BLOG

Jesenski program Medgeneracijskega centra Bled

05/09/2019

NA PROGRAME SE JE POTREBNO PREDHODNO  PRIJAVITI NA:

hana.premrl@guest.arnes.si, 040 284 550

 

BREZPLAČNI PROGRAMI:

 

PAMETNI TELEFONI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 10 ur, OŠ Bled

Na začetnem programu se boste spoznali s pametnim telefonom, sledi uporaba osnovnih aplikacij za klicanje, pošiljanje SMS in MMS sporočil, uporaba fotoaparata, kako se povežemo na  brezžično omrežje in osnove internetnega brskalnika.

 

NADALJEVALNI TEČAJ RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje 16 ur, OŠ Bled.

Nadaljevalni program računalništva je namenjen vsem, ki že imajo osnovna znanja iz računalništva. Pridobili boste  praktična znanja, ki jih potrebujete vsak dan pri delu in doma. Pogledali si boste napredno uporabo programov za oblikovanje besedil in projekcijskih prosojnic, brskanja po spletu, urejanje in obdelavo fotografij ter razna uporabna Googlova orodja.

 

SOCIALNA OMREŽJA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 4,5 ur, OŠ Bled.

Program je namenjen vsem, ki računalnik že znate uporabljati in bi svoje znanje radi nadgradili ter podrobneje spoznali socialna omrežja za ohranjanje stikov in komunikacijo s svojimi sorodniki in prijatelji.

 

OBLIKOVANJE LETAKOV, izvajalka Petra Dermota

Trajanje 4,5 ur, OŠ Bled

Na zelo preprost način se boste naučili, kako biti svoj lastni oblikovalec letakov, plakatov, vabil in še kaj drugega. Ustvarjali boste s programom Publisher in v drugih online programih.

 

IZDELAVA SPLETNE STRANI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 12 ur, OŠ Bled

Za izdelavo spletne strani je bilo včasih potrebno poznavanje programskega jezika. Danes temu ni več tako. Potrebujemo le kvalitetno vsebino, fotografije in prosti čas. Za ostalo poskrbijo različna online orodja, ki nam izdelavo spletne strani poenostavijo do te mere, da lahko s potezami “povleci in spusti” ustvarimo unikatno spletno stran.

 

NADALJEVALNI TEČAJ EXCELA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 12 ur, OŠ Bled

Program je namenjen vsem, ki orodje Excel že znate uporabljati in bi svoje znanje radi nadgradili ter podrobneje spoznali. Na tečaju bomo podrobneje spoznali; naprednejše urejanje (podatki, prikaz, zaščita, varnost), delo s podatki (razvrščanje podatkov, filtriranje, povezave, grafikoni in diagrami), formule ter funkcije.

 

ANGLEŠKA KONVERZACIJA Z NARAVNO GOVORKO, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20 ur, četrtki od 17.00 do 18. 30, začetek 3.10. 2019, Ledena dvorana Bled.

V programu angleške konverzacije se bomo posvetili zlasti besedišču. Obravnavali bomo najrazličnejše teme, se pogovarjali in se urili v sporazumevanju.

 

ANGLEŠČINA 1, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20ur, četrtki od 18.45 do 20.15, začetek 3.10. 2019,  Ledena dvorana Bled.

Program je namenjen začetnikom in vsem, ki bi želeli obnoviti znanje. Preko iger se bomo naučili slovnico in besede, lahke dialoge za potovanje ter kratke zgodbe. Na koncu programa boste znali pripovedovati o preteklih dogodkih in uporabljati osnovne čase.

 

DROBNI NASVETI ZA ZDRAV PRIDELEK V SADNO ZELENJAVNEM VRTU, izvajalec Jan Bizjak, Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled

  1. 10. 2019 Stare sorte travniških sadovnjakov; zapuščina preteklosti, bogastvo prihodnosti

Kdaj jih obiramo in do kdaj jih lahko skladiščimo, katere so njihove dobre in katere malo manj dobre lastnosti ter kje lahko kupimo sadike posameznih sort so le nekatere od tematik, ki se jih bo dotaknil v svojem predavanju, na katerem boste marsikatero od okusnih starih sort jabolk lahko tudi poskusili.

