Arhiv projektov

PUM FICTION, CO-VID RAZLIKE (2020)

Za letni projekt so se pumovci v letu 2020 odločili, da se pridružijo izzivu poustvarjanja znanih umetnin. Morda ste ta trend zasledili že na družabnih omrežjih, saj se je pod okriljem Getty muzeja projekt močno razširil. Svoje sledilce so pozvali, da poustvarijo znana umetniška dela in tako testirajo svojo izvirnost. Mi smo navodila še dodatno prilagodili in svojo ustvarjalnost razširili še na znane filmske prizore, na svet glasbe, oziroma področje, ki nas je pritegnilo. Upamo, da vsak prepozna vsaj nekaj prizorov in da boste ob slikah uživali vsaj pol toliko, kot smo mi med celotnim potekom projekta.

IZ SENCE NA PUM (2019)

»Marko ima danes res slab dan. Saj veste kako je… Puberteta… Fotr teži, mačeha ga sovraži… V šoli je tik pred tem, da ga vržejo ven… Punca ima čas samo za prijateljice, pa spet je šla na kavo s svojim bivšim…«
Vam zgodba zveni znano? Se z njo morda lahko poistovetijo vaši otroci, prijatelji, znanci ali pa kar sami? Vam je tematika tuja, a si želite bolje razumeti življenje najstnikov? To je bil pumovski projekt skupine 2018/2019.

Projekt je bil sestavljen iz treh delov:

– gledališča senc (par slik v galeriji)

– animiranega filma (del filma si lahko pogledate tukaj: https://youtu.be/PGXtYXw0BEQ)

– rap komada, ki sta ga napisali udeleženki

Projekt, od ideje do izvedbe, je rezultat ustvarjalnosti in trdega dela Pumovcev.

POLNOLETNOST (2018)

V letu 2018 je PUM (PUM-O) praznoval 18 let svojega delovanja, zato so se mladi odločili, da bodo tekom leta pripravili praznovanje polnoletnosti programa. Mesečno so potekali različni, krajši projekti. 

Začelo se je  s praznovanjem polnoletnosti v februarju, kjer smo slavnostno otvorili tablo iz mozaika. Tekom leta pa smo posadili 18 pumovskih dreves, pripravili 18 pumovskih malic, zbrali 18 pumovskih izjav preteklih udeležencev, opravili 18 dobrih del ter pripravili fotografsko razstavo 18 pumovskih portretov.

Na PUM-u Radovljica, ki daje vtis velike povezane družine, se je skozi zgodovino spisalo mnogo zanimivih zgodb. Praznovanje polnoletnosti programa PUM v Radovljici zagotovo prestavlja nov kamenček v mozaiku lepih spominov.

 

SNEGULJKA IN SEDEM PALČKOV (2017)

Lutkovna igrica ni klasična predstava o Sneguljčici, sedmih palčkih, čarobnem gozdu in zastrupljenem jabolku. To je zgodba o pravljičnih junakih, ki so odraz sodobne družbe, prežete s stereotipnimi stališči. Posodobljena verzija Sneguljčice prikazuje zgodbo o prelepi glavni junakinji, ki jo nevoščljiva mačeha spodi iz hiše, da bi sama v miru uživala svoj cvet lepote. Skozi potovanje in pripoved se razbijajo predsodki, krepi se tolerantnost do soljudi.

Mladi so z zgodbo želeli lokalni skupnosti sporočiti, da smo enakovredni in da moramo živeti v sožitju. Želeli so sporočiti, da nimamo pravice obsojati in da se moramo med seboj spoštovati.

Ogled predstave: https://youtu.be/Vy4p3z0fmso

HOČEM ŽIVETI (2013)

Kratki igrano-dokumentarni film Hočem živeti prikazuje ganljivo izpoved dekleta, ki je v mladosti zaradi izgube ljubljene osebe poskušalo končati svoje življenje, kasneje pa se je spopadalo tudi s samopoškodbenim vedenjem in motnjo hranjenja. Film zapolnjujejo slikoviti igrani prizori, v katerih je dekle na psihičnem robu mojstrsko upodobila Nina Rakovec, tematika duševnega zdravja mladih pa je osvetljena tudi s pomočjo strokovnjakov. Film je nastal v sodelovanju z režiserjem Nejcem Levstikom, filmsko ekipo Vizualist in programom PUM Radovljica.

Ogled filma: https://www.youtube.com/watch?v=nPIysk00QVM

Nekaj starejših projektov si lahko pogledate tukaj: https://www.youtube.com/channel/UCIxtJo0N33SCtZqfVHaMEMQ/videos

Več v kratkem 🙂

 

Dostopnost