BLOG

PROGRAM MEDGENERACIJSKEGA CENTRA BLED jesen 2018

14/08/2018

 

PROGRAMI MEDGENERACIJSKEGA CENTRA BLED

 

NA PROGRAME SE JE POTREBNO PREDHODNO  PRIJAVITI NA:

hana.premrl@guest.arnes.si, 040 284 550

 

BREZPLAČNI PROGRAMI:

 

PAMETNI TELEFONI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 10 ur, OŠ Bled

Na začetnem programu se boste spoznali z osnovnimi funkcijami pametnega telefona. Za tiste, ki osnove že znate, se lahko udeležite nadaljevalnega programa pametnega telefona, ki vsebuje napredne nastavitve telefona in delo z najrazličnejšimi aplikacijami.

 

NADALJEVALNI TEČAJ RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 16 ur, OŠ Bled

Nadaljevalni program računalništva je namenjen vsem, ki že imajo osnovna znanja iz računalništva. Pogledali si boste napredno uporabo programov za oblikovanje besedil in projekcijskih prosojnic, brskanja po spletu, urejanje in obdelavo fotografij ter razna uporabna Googlova orodja.

 

SOCIALNA OMREŽJA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 4,5 ur, OŠ Bled

Program je namenjen vsem, ki računalnik že znate uporabljati in bi svoje znanje radi nadgradili ter podrobneje spoznali socialna omrežja za ohranjanje stikov in komunikacijo s svojimi prijatelji.

 

OBLIKOVANJE LETAKOV, izvajalka Petra Dermota

Trajanje 4,5 ur, OŠ Bled

Na zelo preprost način se boste naučili, kako biti svoj lastni oblikovalec letakov, plakatov, vabil in še kaj drugega. Ustvarjali boste s programom Publisher in v drugih online programih.

 

IZDELAVA SPLETNE STRANI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 12 ur, OŠ Bled

Za izdelavo spletne strani je bilo včasih potrebno poznavanje programskega jezika. Danes pa potrebujemo le kvalitetno vsebino, fotografije in prosti čas. Za ostalo poskrbijo različna online orodja, ki nam izdelavo spletne strani poenostavijo do te mere, da lahko s potezami “povleci in spusti” ustvarimo unikatno spletno stran.

 

ANGLEŠKA KONVERZACIJA Z NARAVNO GOVORKO, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20 ur, četrtki od 17.00 do 18. 30, začetek 4.10. 2018, Ledena dvorana Bled.

V programu angleške konverzacije se bomo posvetili zlasti besedišču. Obravnavali bomo najrazličnejše teme, se pogovarjali in se urili v sporazumevanju.

 

ANGLEŠČINA 1, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20ur, četrtki od 18.45 do 20.15, začetek 4.10. 2018,  Ledena dvorana Bled.

Program je namenjen začetnikom in vsem, ki bi želeli obnoviti znanje. Preko iger se bomo naučili slovnico in besede, lahke dialoge za potovanje ter kratke zgodbe. Na koncu programa boste znali pripovedovati o preteklih dogodkih in uporabljati osnovne čase.

 

UPRAVLJENJE S ČASOM MED VSAKODNEVNIMI OPRAVKI BREZ NEPOTREBNEGA STRESA

Izvajalka Andreja Sirk, NLP Mojster, NLP Coach Praktik

Trajanje: 10 ur,17. in 24.11. od 9:00 do 13:00, Ledena dvorana Bled

Skozi dveh srečanjih bomo prišli do jedra pojmu »stres«, kaj je in kaj ga povzroča, predvsem pa kako se z njim učinkovito soočiti že z bolj učinkovito organizacijo časa. Obravnavali bomo teme: Naš vsak dan in stres, Kako zaznam stres? Kako ga obvladati, organizacija časa in tehnike za umirjanje.

 

KOZMIČNI ZDRAVILNI ZVOKI IN NOTRANJI SMEHLJAJ, izvajalka Marcela Boben

Trajanje: 21 ur, vsak petek od 10.00 do 11.30, Ledena dvorana Bled

Spoznali boste različne dihalne tehnike, se naučili šestih zdravilnih zvokov, katerih vibracije spodbujajo zdravje notranjih organov, čustveno ravnotežje in preprečujejo bolezni. Sproščali bomo napetosti in blokade, ki nastajajo v telesu zaradi stresa in obremenitev.