14.11.2019 Razstava in degustacija starih in novih sort jabolk

Vabljeni na zanimivo in okusno predavanje, na katerem boste s pomočjo degustacije starih in novih  sort jabolk lažje oblikovali seznam sadik zaželenih jablan na vašem vrtu oziroma sadovnjaku.

 

MESEČNE ČAJANKE O ZDRAVJU, izvajalka Nika Teran

Trajanje 6 ur, vsak drugi petek v mesecu, začetek 11.10 ob 10:00. (15.11., 13.12.), Ledena dvorana Bled.

Na mesečnih srečanjih bomo v družbi diplomirane medicinske sestre poklepetali o aktualnih zdravstvenih temah. Dotaknili se bomo najbolj splošnih težav s katerimi se soočamo. Teme bodo o visokem krvnem tlaku, sladkorni bolezni, vrednosti maščob v krvi, osteoporoza, higiena rok, preventiva za zdrave ter zdrava prehrana.

 

DELAVNICA KREATIVNEGA PISANJA, izvajalka Nina Kosmač

Trajanje 6 mesecev, vsako soboto ob 19:00, začetek 28.9., Ledena dvorana Bled

Ne moremo naučiti nikogar, kako se napiše dobra zgodba, potopis, ali roman, a obstaja veliko tehnik, ki pisatelju olajšajo pisanje. O osnovnih pravilih bomo govorila v naši delavnici kreativnega pisanja.

Obdelali bomo najprej kako se pišejo kratke zgodbe, potopisi, romani, zgodovinske zgodbe in katere informacije je dobro da imamo, preden se lotimo našo idejo spraviti na papir.

Namenjena je pesnikom, pisateljem in morda tudi ilustratorjem književnih del, ki bi se radi naučili tehnik in majhnih zvijač tako potrebnih pri pisanju, od začetka pa vse do izdaje književnega dela.

Namenjen je vsem ljubiteljem pisane besede vseh starosti, pa četudi pišejo, oziroma si želijo pisati, le za razvedrilo.

 

OSNOVE FOTOGRAFIJE, izvajalec Matjaž Resman

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled.

Na tem tečaju boste imeli možnost doumeti pomembne dele fotoaparata in se naučiti, kako izkoristiti vaš aparate, poleg tega pa boste spoznali še osnove o svetlobi in kompoziciji v fotografiji.

 

PHOTOSHOP, izvajalec Matjaž Resman

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled.

Ta program je predvsem namenjen fotografom, saj se v tem tečaju posvetimo razvijanju digitalnih fotografij, preko super-pregledovalca Adobe Bridge, CameriRaw in naposled še Photoshopu.

 

DIGITALNA UMETNOST, izvajalec Matjaž Resman

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled.

Ta tečaj je priporočljiv predvsem tistim, ki so obiskovali osnove fotografije in photoshopa, oziroma tistim, kateri želijo kreativno dodatno oblikovati fotografije, saj se bomo potopili v zahtevne manipulacije, ki jih omogoča Photoshop.

 

KOZMIČNI ZDRAVILNI ZVOKI IN NOTRANJI SMEHLJAJ, izvajalka Marcela Boben

Trajanje 21 ur, petki, začetek 4.10. od 10:00-11:30 Ledena dvorana Bled.

Spoznali boste dihalne tehnike, ki nas poživijo, osvežijo ter tehnike, ki nas pomirijo in sprostijo. Naučili se bomo šest zdravilnih zvokov, katerih vibracije spodbujajo zdravje notranjih organov, čustveno ravnotežje in preprečujejo bolezni. Sproščali bomo napetosti in blokade, ki nastajajo v telesu zaradi stresa in obremenitev ter omogočili življenjski energiji, chi-ju oz. prani, da se v telesu nakopiči in prosto pretaka skozi nas.

 

KVAČKARIJE, izvajalka Tanja Schindler, Zvonka Frelih

Trajanje 30 ur, enkrat mesečno, četrtek od 9.00 do 10. 30, začetek 4.10. 2018, Ledena dvorana Bled.

