. Dotaknili se bomo tudi cenikov, predstavitev obrata in sob na spletnih straneh in drugih vsebin povezane z delom z gosti.

10. TEČAJ ŠPANŠČINE A1/2, izvajalka Marcela Boben,

Trajanje: 24 ur, ponedeljki od 10.45, začetek; 14.9.2020, Ledena dvorana Bled

 Svoje znanje boste obnovili, poglobili in ga razširili z ustreznim zahtevnejšim besediščem in slovničnimi strukturami. Spoznali boste nove čase, kot sta prihodnjik in bližnji preteklik in nadgradili sposobnost ustnega in pisnega sporazumevanja

 11. JOGA Z MARCELO, izvajalka Marcela Boben 

Trajanje: 24 ur, ponedeljki ob 9.00, začetek: 14.9.2020, Ledena dvorana Bled

 Joga je starodavna znanost o življenju, eden najstarejših naukov o ravnovesju telesa, uma in duha, ki so ga Indijci izmojstrili in izvajali že pred tisočletji. Asane prenavljajo, pomlajujejo krepijo in varujejo  pred boleznimi. Cilj jogijskih praks je svobodno življenje, neodvisno od zunanjih in notranjih pritiskov. Pridružite se nam na srečanjih in jogo izkusite na svojem telesu, hitro boste deležni njenih pozitivnih učinkov.

12. Kaligrafija 2, izvajalka Mojca Ahčin Rozman

Trajanje 12 ur, začetek: četrtek, 24.9. ob 13.00

Kaligrafija 2 je nadaljevanje osnovnega tečaja. Udeleženci bodo spoznali napredne tehnike risanja in pisanja. Poudarek bo na inicialkah ter akvarelu v kombinaciji z kaligrafijo.

13. SUHO IN MOKRO POLSTENJE, izvajalka Mojca Ahčin Rozman

Trajanje 12 ur, začetek: četrtek 5.11, ob 13.00

Na tečaju se bomo naučili dve tehniki polstenja, mokro in suho. Izdelali bomo filcana mila, pirhe, srca, gozdne vile, mušnice, rožice.

14. ŠIVARNICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur, Ledena dvorana Bled.

Letošnjo jesen bomo poskrbele za udobje, varnost in toplino. Zašile si bomo termo prijemalko za vročo posodo, hišne copate, naučile se bomo sestavljati slike s tehniko aplikacije, izdelale si bomo srajčko za pletilke in kvačke. Za najmlajše bomo zašile prikupnega medvedka iz blaga.

15. TEČAJ KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje 21ur, začetek: sreda, 7.10. ob 10.00, Ledena dvorana Bled

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali izdelke iz keramike. Naučili se bomo tudi poslikati izdelke.

16. JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV Z DRUŠTVOM ŠOLA ZDRAVJA.

Trajanje: vsak dan z izjemo nedelje, ob 8.00 na Olimpijskem trgu pred Ledeno dvorano na Bledu. Vadba poteka 30 minut, stoje. Za udeležbo na telovadbi ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti, drage športne opreme ali polne denarnice. Vaje so preproste in primerne za vsakogar, izvajate jih po svojih zmožnostih in sposobnostih.

17. PROGRAM VARNE VOŽNJE, Izvajalec Gregor Solce

Ledena dvorana Bled.

V programu bomo obnovili znanje o prometnih predpisih in se posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo.

DRUŠTVO UPOKOJENCEV BLED

1. PLES V KROGU, izvajalka Metka Frelih

Trajanje: 20 ur, začetek, sreda 7.10., ob 17.00

Namen plesov v krogu je izkušnja in doživljanje njihove moči preobrazbe, ki je bila znana že starim ljudstvom. Folklorni plesi obujajo tradicijo iz življenja ljudi, plesi v krogu pa prinašajo harmonijo in mir. Plesni koraki in glasba nas vodita k veselju do življenja. Postanemo eno z glasbo, plesom, soplesalci, z vsem kar nas obdaja, predvsem pa z virom življenja, ki je v nas samih. Zaplešimo skupaj in odprimo se svetlobi, ki je že v nas.

2. MOŽGANSKA AEROBIKA, izvajalka Ana Samsa,

Trajanje 12 ur, Društvo upokojencev Bled

Svoj spomin lahko urimo, izboljšujemo in krepimo vse življenje, pri katerikoli starosti, enako kvalitetno. Z redno uporabo se bo vaš spomin izboljšal, poleg tega pa se bomo družili, kar pomeni, da bomo ustvarili socialno mrežo, ki je ena izmed faktorjev, ki dobro vpliva na naše možgane in sodi v zdrav način življenja.

3. ANGLEŠČINA, izvajalka Metka Smolej

Trajanje: 18 ur, Društvo upokojencev Bled

V nadaljevanju začetnega tečaja angleščine bomo vadili štiri spretnosti: branje, razumevanje, govor in pisanje, s poudarki glede na različne situacije.

