BLOG

PRUSIJA – Litva, Rusija, Poljska, Nemčija

02/12/2019

ZGODOVINSKO POTOVANJE S PROFESORICO ZGODOVINE ANO JEVŠEVAR NA NAŠI UNIVERZI ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

PRUSIJA

LITVA-RUSIJA-POLJSKA-NEMČIJA
Balti, Germani in Slovani, Judje in Skandinavci, so pustili bogato zgodovinsko dediščino na tem prostoru. Vezan je na Kraljevino Prusijo, kasneje Prusijo, začetnico Nemškega cesarstva, Nemški viteški red s svojo redovno državo in prvo globalno trgovsko združbo Hanso. Jantarna pot je podobno kot svilna pot v Azijo, povezala vzhodni rob Evrope z Južnim in zahodnim. Kraljevine so bile bogate, mesta so cvetela in tekmovala z zahodnimi. V litovsko – poljski kraljevini, na prestolu Piastov in Jagelloncev sta postali kraljici dve naši celjski plemkinji, obe Ani.
PROGRAM POTOVANJA:
ODHOD: 11. Junij 2020 – 8 dni
1. Dan: LJUBLJANA – BENETKE – VILNA/VILNIUS
Zjutraj avtobusni prevoz iz Ljubljane do letališča v Benetkah/Treviso in polet letala Ryan Air ob 08.45. Po pristanku v Vilni, ob pribl 12.00 uri in opravljenih obveznostih na letališču, prevoz z avtobusom v mesto. Ogled Vilne, ki je pod okriljem UNESCA, med drugim: mestne hiše, predsedniške palače, katedrale sv Stanislava in Ladislava, gotske cerkve sv Ane, Sinagoge, ki je bila v Vilni največje judovsko svetišče V Evrope. Po ogledu nastanitev v hotelu, večerja in prenočišče.

2. Dan: VILNA/VILNIUS – KAUNAS – KLAJPEDA
Po zajtrku vožnja v Kaunas,mesto, ki je bilo ustanovljeno l. 1030, je križišče trgovskih poti, rečno pristanišče, pridruži se Hansi 1362, zgradili so obzidje zaradi prodiranja Nemškega viteškega reda na V, do 16.st. so imeli že šolo, bolnišnico, lekarno,… Zunanji ogled samostana Pažaisklis, Perunove hiše-hanzeatska stavba; mestne hiše, pristanišče… Sprehod.
Nadaljevanje do Klajpede, pristanišča ob Baltiku, ustanovitelji Nemški viteški red, zgradili grad Memelburg – Memel, 1252. Kolonizirali-poselili so ga priseljenci iz Holsteina, Lubecka, Dortmunda. Trdnjava Memel je bila ena najmogočnejših in najmočnejših v Prusiji, 1701 postane del Pruskega kraljestva. V 18.st. bogati na račun lesnih žag in lesa, soli, železa in sledi-rib. V Nemškem cesarstvu so bili najbolj SV nemško mesto. Po 1.sv. vojni so Klajpedo ločili od Nemčije in je postala del Male Antante. Ogled mesta. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. Dan: KLAJPEDA – KONIGSBERG/KALININGRAD
Zajtrk in vožnja v Rusijo in v nekoč glavno mesto V Prusije, ki se je preimenovalo v Kaliningrad. Od l. 1945 je ruska enklava, zaprta za tujce je bila do leta 1991. Mesto je zraslo okoli trdnjave iz 13. st, zgradil jo je Nemški viteški red. V 14. st. postane del Hanse, nato rezidenca Velikega mojstra Nemškega viteškega reda in kasneje pruskih vojvod. Tu so Friderika III Brandenburškega okronali za pruskega kralja. Tako v Prusiji kot Nemčiji je bil skupaj s Kielom glavno mornariško oporišče na Baltiku. Nova fortifikacija konec 19.st., Univerza že l. 1544, mesto ima tudi znameniti ”Jantarni Muzej”… V mestu se je rodil, delal in umrl Immanuel Kant, ki velja za enega osrednjih predstavnikov sodobne filozofije. Ogled mesta z bogato dediščino. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

4. Dan: KALININGRAD – ELBLAG – GDANSK/DANZING
Po zajtrku vožnja na Poljsko. Postanek v mestu ELBLAG, ki je bilo zgrajeno okoli trdnjave Nemškega viteškega reda, ki je služila tudi kot sedež Velikih mojstrov. Bila je hanzeatsko mesto in trgovalo z Amsterdamom, Gdanskom, Lubeckom itd. Imenovan je za enega od sedmih čudes Poljske, saj povezuje pojezerje po 80 km dolgem kanalu, vse do Gdanska.
Po ogledu nadaljevanje in vožnja do mesta z burno zgodovino, ki je bilo pisno omenjeno že v 10. st. kot ribiško, trgovsko, obrtno mesto, kjer so poleg Nemcev v mestu živeli Judje, Nizozemci, Flamci, Škoti itd. Gdansk-Danzing je iz ribiške vasice zrasel v mednarodno , pomembno pristanišče, trgovsko in obrtno mesto. Prehaja izpod Tevtoncev k Poljakom, v 16.st. je pomembno mesto Hanse, postane del Prusije, Nemškega cesarstva in končno 1919 svobodno mesto Danzing. Po 2.sv. vojni pride pod Poljsko. Ogledali si bomo: Veliki mlin iz l. 1350; Dolge ulice, Mestne hiše, Dolgega trga, kraljeve kapele Jana III. Sobieskega, opatove palače v Olivi, katedralo v Olivi… Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

