BLOG

Mladinska izmenjava “Potujoči cirkus”

31/07/2019

V Radovljici smo med 14. in 26. julijem pod okriljem projekta Erasmus+ gostili nizozemski cirkus Tijdgeest. Skupaj smo izvedli socialno-kulturni projekt in potujoče zabavišče uporabili kot orodje za delo z otroki in mladostniki. Gre za akrobatsko skupino brez živali, ki v program vključi lokalne otroke, mlade, njihove starše, bližnje in zainteresirane mimoidoče. Zato ima značilnosti uličnega dela.

 

Namen vsakega srečanja posebej je bil uresničevati zastavljene cilje: se povezovati, aktivno preživljati prosti čas, krepiti socialno mrežo in vključenost, izboljšati koncentracijo in motoriko, nadgraditi znanje angleščine, se učiti novih cirkuških metod, spoznavati novo kulturo in življenjski slog, razvijati ustvarjalnost, krepiti kompetence, vrednote in še bi lahko naštevali.

 

Ves čas projekta je bil na travniku za nakupovalnim centrom Spar v Radovljici postavljen cirkuški šotor. Delavnice učenja cirkuških veščin so potekale dvakrat dnevno. Dopoldne smo gostili vnaprej dogovorjene skupine, popoldanske aktivnosti pa so bile namenjene lokalnim prebivalcem. Udeleženci iz PUM-O Škofja Loka, PUM-O Novo mesto ter skupine otrok iz CSD Radovljica, vrtca Radovljica in vrtca Montessori in drugi so žonglirali s keglji in žogicami, vrteli kitajske krožničke in diabolo, hodili po žogi, vrvi in s hoduljami, se vozili z monociklom.

Nizozemski partnerji so na svojem profilu na Facebooku redno delili fotografije, pohvalili so našo gostoljubnost, odlično hrano in fantastično vzdušje.

Mladi so med delavnicami skrbeli tudi za pripravo obrokov, po skupinah so se izmenjavali v kuhinji. Postregli smo tudi tradicionalne slovenske jedi. Hud vročinski val so v času prostočasnih aktivnosti premagovali predvsem na bazenu. Nekateri so prvič spali v šotoru, večina pa nas je vsekakor prvič izkusila posledice močne poletne nevihte med kampiranjem.

Končni rezultat delavnic so bile cirkuške predstave za lokalno skupnost (starše, skrbnike, sorodnike, zainteresirano javnost). Izpeljali smo kar tri, da so udeleženci lahko predstavili, kaj so se v tednu naučili.

Za zaključek projekta načrtujemo tudi potujočo fotografsko razstavo, ki jo bomo poslali po lokalni skupnosti.

Foto: Grega Valančič in Matej Mrevlje

Dostopnost

Share This