BLOG

KAKO ZDRAV ZRAK DIHAMO, PLESEN IN VLAGA V HIŠI, predavanje torek, 13.2 .ob 10.00

07/02/2018

Jožef Pogačnik energetski svetovalec mreže ENSVET  bo govoril o tem kako zdrav zrak dihamo. V drugem delu predavanja pa se boste posvetili vedno aktualni temi vlagi in plesni, ki se je  zelo težko rešimo, ampak z ustreznimi ukrepi se bomo lahko lažje spopadli s to nadlogo.

 TOREK, 13. FEBRUAR, OB 10.00, LUR

 Kako zdrav zrak dihamo?

Sodobni način življenja, pogoji okolja pogoji, v katerem se večinoma gibljemo, poslujemo ali bivamo, ne dopuščajo zadovoljive svobode gibanja. Hote ali ne, primorani smo uporabljati zrak, ki nam je v danem okolju na razpolago. Vemo, da je v mestih in določenih območjih vsaj občasno na razpolago bistveno manj kakovosten zrak, kot npr. na deželi. Ob tem je načeloma zunanji zrak bolj svež, kot v zaprtih prostorih znotraj stavb. Navsezadnje prostore prezračujemo tako, da zamenjamo izrabljen notranji zrak s svežim zunanjim.

V predavanju bomo poskušali opozoriti, kako najbolje lahko ravnamo, glede na naravne pogoje in onesnaženja, v katerih se znajdemo in živimo.

  • Težave z vlago in plesnijo v stavbah

Glavni vzrok neželene vlage na površini gradbenih konstrukcij je prekomerna vlažnost v prostoru, ki je lahko posledica bivalnih navad, nepravilnega prezračevanja in ogrevanja. Nadalje gre lahko za neugodno geometrijo stikov konstrukcij stavbe,  uporabo manj primernih materialov in podobno. Toda v praksi se običajno srečujemo s kombinacijami od nepravilne gradbene zasnove posameznih delov stavbe, napak pri gradnji, nepravilnega prezračevanja in ogrevanja do napak pri uporabi prostora.

Dostopnost

Share This