5. Dan: GDANSK – MALBORK/MARIENBURGGrad Nemškega viteškega reda je bila poljska kraljeva rezidenca, obrambne narave in je pravi biser. Ogled. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

6. Dan: MALBORK – TORUNJ – POZNANJ
Zajtrk, nato pa nas bo pot peljala v UNESCO-vo mesto Toranj ob Visli, kjer se je rodil in delal Nikolaj Kopernik, ki je bil poljski astronom, matematik, pravnik, zdravnik, administrator in ekonomist. Ogled mesta, katerega ustanovitelj je bil Nemški viteški red, bilo je mesto Hanse, razcveta, med drugim imelo zgodaj Univerzo…, ogledali si bomo mestna vrata, Mestno hišo… Nadaljevanje vožnje do kraljevega mesta Poznanj, danes peto največje poljsko mesto, renesančno staro mesto, sedež najstarejše poljske škofije. V starem delu mesta naj bi imel enega od svoji sedežev prvi kralj Piast Mieszko I., kjer se je l. 966 dal krstiti. Poljska je tako postala krščanska država in s tem zahodno evropska država. Tu je gradnja prve katedrale na Poljskem, kjer so pokopani kralji Mieszko I., Boleslav I., Kazimir I., Przemysla I. in II. Kraljevo mesto privabi nemške koloniste – priseljence in postane trgovsko križišče med Litvo in Rusijo ter Zahodom. 1793 je del Kraljevine Prusije, z Napoleonom 1806 del Varšavske vojvodine, nato vrnjen Prusiji, z versajsko pogodbo znova poljski. Odide pa precejšen del nemškega prebivalstva. Ogled in sprehod po starem delu mesta. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

7. Dan: POZNANJ – FRANKFURT NA ODRI – BERLIN
Po zajtrku nadaljevanje do mesta Frankfurt na Odri, ki je na nemško poljski meji, ustanovljeno v 13.st., pomembno je bilo v Kraljevini Prusiji, nato pa postane v 19.st. sejemsko mesto. Odra je razmejitvena reka. Dalje vožnja do Berlina. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

8. Dan: BERLIN – POTSDAM – BERLIN – BENETKE – LJUBLJANA
Zajtrk, nato se bomo zapeljali mimo Charlottenburga, mimo radijskega stolpa, berlinskega sejmišča na Avus – najstarejšo avtocesto na svetu in čez Glienicker most do Potsdama. Mesto so si za svoje letne rezidence izbrali pruski kralji, posebno za užitke pa si ga je izbral pruski kralj Friderik II. Veliki, ki je dal urediti čudoviti park z Kitajsko čajnico, bahavo Novo palačo ter rokokojski biser grad Sanssouci ob katerem je na zgornji terasi tudi pokopan
(Ker je obvezna najava in rezervacija v gradu Sanssouci, prosimo, da poveste ob prijavi, če si NE ŽELITE OGLEDATI in plačati vstopnino za grad!)
Vožnja do berlinskega letališča Tegel in ob 20.20 polet v Benetke z letalom EasyJet in pristanek na letališču v Benetkah ob približno 22.40. Avtobusni prevoz v Ljubljano.

Za KALININGRAD (RUSIJO) JE OBVEZNA VIZA Lahko jo preko spletne strani uredite brezplačno sami: https://evisa.kdmid.ru/en-US (bodite previdni pri vnašanju podatkov!, NE se zmotiti!) najkasneje 10 dni pred potovanjem. K vlogi je potrebno priložiti sliko v digitalnem formatu. Vizum ima veljavnost do 30 dni – samo za območje pokrajine Kaliningrad. Za vas lahko uredimo elektronsko vizo mi, vendar potrebujemo kopijo POTNEGA LISTA in SLIKO – cena je 15,00 €. Elektronski vizum za vas lahko uredi vizumski center na Ruski ambasadi plačilo 60 €.
Možna doplačila – ob prijavi: za – eno posteljno sobo 210 € (omejeno število), riziko odpovedi 80 €, dodatno
zdravstveno zavarovanje 8 €, (12 € nad 75 let in 16 € nad 85 let)
Doplačilo na poti: – Vstopnine
Pridržujemo si pravico do delne zamenjave programa, če nam letalski prevoznik spremeni lete ali ceno prevoza!

PRIJAVE (do 20. januarja oz. zasedbe prostih mest ) in INFORMACIJE: E-mail: info@turtur.si T: 01 5683 495 Mobi: 041 336 812
Ob prijavi je potrebno plačilo-nakazilo akontacije 300,00 € /razliko možno v mesečnih obrokih do 1.6.2020/:
PLAČILO za TUR TUR TURIZEM d.o.o., Ul. Pohorskega bataljona 139c, Ljubljana:
Referenca: 00-0011062020
Nakazilo: Delavska hranilnica, Miklošičeva 5, 100 Ljubljana,Slovenija
SWIFT BIC: HDELSI 22
IBAN Koda: SI 56610000018806416
TUR TUR TURIZEM d.o.o, Ljubljana, 11. November 2019

Dostopnost

Share This