STROKOVNA EKSKURZIJA PO AKVITANIJI z Ano Jevševar

Strokovna ekskurzija s profesor Ano Jevševar po AKVITANIJI

 Oglejte si eno najzanimivejših področij zgodovine… Akvitanijo, ki je bila do visokega srednjega veka gonilna sila zgodovinskega dogajanja v zahodni Evropi … Raznolikost zgodovine in kulture z različnimi vplivi, od Orienta do Novega sveta, se kaže v cerkvah, gradovih in mestih, ki nosijo bogato dediščino tega območja.

ODHOD: začetek junija 201

1.dan: LJUBLJANA – BENETKE – TOULOUSE Odhod iz Ljubljane in vožnja z avtobusom do letališča v Benetkah. Let proti Toulousu. Zgodovinsko glavno mesto province Languedoc je izredno bogato in zanimivo,  je drugo najstarejše univerzitetno mesto Francije, z letalskim in vesoljskim središčem. Orientacijska vožnja in ogled zanimivosti: katedrala Saint  Etienne, deželna palača, sodna palača- nekdanji grad grofov Toulouških, bazilika sv. Saturnina, jakobinski samostan… Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in prenočevanje..

2. dan: TOULOUSE – ALBI – SARLAT DE CANEDA

Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledi glavnega mesta Vizigotskega kraljestva, ki je bil tudi glavna vojaška evropska obramba proti širjenju muslimanov, ob koncu prvega tisočletja… Vožnja v  nepozabno mesto Albi, ob reki Tar, ki je tudi pod UNESCO-vo zaščito. Pomembno srednjeveško škofijsko mesto nas bo očaralo z gotsko katedralo sv. Cecilije, škofijsko palačo, starim mostom…. Bilo je tudi središče Katarov do 13.stoletja. Vožnja v dolino Dordogne, do gradu Beynac et Cazenac, kjer je imela svoj sedež fevdalna gospoda dežele Périgord. Seveda je bil grad tarča mnogih napadov s strani Riharda Levjesrčnega, kakor Angležev v času stoletne vojne, vendar je preživel do današnjih dni. Ogled. Še vožnja do Sarlat la Caneda, nastanitev, večerja in prenočevanje.

3.dan: SARLAT DE CANEDA –  LASCAUX – HAUTEFORT-PERIGUEX

Po zajtrku. Sprehod in ogled čarobnega srednjeveškega mesta Sarlat, ki se je razvilo okoli velikega benediktinskega samostana. Ogled starega mestnega jedra, z labirinti in ozkimi ulicami, katedralo, atraktivnim palačami, mestno hišo, trgom de la Liberté ter čudovito ulico Rue des Consuls. Vožnja do Lascaux, kjer je kompleks podzemnih jam v jugovzhodni Franciji, poznan po paleolitskih jamskih poslikavah. Jama je bila odkrita leta 1940. Vsebujejo nekaj najbolj znane paleolitske umetnosti. Te slike so po ocenah stare do 17.300 let in so na seznamu Unescove svetovne dediščine. Vožnja do gradu Hautefort, iz  12 stol., s čudovito lepo okolico in vrtom.  Ogled utrdbe. Dalje vožnja do Periguex,  mesta, ki je imelo nekoč 28 stolpov in 12 vrat z zanimivim srednjeveškim in renesančnim centrom, atraktivnimi ulicami s srednjeveškimi hišami, skoncentriranimi okoli nekdanje katedrale. Nastanitev, večerja in prenočevanje.

4. dan: PERIGUEX – ANGOULEME –  POITIERS

Po zajtrku ogled mesta Periguex, ki leži na romarski poti Santiago di Compostela in je bilo med stoletno vojno prizorišče številnih bojev. Ogled katedrale sv. Fronta iz 12. stol, ki je pod UNESCOvo zaščito ter cerkev sv. Štefana iz 11. stoletja. Vožnja v Angouleme prvotno vizigotsko mesto, je bilo leta 507 zavzeto s strani frankovskega kralja Klodvika. Ogled zanimivosti: mestna hiša, katedrala sv. Petra, ruševin   benediktinskih opatij  Saint-Cybard iz 10. do 16. stoletja in Saint-Ausone iz 11. stoletja… Vožnja v Poitiers, danes univerzitetno mesto, od l. 1432 pa tudi rezidenca Henrika in Eleonore Akvitanske in v kratkem obdobju celo glavno mesto Francije. Ogled veličastne katedrale Notre-Dame-la-Grande, sodne palače iz 12. stol, mestne hiše, cerkve sv. Hilarija Velikega, krstilnice sv. Janeza, ki je tudi najstarejši kultni in kulturni spomenik, nastal na temelju antičnega templja v 4.stol. Nastanitev, večerja in prenočevanje.