PLAČLJIVI PROGRAMI

  1. OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, izvajalke Sergeja Ažman Lapajne, Ana Marija Kovač, Kara Kalajžič, Romana Žitko, Biserka Lazar, Darja Kemperle, Nada Radonjič in Hana Premrl

Trajanje 30ur, ponedeljki od 15:00-16:30, začetek: 21.9.2020, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled  CENA 70 EUR.  

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med šestim in enajstim letom starosti. Otroci na tečaju rišejo poljubne motive, ki so plod njihove domišljije. Pri slikarskem postopku imajo otroci vedno glavno besedo, saj se pri tem razvija in spodbuja njihovo kreativnost in domišljijo. So zelo aktivni, oni so tisti, ki zastavljajo vprašanja o svoji sliki. Učitelji, prostovoljci  imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del. S programom začnemo oktobra in bo trajal do konca maja.

2. ŠOLA RISANJA IN SLIKANJA Z AKADEMSKO SLIKARKO LUČKO ŠPAROVEC,

Trajanje: torki od 16.30 do 18.45, začetek 22.9.2020, Ledena dvorana.

Cena 40 EUR na mesec, letno 400 EUR.

Program je zasnovan za celo leto in se izvaja kontinuirano po v naprej določenem programu. Delo poteka v manjši skupini največ 7 udeležencev, saj mentorica poudarja individualen pristop. Otroci bodo v okviru celoletne šole spoznali različne risarske ter slikarske tehnike in pomen risanja in slikanja kot osnove za vse druge likovne dejavnosti. Razvijali bodo lastno likovno govorico in predstavili likovni zapis v osebnem slogu. Razvijali bodo kreativnost ter se izpopolnjevali v ročnih spretnostih. Cilj šole je spodbujati otrokovo ustvarjalnost skozi proces spoznavanja likovne umetnosti.

3. NEMŠČINA SKOZI SLIKANJE, MOJCA AHČIN ROZMAN

Trajanje: enkrat tedensko, četrtki od 15:00-17:30, začetek 23.9.2020, Ledena dvorana.

Cena 20 eur na mesec

Nemščina skozi risanje je primerna za predšolske in otroke nižjih razredov, ki že pišejo. Učimo se preko slik, ki jih otroci narišejo sami. Na primer številke, barve, prevozna sredstva, sadje, živali… Je prijetna za otroke, poučna in sproščujoča. Če otrok še ne piše ima možnost risanja in poslušanja.

 4. TEČAJ IZDELAVE MOZAIČNE MIZE, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 50 EUR

V 30 šolskih urah boste najprej oblikovali vašo novo klubsko mizico in jo nato po vaši zamisli obložili v mozaik iz keramičnih ploščic. Na tečaju boste spoznali zahtevnejše oblikovanje keramike, saj boste osvojili oblikovanje mozaičnih koščkov v različne oblike in se jih naučili zlagati v smiselne vzorce. Naučili pa se boste tudi izdelati mozaični rob na mizici, ki bo ščitil vašo mozaično mizico.

5. ITALIJANŠČINA 1 A1/2, izvajalka Lea Novak Kolman,

Trajanje 24ur, ponedeljki od 16.45 do 18.15, Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled.

Cena 70 EUR

Na tej stopnji se znanje sedanjika utrjuje, uporablja se ga tako pisno kot ustno. Spoznali boste nov čas, preteklik, in rabo svojilnih zaimkov. Znali boste opisati dogodke iz preteklosti. Naučili se boste opisati osebo, del srečanj pa boste namenili klepetu.

6. NADALJEVALNI TEČAJ RUSKEGA JEZIKA A2, izvajalka Anzhela Gregorc

Trajanje 24 ur, začetek  v sredo 23.9. ob 16:30, Ledena dvorana Bled. Cena 70 EUR

Tečaj je namenjen udeležencem s predhodnim znanjem jezika. Naučili se bomo sporazumevati v trgovini, kako opravimo telefonski pogovor, prosti čas. Spoznali bomo kako se stopnjuje pridevnik v ruskem jeziku, sklanjanje kazalnih zaimkov, sklanjanje samostalnikov v množini. Tudi konverzacije ne bo manjkalo.

 7. NADALJEVALNI TEČAJ RUSKEGA JEZIKA B1, izvajalka Anzhela Gregorc

Trajanje 24 ur, začetek v sredo 23.9. ob 18:15, Ledena dvorana Bled. Cena 70 EUR

Nadaljevali bomo s spoznavanjem novih tem. Veliko bomo delali na razumevanju besedila skozi branje in poslušanje. Utrjevali bomo glagole premikanja s predpono. Naučili se bomo tvoriti in uporabljati deležje.

