Projekti

PUMetnina

Zaključni letni projekt PUMetnina je za nas zelo dragocen projekt. Vanj smo vložili veliko truda, saj ni šlo vse po pričakovanjih. Zadali smo si nalogo, da skozi objektiv prikažemo, kaj nam pomeni PUM. Vsak od udeležencev je naslov razumel drugače. Tudi skozi fotografije se opazi individualnost in avtorstvo vsakega posameznika. Naša skupina udeležencev je zelo raznolika in vedno se pridruži še kakšen nov. Presenetilo nas je, kako smo se skozi projekt povezali in izmenjavali mnenja in ideje. Opremo, ki smo jo potrebovali smo prispevali prav vsi. Od doma smo prinesli raznovrstne stare analogne fotoaparate. Učili smo se uporabljati tudi novejše digitalne fotoaparate, kamere na pametnih telefonih, Go Pro kamere, polaroidne fotoaparate, izdelali pa smo tudi vsak svojo kamero obskuro. Po fotografijah sodeč nam največ pomenijo prijatelji, vrstniki, druženje, sodelovanje,  razumevanje in pripadnost. To vse predstavlja dogajanje na Pumu.

 Vabljeni, da si tudi sami ogledate kaj letošnji skupini pomeni PUM-O. Razstava je na ogled na Ljudski Univerzi Radovljica, Kranjska cesta 4, vse dni med tednom od 7:00 do 22:00.

Objavljamo fotografije iz otvoritve.

SPIMO, DA ŽIVIMO

Projekt Spimo, da živimo je delček mozaika vseslovenskega PUM-O projekta, ki smo ga pripravili v skupini PUM-O Radovljica ob svetovnem dnevu spanja. Ta poteka vsako leto tretji petek v marcu in je namenjen ozaveščanju javnosti o prepoznavi spanja in njegovega pomembnega vpliva na naše zdravje.

Z mladimi iz PUM-O Radovljica smo v naš projekt vključili tudi otroke in mladostnike iz Mladinskega dnevnega centra KamRa. Skupaj smo izdelali lovilce sanj, ki smo jih obesili po bližnjem parku in tam postavili “inštalacijo” Kraljična na konzervi graha. 18. marca smo ozaveščali lokalno skupnost o prepoznavi spanja in njegovega pomembnega vpliva na naše zdravje. Kraljična pa bo še ves teden (18. do 25. marec 2022) ležala v posteljici s težavami pri spanju, saj jo bodo konzerve graha preveč tiščale. Povzroča ji more in skrbi, ki se bodo ujele v konzervo, ta predstavlja življenje v sodobnem svetu, polnem pritiskov, stresa in izzivov. Z lovilci sanj bomo more ujeli in kraljična bo lahko končno mirno zaspala.

Več o vsepumovskem projektu si lahko preberete: https://enovicke.acs.si/v-programu-pum-o-ne-spimo-ceprav-je-zadnji-vseslovenski-projekt-posvecen-spanju/

 

Projekt Spimo, da živimo smo v skupini pripravljali kar nekaj časa. Projekt je bil sestavljen iz več delov. V okviru projekta smo se udeležili nekaj delavnic na temo spanja. Povabili smo različne zunanje sodelavce, da so nam pomagali pri analizi pravljice Kraljična na zrnu graha ter z nami analizirali naše sanje.

Video Spimo, da živimo si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://youtu.be/5Jla8SWq7J8

 

UNICEFOVE PUNČKE IZ CUNJ

V programu PUM-o že vrsto let izdelujemo Unicefove punčke iz cunj. Projekt je medgeneracijski, saj starejše prostovoljke mladim pomagajo pri izdelavi. V vseh letih so punčke postale nepogrešljive, med prostovoljkami, pumovskemi babicami in mladimi se je stkalo neprecenljivo prijateljstvo. V februarju so se projektu pridružile tudi udeleženke Medgeneracijskega centra Radol`ca.  Z Unicefom in Pošto Radovljica smo se dogovorili, da bodo punčke ostale v lokalni skupnosti, zato jih lahko posvojite na pošti Radovljica in s tem omogočite cepivo za enega otroka.

O projektu

UNICEF-ove punčke iz cunj so eden od najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov pri nas. Izdelave unikatnih punčk in fantkov iz cunj se z veliko truda in ljubezni lotevajo prostovoljke in prostovoljci vseh generacij in iz vse Slovenije. Vsaka Punčka iz cunj predstavlja enega otroka iz države v razvoju, ki ga je potrebno cepiti in potrebuje našo pomoč. Posameznik punčko posvoji z donacijo v višini 20 evrov, kolikor stane cepljenje otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim. Tako osreči trojno: izdelovalko oz. izdelovalca, obdarovanca (ali sebe) in otroka, ki mu reši življenje. S projektom je UNICEF Slovenija do leta 2020 omogočil cepljenje več kot 20.000 otrokom v državah v razvoju. Več o projektu na www.punckeizcunj.si.

 

 

 

ESCAPE ROOM WITH PUM

“Projekt »Escape Room with PUM«  smo pripravili na malo drugačen način. Inspiracijo je narekoval letošnji trend zapiranja in odpiranja programa. Odločili smo se, da bomo projekt izvedli tako, da bi ga bilo mogoče spremljati tudi »na daljavo«, a na srečo je publika v juniju 2021 premiero projekta lahko spremljala v živo. Vseeno si želimo izkoristiti prednost izvedbe projekta online in možnost, da ste del Matevževega popotovanje skozi čas tudi vi. Vabimo vas, da mu iz različnih zgodovinskih obdobij, pomagate priti nazaj do doma. Razburljiva dogodivščina polna zanimivih ugank, kjer se srečate z dinozavri, norim znanstvenikom, DaVincijem in celo boginjo.

Povezava: https://forms.gle/ZjJAoRa88JhEAWWP8

Pišite nam na naš e-naslov pum@siol.net in posredovali vam bomo geslo za vstop. 

 

Odzivi udeležencev, ki so se udeležili premiere ali se podali na online dogodivščino: 

“PUMO letni projekt je znova navdušil. Vsako leto komaj čakam na končni izdelek, da vidim česa so se tokrat domislili. Linhartova dvorana se je za kratek čas spremenila v pravi pravcati časovni stroj in nam omogočila kolektivni pobeg iz teh negotovih in včasih celo utesnjujočih časov v svet dinozavrov, piramid, princes in seveda ugank. Stopili smo skupaj in Matevžu pomagali premagati vse prepreke na poti do domače sedanjosti za katero upamo, da bo kmalu spet taksna kot smo je bili vajeni. Odličen projekt, super izvedba! Bravo PUMOvci!”

“V Mariboru smo kar z nekaj truda vendarle rešili Matjaža. Ful smo se zabavali! Mentorji in Pumovci smo ponosni na vas, odlično je!”

 

 

Dostopnost