BLOG

Poljska, Krakov-“In charge of time”

30/01/2018

VZEMI ČAS V SVOJE ROKE

(Izmenjava z mladimi iz Poljske)

Udeleženci programa Pum-o Radovljica in štirje udeleženci Mladinskega dnevnega centra KamRa smo se v januarju srečali na Poljskem z udeleženci iz organizacije Fundacja Atalaya v okviru mladinske izmenjave. V Krakowu smo preživeli 9 dni.

Namen izmenjave je bil, da bi mladi preživeli čas na aktiven, navdihujoč način, z zanimivi ljudmi iz drugih držav, brez različnih stimulansov in destruktivnega obnašanja. Ustvarili naj bi lastno igro na prostem za kvalitetno preživljanje prostega časa in ob tem pridobili številne kompetence. Odločili so se, da skupaj ustvarijo igro, kjer bo potrebna neodvisnost, kreativnost, sodelovanje v kulturno in jezikovno raznolikem okolju. S pomočjo aplikacije Action Bound je nastal “lov za skritim zakladom” po mestu Krakow.  Igro so ustvarjali po ekipah, ki so jih sestavljali mladi iz Slovenije in Poljske. Na koncu so jo združili v dve poglavji in jo tudi preizkusili.

Tekom izmenjave smo obiskati mesto Krakow, spoznati skrivnosti ulice Kazimierz, ulične umetnosti, obiskali rudnik soli, nekateri so se sprehodili tudi do največjega parka v okolici. Imeli smo možnost preizkusiti tudi različne tradicionalne poljske jedi. Večerne ure smo lahko izkoristili za razne družabne aktivnosti. Mesto ponuja zelo veliko možnosti za mlade: kino, bowling center, biljardnico,  “sobe pobega”, drsanje pozimi, zanimive muzeje.

Če se boste kdaj odpravljali v Krakow, si lahko naložite aplikacijo ActionBound in tudi sami preizkusite igro. Vsebuje različne izzive, za katere boste potrebovali nekaj poguma, znanja poljske in slovenske kulture ter vztrajnosti.

Celotna izmenjava je presegla naša najbolj “divja” pričakovanja. Komaj čakamo, da še kdaj doživimo podobno izkušnjo.

 

 

Dostopnost

Share This