8. VADBA ZA HRBTENICO, izvajalka Marjeta Žerovc

Trajanje ob torkih in petkih od 9.00 do 10.00, začetek 1.10.2019

24 obiskov: 30 EUR in 12 obiskov 15 EUR

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin in se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

 9. LAS – ETNO DELAVNICA RISANJE ORNAMENTOV IZ SLOVENSKE ZAKLADNICE, izvajalka Mojca Ahčin Rozman

Trajanje 15 ur, začetek v četrtek 2.10. ob 10:00. Ledena dvorana Bled

Srečali še bomo z akvarelom in akrilom. Slovenske ornamente bomo prenesli na knjižna kazala in les.

10. NAŠE TELO IN BARVE, Vera Dermota

Trajanje 12 ur, začetek v torek 22.9. ob 10:00, Ledena Dvorana Bled

Naše celotno stvarstvo se koplje v morju svetlobe in barv. Ves  naš pojavni svet vidimo prav zaradi svetlobe in barv. Svetloba in barve so tesno povezane z vsemi vidiki našega življenja. Vplivajo na vse štiri ravni našega bivanja (fizično, čustveno, miselno in duhovno). Na predavanjih boste izvedeli več o sami svetlobi in barvah, o našem očesu, ki sprejema svetlobo in zaznava barve, o tem, kako nastajajo barve, o pomenu vsake barve posebej, na kakšen način so barve povezane z našim telesom in na kaj vse vplivajo barve, ter na koncu uporabo barv tudi v zdravilne namene.

11. S ČIM VSAK DAN ZASTRUPLJAMO SVOJE TELO, Vera Dermota

Trajanje 12 ur, začetek torek 3.11. ob 10:00, Ledena dvorana Bled

Živimo v času, ko smo obdani z mnogimi starimi in vedno novimi kemikalijami. Verjetno ne veste, da se naše telo sreča dnevno s cca. 500 različnimi kemikalijami. Vse kar pride v telo na kakršne koli načine, pride v naša jetra, ki morajo vse to predelati in razstrupiti. Se zavedate, kako so naša jetra zaradi vsega tega obremenjena? Da jih nehamo po nepotrebnem obremenjevati, je potrebno vedeti, s čim vse jih obremenjujemo. Na predavanjih boste izvedeli: kaj človek potrebuje za svoj obstoj in preživetje (energijo in kisik, vodo (tekočino), hrano, zaščito telesa (obleka, obutev), dom. V čem  vse se skrivajo razne strupene kemikalije, ki obremenjujejo naše telo? Dotaknili se bomo ozračja, vode, prehrane, embalaže, sredstev za osebno nego in kozmetike, čistil in pralnih sredstev, obleke in našega doma. V vsakem posameznem področju bomo iskali tudi boljše in naravnejše rešitve.

12. CELOSTNA OBRAVNAVA TELESA, Vera Dermota

Trajanje 12 ur, začetek spomladi 2021, Ledena dvorana Bled

 Smo majhen delček v celotnem stvarstvu, ki nas obdaja. Vse kar nas obdaja, je istočasno tudi v nas samih. Kdo smo, od kod smo prišli in s kakšnim namenom smo tukaj na planetu Zemlja? Dano nam je bilo fizično telo, skozi občutke smo razvijali čustva in ustvarjali misli, ki posledično ustvarjajo razna čustva. Kakšne naloge opravljamo v našem življenju? Kaj se učimo in mojstrimo za časa življenja? Prepoznavamo svoje življenjske lekcije ali se nam neprestano ponavljajo in se vrtimo v začaranem krogu? Imamo morda posledično tudi že kakšne zdravstvene težave? Vsaka težava ima svoj vzrok. Kje je ta vzrok, ki se je pokazal na telesu v obliki bolečine ali že bolezni – v čustvih, mislih, duhu, duši, karmi)?

PROGRAMI V OBČINI GORJE

  1. KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ, 3ure, pospremljene z degustacijo

Vsaka delavnica traja 3 ure

  • darila z vrta
  • kruh z drožmi
  • brezglutensko kosilo

2. JOGA, Ana Pirih

Trajanje 20 ur, Gorjanski dom.

Krog joga vadba za boljše počutje je preplet znanja Hatha joge, lastnih raziskovanj v mešanici z Vinyasa jogo, kjer se gib in dih povezujeta v skupen ritem. Ni enega brez drugega. Vsaka vadba se razvija organsko, zato je vedno malo drugačna, a smiselno povezana v celoto.

3. Na zelenjavnem vrtu – za vse, ki imajo svoj vrtiček in bi si radi pridelali še več zelenjave Izvajalka Barbara Podlogar, Trajanje 30 ur

V sklopu predavanj bomo spoznali značilnosti naravnega vrtnarjenja. Pogovarjali se bomo,  kako pripraviti gredice, kako jih pognojiti, kdaj zalivati in kako pravilno uporabiti zastirko. Govorili bomo o semenu in kako si ga lahko sami pridelamo.  Naučili se bomo pridelati svoje sadike.