Sklop predavanj o Nasvetih za zdrav pridelek v domačem sadno-zelenjavnem vrtu
16.1., 13.2., 12.3., 9.4.
- Pridelajmo si zdravo in okusno sadje na domačem vrtu 16. 1. 2020
Eden najlepših občutkov je, ko si zdrave in okusne sadeže lahko odtrgamo neposredno z domačega vrta. Tekom predavanja bom predstavil na kaj vse moramo biti pozorni pri zasnovi in zasaditvi sadnega drevja in jagodičevja v obhišnem vrtu oziroma travniškem sadovnjaku. Kje kupiti sadike, kako jih posaditi, katere sorte izbrati, koliko in s čim jih gnojiti ter kako se izognit najpomembnejšim škodljivcem in boleznim, bodo glavne tematike, ki se jih bom dotaknil v poučnem predavanju. Vabljeni tako sadjarji, ki že vzgajate in negujete sadno drevje, še posebej pa tisti, boste sadno drevje in jagodičevje sadili toletno pomlad.
- Pravilna rez sadnih rastlin za zdrav in obilen pridelek 7. 2. 2020
Rez poleg pravilnega gnojenja predstavlja najpomembnejši ukrep za zdravje rastlin in njihovih sadežev. Med predavanjem bom s pomočjo slikovnega gradiva prikazal vzgojno, vzdrževalno in pomlajevalno rez široke palete sadnih rastlin in jagodičevja. Najpogostejša napaka vrtičkarjev je premočna rez, ki pripelje do začaranega kroga prebujne rasti in premajhne rodnosti, iz katere večina vrtičkarjev ne najde več izhoda. Na predavanju bom prikazal, kako ravnovesje zopet lahko vzpostavimo in ga kasneje tudi uspešno ohranjamo…
- Pravilno združevanje živil – pot do zdravja in dobrega počutja… 3. 2020
Združevanje živil je eden od najpreprostejših, a na drugi strani najpomembnejših ukrepov, ki ga lahko uvedemo v naš vsakdanjik. Je ukrep, ki razbremeni in osreči naše prebavne organe (želodec, trebušno slinavko, jetra), nam pa izboljša dnevno počutje, koncentracijo ter ohranja oz, povrne naše zdravje. V svojem predavanju predstavim načela pravilnega združevanja posameznih živil, s pomočjo katerih mi je pred dvanajstimi leti med drugim uspelo trajno zacelit tudi rano in odpravit bolečine v želodcu…
- Blagodejni učinki lokalno, sezonsko in ekološko pridelane hrane na naše zdravje.. 9.4.2020
Uživanje sezonskih živil, ki so bila v večini pridelana lokalno in na naravi prijazen način je nekoč veljalo za nekaj samoumevnega. Danes pa se zaradi mamljive (pre)enostavne dostopnosti poceni uvoženih dobrin, ki so nam na voljo 365 dni v letu, pogosto pozablja na pomembnost uživanja sezonske, ekološke in lokalno pridelane hrane za naše zdravje.
Tekom predavanja bom predstavil, katera hrana po doktrini tradicionalne kitajske medicine (TKM) krepi posamezen organ oziroma ga ob prepogostem uživanju izčrpava. Prikazal bom, kako nam narava v vsakem letnem času nudi točno tisto hrano, ki jo takrat mi in naši organi (jetra, srce, vranica, pljuča, ledvice..,) potrebujemo za ohranjanje dobrega zdravja in počutja.
- in 5. Razstava in degustacija jesenskih in zimskih starih in novih na škrlup odpornih sort jabolk 10. in 12. 11. 2020
Jabolko je (v mojih očeh) kralj sadežev, saj pri nobeni drugi sadni vrsti oziroma sadežu ne boste našli tako široke palete okusov in arom na eni ter tako obsežne obstojnosti in uporabnosti na drugi strani. Okus sadeža poleg občutljivosti oziroma odpornosti sorte predstavlja najpomembnejši dejavnik pri izboru oziroma nakupu sadik, ki jih vključimo v svoj domač sadni vrt. Vabljeni na zanimivo in okusno predavanje, na katerem boste s pomočjo pokušine starih in novih na škrlup odpornih sort jabolk lažje oblikovali seznam sadik zaželenih jablan na vašem vrtu oziroma sadovnjaku.