 

ENERGETSKA SAMOPOMOČ, izvajalka Milena Šimnic,

Trajanje 20 ur, vsak torek od 10. 30 do12.00, začetek 9.10. 2018,  Ledena dvorana Bled

Vsi si želimo, da bi imeli dovolj življenjske energije za kvalitetno življenje in posledično dobro počutje in zdravje. Toda ali poznamo svoj energetski sistem in ali znamo upravljati z njim?

 

KVAČKARIJE, izvajalka Tjaša Schindler,

Trajanje 30 ur, vsak drugi četrtek od 9.00 do 10. 30, začetek 4.10. 2018, Ledena dvorana Bled

V programu bomo spoznali osnove kvačkanja, naučili se bomo pravilno brati navodila. Znanje bomo nadgrajevali z raznovrstnimi izdelki (rožice, srčki, kape, šali, nogavice, torbice ter pleti).

 

TEČAJ ŠIVANJA ZA ZAČETNICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur, Ledena dvorana Bled

Namenjen je popolnim začetnicam v šivanju. V programu bomo spoznali stroje in materiale, izdelali prevleko za blazino, pogrinjek za mizo, košarico za kruh, toaletno torbico, šal in preprosto kapo.

 

ŠIVANJE ZA KUHARICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled

Delavnice so posamične in niso primerne za začetnice. Na delavnicah bomo izdelali termo prijemalko za posodo, predpasnik z žepi in volančki, košaro za kruh ter pogrinjek z aplikacijo.

 

POSAMEZNE ŠIVILJSKE DELAVNICE: izvajalka Andreja Jakun,

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled

Na posameznih delavnicah bomo šivali: nahrbtnik (3 ure), torbo na preklop (4 ure), drobižnice z okvirjem (2 uri). Obvezno je predhodno znanje.

 

USTVARJAMO Z NAŠIMI BABICAMI,

Trajanje: vsako tretjo soboto v mesecu od 10.00 do 11.30, začetek 20.10. 2018, Ledena dvorana Bled

RECIKLIRAMO, ZERO WASTE (Šivanje nosilnih vrečk za sadje in zelenjavo, nakupovalnih vrečk); ROŽNATI OKTOBER 20.10.(Akcija šivanja rutk in kap za bolnice, ki okrevajo po kemoterapiji); IZDELAVA KNJIŽNEGA KAZALA 24.11.(Izdelava kazal iz starega  jeansa in drugega materiala); IZDELAVA IGRAČE 15.12.(Otroci bodo narisali svojo najljubšo žival, ki jo bodo šivilje zašile); ŠIVANJE VIZITK (Na medgeneracijski delavnici bomo izdelali vizitke, ki jih bomo podarili.

 

NAZAJ K NARAVI, izvajalka Alenka Kleindienst Endliher, Knjižnica Bled

 

11.10. ob 18:00 IZDELAVA NARAVNIH OVOJEV ALI FOLIJ ZA SHRANJEVANJE IN NAKUPOVANJE HRANE: Izdelali bomo krpe iz čebeljega voska in si ogledali še ostale načine uporabe tovrstnih krpic

8.11. ob 18:00 DOMAČA LEKARNICA V JESENSKO-ZIMSKEM ČASU,: Spoznali se bomo z najpogostejšimi  zdravstvenimi tegobami v tem času in kako si pomagamo z naravo. Na praktičnih primerih bomo spoznali bogastvo zelišč, ki nam pri tem pomagajo.

13.12. ob 18:00 PREHRANSKI VODIČ: SLADKORJI IN SLADILA, Knjižnica Bled: Na delavnici bomo spoznali: Kaj so sladkorji in njihovi nadomestki, kakšne so njihove lastnosti, kako jih uporabljamo v prehrani, kako v kozmetiki in še kje…Pregledali bomo celoten vpliv sladkorjev na zdravje in poiskali alternative.

 

ZAČETNI PROGRAM KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje: 21ur

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali ploščico Bled, okvir za sliko, magnet, uhane.

 

JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV Z DRUŠTVOM ŠOLA ZDRAVJA

Trajanje: Od 1.9.2018 do 31.5.2019, vsak dan  z izjemo nedelje ob 8.00 in od 1.6. do 31.8. 2018  ob 7:30 na Olimpijskem trgu pred Ledeno dvorano na Bledu.

Vadba poteka 30 minut, stoje. Za udeležbo na telovadbi ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti, vaje so preproste in primerne za vsakogar.

