Poklic: gastronomsko-turistični tehnik/ gastronomsko-turistična tehnica
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja izobraževalni program omogoča da:
- usvojijo strokovno teoretična in praktična znanja ter veščine, ki so pomembna za kakovostno izvedbo kompleksnih nalog in reševanje realnih praktičnih problemov v stroki,
- usvojijo sposobnosti podjetniškega razmišljanja, kritične presoje, odgovornega in socialnega ravnanja,
- spoznajo pomen in usvojijo cilje razvoja osebne organizacijske kulture na delovnem mestu in v življenjskem okolju,
- znajo komunicirati skladno s poslovno etiko, bontonom, načeli gostoljubnosti, v slovenskem in najmanj dveh tujih jezikih,
- obvladajo temeljno strokovno terminologijo, telefonsko komuniciranje, tehnike pogajanj idr…,
- so sposobni sodelovanja v skupini in pri projektnih nalogah (kooperativnost, poštenost), reševati konflikte ter organiziranja in vodenja projektnega in timskega dela,
- znajo organizirati in izvajati animacijo za goste ob različnih priložnostih,
- poznajo osnovne naravnogeografske značilnosti, družbenozgodovinski in kulturni razvoj v Sloveniji in v svetu,
- poznajo slovensko naravno in kulturno dediščino in jo znajo tržiti v okviru gostinskih in turističnih storitev,
Ob zaključku izobraževanja:
- usposobljen za samostojno izvedbo strokovnega dela v skupini, timu ter za sodelovanje pri projektnem delu,
- odgovoren, strpen, human in sposoben življenja v demokratični družbi,
- imel temelje za razvoj osebne organizacijske kulture na delovnem mestu in v delovnem okolju,
- iskal racionalne in strokovne rešitve pri izvajanju aktivnosti v delovnem okolju,
- naravnan v vseživljenjsko učenje in usposabljanje,
- usposobljen za uporabo znanj in veščin v novih situacijah,
Pogoj za vpis:
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
- osnovnošolsko izobraževanje,
- nižje poklicno izobraževanje ali njemu enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih.
Trajanje:
Izobraževanje traja štirileta.
- Izobraževalni program je ovrednoten z 240 kreditnimi točkami (KT).
Predavanja:
Potekajo dva do trikrat tedensko v popoldanskem času
Pogoji za dokončanje:
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami:
- splošnoizobraževalne predmete,
- obvezne strokovne module,
- izbirne strokovne module,
- odprti del kurikula .
Poleg tega mora opraviti:
- obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom in
- poklicno maturo.
Poklicna matura obsega:
Obvezni del:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- pisni in ustni izpit iz gastronomije in turizma s podjetništvom.
Izbirni del:
- pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
- izdelek oziroma storitev in zagovor.
PREDMETNIK:
Oznaka
|
Splošnoizobraževalni predmet in strokovni modul
|
obvezno/izbirno
|
||
P1
|
Slovenščina
|
obvezno
|
||
P2
|
Matematika
|
obvezno
|
||
P3
|
Tuji jezik I
|
obvezno
|
||
P4
|
Tuji jezik II
|
obvezno
|
||
P5
|
Umetnost
|
obvezno
|
||
P6
|
Zgodovina
|
obvezno
|
||
P7
|
Geografija
|
obvezno
|
||
P8
|
Sociologija
|
izbirno
|
||
P9
|
Psihologija
|
izbirno
|
||
P10
|
Fizika
|
obvezno
|
||
P11
|
Biologija
|
obvezno
|
||
P12
|
Kemija
|
obvezno
|
||
P13
|
Športna vzgoja
|
x
|
||
Strokovni moduli
|
||||
M1
|
Osnove gostinstva in turizma
|
obvezno
|
||
M2
|
Podjetništvo in zakonodaja
|
obvezno
|
||
M3
|
Poslovno komuniciranje in IKT
|
obvezno
|
||
M4
|
Naravna in kulturna dediščina
|
obvezno
|
||
Izbirni strokovni moduli
|
||||
M9
|
Turistično spremljanje in vodenje
|
izbirno
|
||
M10
|
Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov
|
izbirno
|
||
M11
|
Obdelava turističnih informacij
|
izbirno
|
||
M12
|
Hotelska in receptorska dela
|
izbirno
|
||
M19
|
Dopolnilne dejavnosti v hotelu
|
izbirno
|
||
Praktično izobraževanje v šoli
|
||||
Praktični pouk
|
||||
Praktično usposabljanje z delom
|
||||
Interesne dejavnosti
|
||||
Odprti kurikulum
|
||||
M17
|
Animacija
|
|||
M18
|
Organizacija turističnih storitev
|
|||
M20
|
Turistično destinacijski menedžment
|
|||
Reševanje konfliktov
|
||||
Poslovno komuniciranje v slovenskem jeziku
|
||||
Informacijsko opismenjevanje
|
Izvedba izobraževalnega programa
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Nadaljevanje študija:
Gastronimsko turistični tehnik lahko nadaljuje študij na visokem strokovnem študiju ekonomije za pridobitev VII. stopnje izobrazbe in na drugih visokih strokovnih programih.
Zaposlitev:
Gastronimsko turistični tehnik, ki bo izbral strokovne module, ki izobražujejo za delo v turizmu, se bo lahko zaposlil v hotelih in turističnih agencijah. Organiziral bo izlete, prevoze in bivanja gostov, izlete bo tudi vodil. Kot receptor v hotelih bo sprejemal goste in poskrbel za vse kar je potrebno za njihovo dobro počutje ter jih seznanil s turističnimi znamenitostmi in prireditvami. Gastronimsko turistični tehnik bo obvladal izražanje v slovenščini in več tujih jezikih, svoje delo bo opravljal primerno urejen in uglajenega vedenja.