5. dan: POITIERS – VENDOME – CHINON-FONTEVRAUD- POITIERS

Po zajtrku vožnja mimo Toursa do mesteca Vendome, z mestnim obzijem in grajskim stolpom iz 9.stol. ter veličastno benediktijsko opatijo sv. Trojice, kjer so hranjene relikvije sv. Jerneja in Kristusove solze. Vožnja do trdnjavskega mesteca Chinon, kjer je umrl kralj Henrik II., kjer sta se srečala Jeanne D Arc in Karel VII. Tu so aretirali tudi 140 templjarjev leta 1308. Kratka vožnja do benediktinskega samostana Fontevraud, enega  najzanimivejših in najpomembnejših v Franciji, kjer počivajo pomembne zgodovinske osebe. Vrnitev v Poitiers. Večerja in prenočevanje.

6. dan: POITIERS – LA ROCHELLE – BORDEAUX

Po zajtrku vožnja  v La Rochelle in ogled starega mesteca, ki združuje čudovito naravo ob Atlantiku in arhitekturo z inovativnim, smiselnim in usklajenim razvojem urbanih območij. Velja za eno najbolj privlačnih in dinamičnih mest v Franciji. Ogled. Vožnja mimo Rocheforta, Saintes-a do Bordeaux, ki leži ob ustju reke Garone. Orientacijski ogled bisera Akvitanije. Nastanitev, večerja in prenočevanje  7. dan: BORDEAUX – SAINT EMILION – BORDEAUX Po zajtrku vožnja mimo Libourne, v dolini Dordogne do Saint Emilion, renesančnega mesteca, ki  se pohvali z lepo lego med vinogradi ter tisočletno zgodovino. Je tudi na seznamu svetovne dediščine – UNESCA in ima največjo, v skalo vklesano, podzemno monolitno cerkev, ki jo je začel graditi menih Emilion, kasneje razglašen za svetnika. Ogled. Kraj je znan po dobrem rdečem vinu, zato ga bomo poskusili tudi mi. Vožnja nazaj do Bordeaux-a. Večerja in prenočevanje.

7. dan: BORDEAUX – BENETKE – LJUBLJANA Po zajtrku ogled Bordeauxa, prestolnico Francije po 1.SV, danes pa center vinogradništva. Ogled mesta je pogosto označen kot “biser Akvitanije”. Del njegovega mesta, Port de la Lune, je zaradi svoje izredne arhitekture od junija 2007 na UNESCO vem seznamu svetovne kulturne dediščine. Mestno središče skriva čudovite stavbe : Katedrala sv. Andreja , ki spominja na pariški Notre Dame, bazilika sv. Mihaela, Grand Theatre-mesto komedij, borza… Prevoz na letališče in povratek iz Bordeauxa v Benetke v večernih urah. Vožnja proti Sloveniji.

CENA NA OSEBO: 1.165,00 € pri udeležbi najmanj 40 oseb na avtobusu 1.299,00 € pri udeležbi najmanj 30 oseb na avtobusu 1.375,00 € pri udeležbi najmanj 25 oseb na avtobusu

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz, prevoz s sodobnim turističnim avtobusom do letališča v Benetkah in po Franciji, vse cestne pristojbine, voznik, nočitev z zajtrkom v hotelu  turistične kategorije  3*,  večerje, pokušina vina, slušalke, strokovno vodstvo profesorja, vodnik z licenco, osnovno nezgodno zavarovanje, DDV in stroški organizacije.

MOŽNA DOPLAČILA ob prijavi: riziko odpovedi 70,00 €, enoposteljna soba 155,00 €.  -skupinsko dodatno zavarovanje z asistenco v tujini, pri Corisu je 8,00 €/osebo do 75 let ter 12,00 €/ osebo nad 75 let (pri minimalno 10-tih zavarovanih osebah).  Vstopnine na poti: približno 110,00 €/osebo.

Razpored ogledov se lahko spremeni, glede na ure rezervacij ter odprtosti muzejev.

Prijava do 2.1. 2017 pri prof. Ani Jevševar ali na telefon 01 568 34 95; ali po mailu na: info@turtur.si in akontacija 250,00 €, ostalo po mesečnih  obrokih do 20.5. 2017.

 

 

PLAČILO za TUR TUR TURIZEM d.o.o., Ul. Pohorskega bataljona 139c, Ljubljana:

Referenca: 00-0001062017 Nakazilo: Nova Ljubljanska banka d.d.  Trg republike 2, 100 Ljubljana,Slovenija  SWIFT BIC:  LJBASI2X IBAN Koda: SI 56 0222 2025 9151 753  TUR TUR TURIZEM d.o.o., 30. november, 2016

TUR TUR TURIZEM, d.o.o. | Ulica Pohorskega bataljona 139C | 1000 Ljubljana Telefon: +386 (0)1 56 83 495 | Email: info@turtur.si | TRR: SI56 0222 2025 9151 753 .SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA za potovanje so sestavni del ponudbe in so objavljeni na naši spletni strani www.turtur.si

 

Comments are closed.