 

MOŽGANSKA AEROBIKA, izvajalka Ana Samsa,

Trajanje 12 ur, vsaka tretja sreda, 17.10, 21.11, 19.12.2018 ob 17.00 v Društvu upokojencev Bled

Z redno uporabo se bo vaš spomin izboljšal, poleg tega pa se bomo družili, kar pomeni, da bomo ustvarili socialno mrežo, ki je ena izmed faktorjev, ki dobro vpliva na naše možgane.

 

ANGLEŠČINA, izvajalka Metka Smolej

Trajanje: 18 ur, torek 9:00-10:30 v Društvu upokojencev Bled

V nadaljevanju začetnega tečaja angleščine bomo vadili štiri spretnosti: branje, razumevanje, govor in pisanje, s poudarki glede na različne situacije.

 

ANGLEŠKA KONVERZACIJA Z NARAVNO GOVORKO, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20 ur, petki ob 9.00, začetek 5.10.2018, Ledena dvorana Bled.

V programu angleške konverzacije se bomo posvetili zlasti besedišču. Obravnavali bomo najrazličnejše teme, se pogovarjali in se urili v sporazumevanju.

 

PROGRAM VARNE VOŽNJE, Izvajalec Gregor Solce

Ledena dvorana Bled. Društvo upokojencev Zasip

V programu bomo obnovili znanje o prometnih predpisih in se posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo.

 

PLAČLJIVI PROGRAMI

 

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, izvajalke Sergeja Ažman Lapajne, Ana Marija Kovač, Kara Kalajžič, Romana Žitko, Biserka Lazar in  Hana Premrl

Trajanje: 30 ur, enkrat tedensko, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled,  letno 70 EUR.  

Otrok (6 – 11 let) na tečaju riše poljubne motive, ki so plod njegove domišljije in ima pri slikarskem postopku glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njegova kreativnost in domišljija. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del.

 

ŠOLA RISANJA IN SLIKANJA Z AKADEMSKO SLIKARKO LUČKO ŠPAROVEC,

Trajanje: vsak torek od 16.30 do 18.00, začetek 11.9.2018,  Ledena dvorana.

Cena: 40 EUR na mesec, letno 400 EUR.

Program je zasnovan za celo leto in se izvaja kontinuirano po v naprej določenem programu. Delo poteka v manjši skupini največ 7 udeležencev, saj mentorica poudarja individualen pristop. Otroci bodo v okviru celoletne šole spoznali različne risarske ter slikarske tehnike in pomen risanja in slikanja kot osnove za vse druge likovne dejavnosti.

 

ZAČETNI PROGRAM MODERNEGA MOZAIKA, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30ur,  začetek 7.11.2018, od 17.00 do 20.00, Ledena dvorana Bled

Cena: 50 EUR

Na programu bomo spoznali vse o mozaiku, kreirali idejno zasnovo in izdelali mozaični cvetlični lonček in mozaično ogledalo. V programu boste pridobili vse potrebne osnove za samostojno ustvarjanje mozaika tudi doma.

 

ITALIJANŠČINA 2 A1/2, izvajalka Lea Novak Kolman,

Trajanje 24ur, ponedeljki od 16.45 do 18.15, Višja šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled.

Cena 70 EUR

Ponovili bomo sedanjik in osnovno besedišče. Nato se bomo posvetili (dovršnemu) pretekliku, svojilnim zaimkom in predlogom. Vsako uro se bomo tudi pogovarjali, da bomo utrjevali usvojeno besedišče. Teme bodo raznolike, med drugim bomo spoznali besedišče na področju zabav, ljubezni, kave, živali in vremena.

 

ŠPANŠČINA 1, izvajalka Marcela Boben

Trajanje 24ur, ponedeljki od 9.00 do 10.30

Cena: 70 EUR

Spoznali boste osnove jezika, tako da se boste sposobni sporazumeti v vsakodnevnih situacijah. Znali se boste predstaviti, opisati sebe in svojo družino, povedati od kod prihajate, naročiti hrano v restavraciji in rezervirati sobo v hotelu. Spoznali boste tudi špansko kulturo in se zabavali ob igrah konverzacije, slušnega razumevanja, branja in pisanja.

 

ITALIJANŠČINA 3 (A2/1), izvajalka Lea Novak Kolman

Trajanje  24ur, ponedeljki od 18.30 do 20.00, Višja šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled.