V programu bomo spoznali osnove kvačkanja, naučili se bomo pravilno brati navodila. Znanje bomo nadgrajevali z raznovrstnimi izdelki (rožice, srčki, kape, šali, nogavice, torbice ter pleti).

 

TEČAJ ŠIVANJA ZA ZAČETNICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur. Sobote, začetek 5.10. ob 9:00 do 11:30 Ledena dvorana Bled.

Namenjen je popolnim začetnicam v šivanju. V programu bomo spoznali stroje in materiale, izdelali prevleko za blazino, pogrinjek za mizo, košarico za kruh, toaletno torbico, šal in preprosto kapo.

 

IZDELAVA PATCHWORKA-KRPANKE: izvajalka Andreja Jakun,

Trajanje 12 ur, vsak drugi torek, začetek 1.10. ob 9:00, Ledena dvorana Bled.

Na tečaju bomo izdelali svojo krpanko. Obvezno je predhodno znanje!

 

NAZAJ K NARAVI, izvajalka Alenka Kleindienst Endliher

Trajanje 6ur, Ledena dvorana Bled.

IZDELAVA NARAVNIH OVOJEV ALI FOLIJ ZA SHRANJEVANJE IN NAKUPOVANJE HRANE

Na praktični delavnici bomo izdelali krpe iz čebeljega voska in si ogledali še ostale načine uporabe tovrstnih krpic. To je odlična alternativa plastičnim folijam.

 

PROGRAM KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje 21ur

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali ploščico Bled, okvir za sliko, magnet, uhane.

 

IZDELAVA KOŠAR IZ VRBOVIH VEJ, Tanja Legat

Trajanje: 9 ur, oktober, november

Na delavnici bomo izdelovali košare iz vrbovega šibja.

 

JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV Z DRUŠTVOM ŠOLA ZDRAVJA.

Trajanje: Od 1. 9. 2018 do 31. 5. 2019, vsak dan z izjemo nedelje, ob 8.00 in od 1.6. do 31.8. 2019, ob 7:30 na Olimpijskem trgu pred Ledeno dvorano na Bledu.

Vadba poteka 30 minut, stoje. Za udeležbo na telovadbi ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti, drage športne opreme ali polne denarnice. Vaje so preproste in primerne za vsakogar, izvajate jih po svojih zmožnostih in sposobnostih.

 

NORDIJSKA HOJA, izvaja Marina Ficko Pristov, učiteljica nordijske hoje.

Trajanje: enkrat tedensko ob lepem vremenu.

Nordijska hoja je aktivnost na prostem, pri kateri razgibamo in okrepimo celo telo. Primerna je za vse generacije in ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Pri hoji se uporabljajo palice za nordijsko hojo, pomembno pa je, da gibanje izvajamo pravilno.

 

PLES V KROGU, izvajalka Metka Frelih

Trajanje: 20 ur, srede od 18:30 do 20:00, začetek 9.10.2019, Ledena dvorana Bled

Namen plesov v krogu je izkušnja in doživljanje njihove moči preobrazbe, ki je bila znana že starim ljudstvom. Folklorni plesi obujajo tradicijo iz življenja ljudi, plesi v krogu pa prinašajo harmonijo in mir.

 

ŠAH, izvajalec Tomislav Todorov

Trajanje: 10 ur, vsak drugi ponedeljek, začetek 7.10., Ledena dvorana Bled

 

MOŽGANSKA AEROBIKA, izvajalka Ana Samsa,

Trajanje 12 ur, Društvo upokojencev Bled

Svoj spomin lahko urimo, izboljšujemo in krepimo vse življenje, pri katerokoli starosti, enako kvalitetno. Z redno uporabo se bo vaš spomin izboljšal, poleg tega pa se bomo družili, kar pomeni, da bomo ustvarili socialno mrežo, ki je ena izmed faktorjev, ki dobro vpliva na naše možgane in sodi v zdrav način življenja.

 

ANGLEŠČINA, izvajalka Metka Smolej

Trajanje: 18 ur, Društvo upokojencev Bled

V nadaljevanju začetnega tečaja angleščine bomo vadili štiri spretnosti: branje, razumevanje, govor in pisanje, s poudarki glede na različne situacije.

