BLOG

Zaključni izlet Medgeneracijskega centra Radolca-Bled v Žičko kartuzijo

12/06/2017

V četrtek 8.6. smo se skupaj z našimi udeleženci odpravili na zaključni izlet. Sprva nas je pot zanesla na zeliščni vrt Majnika, kjer nas je pričakala gospa Majda Temnik. Na vrtu, ki je v družinski lasti in kjer si prizadevajo ustvariti pristne človeške odnose, prijazno okolje ter najbolj kakovostne izdelke se je bohotilo ca.160 vrtnih zelišč. Na zeliščnem vrtu  iz ekološko in biodinamično pridelanih zelišč izdelujejo mešanice čajev ter kuhinjske zeliščne soli.

Po ogledu vrta Majnika nas je pot vodila v dolino svetega Janeza Krsnika, do skrivnostne Žičke Kartuzije.  V tej odmaknjeni in tesni dolinici si je v 12 stoletju že takratni lastnik tega posestva, Štajerski mejni grof Otakar III., zadal nalogo, da ustanovi domovanje menihov iz Velike kartuzije na Francoskem. Ti so  leta 1160 pričeli z izgradnjo večine poslopij Žičke Kartuzije, sprva lesenih, kasneje pa povsem zidanih. V 15. stoletju je nastalo že poslopje sedanjega Gastuža, danes ene najstarejših še delujočih gostiln v Srednji Evropi. Redovno življenje je zamrlo, ko je leta 1782 takratni cesar Jožef II. z dekretom ukinil delovanje Žičke kartuzije. Po letu 1827 so pričele stavbe propadati, zadnje desetletje pa se življenje v Žičko kartuzijo ponovno vrača.

Sledila je degustacija penine iz Otakarjeve peninske kleti, kjer v miru in spokoju zorijo penine konjiškega Zlatega griča.

Sprehodili smo se tudi po urejenih zeliščnih vrtovih ter obiskali Zeliščarico Viva Sana, ki med svojimi zidovi skriva zakladnico zeliščnih napitkov in zdravilnih pripravkov. Ogledali smo si tudi lončarsko delavnico.

Za zaključek smo se odpravili v dvorec Trebnik, kjer so imeli udeleženci možnost nakupa izdelkov.

Nikakor pa se nismo mogli ogniti tudi vonju slastnih trojanskih krofov.

 

Dostopnost

Share This