Cena: 70 EUR

V 3. stopnji bomo obnovili že predelano snov. Pri slovnici bomo spoznali prislov, prihodnjik in nedovršni preteklik. Ponovili bomo predloge. Glavne teme bodo tokrat sprejemanje in zavračanje različnih vabil ter hrana na različne načine (navade, obroki in njihova razdeljenost, čokolada, sladoled,…) in vreme.

 

NEMŠČINA1, izvajalka Tina Papler

Trajanje:  24 ur, ponedeljki od 17:30 do 19:00, Ledena dvorana Bled.

Cena: 70 EUR

Na začetnemu tečaju boste osvojili osnove nemškega jezika. Naučili se boste predstaviti sebe in druge, kako naročiti hrano in pijačo, kako vprašati za pot in še mnogo več.

 

NEMŠČINA 2, izvajalka Tina Papler

Trajanje:  24 ur, ponedeljki od 19:15 do 20:45, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program je namenjen  tistim, ki so se z nemščino že srečali in želijo svoje znanje obnoviti in nadgraditi. Po kratki obnovitvi osnov bomo prešli na bolj zahtevne teme ter se naučili pisati razne besedilne vrste.

 

ZAČETNI TEČAJ RUŠČINE A1, izvajalka Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, torki od 17:30 do 19:00, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program boste pričeli s pisanjem in branjem ruske abecede. Obravnavali boste naslednje teme: spoznajte se, predstavitev sebe in drugih, vsakdanje življenje… Naučili se boste imena dni, mesecev, letnih časov, številk. Spoznali se boste z rusko kulturo, tradicijo in kuhinjo. Pri slovnici se boste srečali s časi, z vprašalnicami, sklanjanjem samostalnika ter spreganjem glagolov.

 

NADALJEVALNI TEČAJ RUŠČINE A1/2, izvajalka  Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, sreda od 17:00 do 18:30, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Nadaljevalni tečaj ruskega jezika za hotelirje, gostince in vse, ki so povezani s turizmom. Nadgradili bomo dosedanja znanja ruščine ter spoznali specifično terminologijo, ki je potrebna za učinkovito komuniciranje z rusko govorečimi strankami. Veliko pozornosti bomo namenili konverzaciji.

 

VADBA ZA HRBTENICO, izvajalka Marjeta Žerovc

Trajanje ob torkih, srede in petkih od 9.00 do 10.00

24 obiskov: 30 EUR in 12 obiskov 15 EUR

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin in se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

 

PROGRAMI MEDGENERACIJSKEGA CENTRA BLED V OBČINI GORJE

 

VADBA ZA RAZTEZANJE, izvajalka  Petra Pretnar

Trajanje: 12 ur, srede od 10:00 do 11:00, Gorjanski dom

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin ter se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

 

KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ, 3ure, pospremljene z degustacijo

Vsaka delavnica traja 3 ure

19.10. od 17:30 do 19:00 Kruh z drožmi in kruh brez kvasa, oktober (Pripravili bomo kruh s kislega testa – droži in kruh z vinskim kamnom in kefirjem)

23.11. od 17:30 do 19:00 Mala drobna darila iz kuhinje, november (Pripravili bomo zeliščno sol, energijske kroglice v čokoladi, sadne ploščice in zeliščni kis. Naredili bomo tudi darilne vrečke iz starih koledarjev)

14.12. od 17:30 do 19:00 Zdravi piškoti iz polnozrnatih mok in piškoti brez moke, december (Namleli bomo moko, zamesili in spekli okusne piškote za praznične dni)

 

IZDELAVA KOŠAR IZ VRBOVIH VEJ, Petra Golinar in Tanja Legat

Trajanje: 9 ur, oktober

Na tečaju boste izdelovali košare iz vrbovega šibja po principu kot so jih izdelovali v preteklosti. V sklopu treh srečanjih boste osvojili celoten postopek izdelave košar (od nabiranja do priprave materiala, ter same izdelave).

 

NARAVNA ČISTILA, Alenka Kleindienst Endliher, 6ur.

Čist in zdrav dom 1 (27.9. ob 17:00) in Čist in zdrav dom 2 (22.11. ob 17:00). Občina Gorje.

Naravna čistila so učinkovita, preprosta za izdelavo in porabo, zdravju in okolju prijazna, prijazna do naših denarnic in varna. Spoznali bomo osnovne sestavine  in pripomočke za izdelavo naravnih čistil. Govorili bomo o njihovi sestavi, lastnostih in pomenu za zdravje in okolje. Z znanjem bomo naravna čistila lahko naredili doma v manj kot 5 minutah.

 

Dostopnost

Share This