 

PROGRAM VARNE VOŽNJE, Izvajalec Gregor Solce

Ledena dvorana Bled.

V programu bomo obnovili znanje o prometnih predpisih in se posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo.

 

PLAČLJIVI PROGRAMI

 

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, izvajalke Sergeja Ažman Lapajne, Ana Marija Kovač, Kara Kalajžič, Romana Žitko, Biserka Lazar in Hana Premrl

Trajanje 30ur, enkrat tedensko, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled  CENA 70 EUR.  

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med šestim in enajstim letom starosti. Otroci na tečaju rišejo poljubne motive, ki so plod njihove domišljija. Pri slikarskem postopku imajo vedno glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njihova kreativnost in domišljija. So zelo aktivni, oni so tisti, ki zastavljajo vprašanja o svoji sliki. Učitelji, prostovoljci  imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del. S programom začnemo oktobra in bo trajal do konca aprila.

 

ŠOLA RISANJA IN SLIKANJA Z AKADEMSKO SLIKARKO LUČKO ŠPAROVEC,

Trajanje: torki od 16.30 do 18.45, začetek 17.9.2019, Ledena dvorana.

Cena 40 EUR na mesec, letno 400 EUR.

Program je zasnovan za celo leto in se izvaja kontinuirano po v naprej določenem programu. Delo poteka v manjši skupini največ 7 udeležencev, saj mentorica poudarja individualen pristop. Otroci bodo v okviru celoletne šole spoznali različne risarske ter slikarske tehnike in pomen risanja in slikanja kot osnove za vse druge likovne dejavnosti. Razvijali bodo lastno likovno govorico in predstavili likovni zapis v osebnem slogu. Razvijali bodo kreativnost ter se izpopolnjevali v ročnih spretnostih. Cilj šole je spodbujati otrokovo ustvarjalnost skozi proces spoznavanja likovne umetnosti.

 

TEČAJ IZDELAVE MOZAIKA NA MREŽICO, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30ur, četrtki od 17:00 do 20:00, začetek 7.11.2019, Ledena dvorana Bled

Cena: 50 EUR

Na tečaju bomo naredili mozaik na mrežico, ki je osnova pri vsaki izdelavi ambientov ali drugih mozaičnih projektov, v katere vnašamo mozaični dekor. Spoznali boste več faz dela, od kreiranja ideje, sestavljanja tovrstnega mozaika do ambientalnega umeščanja. Tečaj je primeren za vse, starejše od 15. leta dalje.

 

TEČAJ IZDELAVE DEKORATIVNE 3D MOZAIČNE SLIKE Z RAZNOVRSTNIMI MATERIALI (neprosojni stekleni mozaik, porcelan, keramične ploščice), izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30ur, spomladi 2020, Ledena dvorana Bled

Cena: 50 EUR

Na tečaju ste dobrodošli vsi, starejši od 15. leta dalje. Pregledali bomo različne materiale, ki so primerni za mozaik in njihovo kombiniranje med seboj. Namen tečaja je, da se naučite kombinirati materiale, ki so različni in drugačnih debelin – izdelali bomo 3D mozaik. Narisali ali izbrali si bomo želene dizajne, katere bomo prenesli v mozaično sliko in jo na koncu še zafugirali.

 

ITALIJANŠČINA 1 A1/1, izvajalka Lea Novak Kolman,

Trajanje 24ur, ponedeljki od 16.45 do 18.15, Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled.

Cena 70 EUR, začetek 14.9.

Naučili se boste povedati osnovne stvari o sebi, opisati svoj dan in razumeli boste osnovna navodila. V začetni stopnji se postavijo osnovni temelji slovnice: samostalnik, pridevnik, členi ter uporaba sedanjika. Udeleženci ne potrebujete nobenega predznanja.

 

NEMŠČINA1, izvajalka Tina Papler

Trajanje: 24 ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Na začetnemu tečaju boste osvojili osnove nemškega jezika. Naučili se boste predstaviti sebe in druge, kako naročiti hrano in pijačo, kako vprašati za pot in še mnogo več.

NEMŠČINA 2, izvajalka Tina Papler

Trajanje:  24 ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program je namenjen tistim, ki so se z nemščino že srečali in želijo svoje znanje obnoviti in nadgraditi. Po kratki obnovitvi osnov bomo prešli na bolj zahtevne teme ter se naučili pisati razne besedilne vrste.

 

ZAČETNI TEČAJ RUŠČINE A1, izvajalka Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, torki od 17:15 do 18:45, začetek 1.10.2019, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program boste pričeli s pisanjem in branjem ruske abecede. Obravnavali boste naslednje teme: spoznajte se, predstavitev sebe in drugih, vsakdanje življenje (obisk restavracije, trgovine, mesta), imena dni, mesecev, letnih časov, številk. Spoznali se boste z rusko kulturo, tradicijo in kuhinjo. S pomočjo dialogov in iger vlog boste usvajali novo besedišče. Pri slovnici se boste srečali s časi, z vprašalnicami, sklanjanjem samostalnika ter spreganjem glagolov.

 

NADALJEVALNI TEČAJ RUŠČINE A1/2, izvajalka Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, srede od 17:00 do 18:30, začetek 2.10.2019, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Nadaljevalni tečaj ruskega jezika za hotelirje, gostince in vse, ki so povezani s turizmom. Nadgradili bomo dosedanja znanja ruščine ter spoznali specifično terminologijo, ki je potrebna za učinkovito komuniciranje z rusko govorečimi strankami. Veliko pozornosti bomo namenili konverzaciji.

 

VADBA ZA HRBTENICO, izvajalka Marjeta Žerovc

Trajanje ob torkih in petkih od 9.00 do 10.00, začetek 1.10.2019

24 obiskov: 30 EUR in 12 obiskov 15 EUR

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin in se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

 

NIRVANA FITNESS, Petra Pretnar, ob ponedeljkih in sredah od 19:00 do 20:00, 30 eur, začetek 2. 10. 2019

Kombinacija pilatesa, joge ter ritmičnega dihanja. Zelo dobra prosti stresu in splošni utrujenosti. Za čvrsto in gibljivo telo. Primerna je za vse generacije.

FUNKCIONALNE VADBE, Petra Pretnar, ob sredah od 20:00 do 21:00, 15 eur, začetek 2. 10. 2019

Funkcionalne vadbe-krepilne vadbe za pridobitev moči in izboljšanje telesne pripravljenosti. Primerna je za vse generacije.

 

BRAINOBRAIN, izvajalka Maša Harej

Trajanje: srede od 16:00 do 18:00, 90 eur, začetek 11.9.2019, Ledena dvorana Bled

Brainobrain je enostavna, zabavna in otrokom zelo privlačna, lahko ji rečemo kar brain gym za otroke.
Izobraževalni program Brainobrain temelji na mentalni aritmetiki s pomočjo abaka (metode VAK) in tehnikah NLP (nevrolingvistično programiranje).Program je namenjen otrokom od 4. do 14. leta starosti, zajema 10/12 stopenj, v skupini je od 6 do 12 otrok.

 

PROGRAMI V OBČINI GORJE

VADBA ZA RAZTEZANJE, izvajalka Petra Pretnar

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin ter se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

 

KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ, 3ure, pospremljene z degustacijo

Vsaka delavnica traja 3 ure

Kruh z drožmi in kruh brez kvasa, 18.10.

Pripravili bomo kruh s kislega testa – droži in kruh z vinskim kamnom in kefirjem.

 

Fermentirana hrana, 15.11.

Osvetlili bomo pomen uživanja fermentirane hrane. Pripravili in pokusili bomo kombučo, vodni kefir, kislo zelje, repo in kimči. Kdor želi, naj s seboj prinese sveže naribano zelje ali repo ter kozarec za kumarice.

 

Potica, 13.12.

Prikazali bomo, kako pripraviti dve potici, Orehovo in kokosovo, ter si delili nasvete in drobne skrivnosti peke.

ZAČETNI PROGRAM KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje 21ur

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali ploščico, okvir za sliko, magnet, uhane.

 

 

 

Dostopnost

Share This