BLOG

MEDGENERACIJSKI PROGRAMI ZA OTROKE IN MLADINO

23/09/2021
V Medgeneracijskem centru Bled smo pripravili celoletne tečaje za otroke in mladino:
MEDGENERACIJSKI PROGRAMI ZA OTROKE

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, izvajalke Sergeja Ažman Lapajne, Ana Marija Kovač, Nada Radonjič in Hana PremrlTrajanje 30ur, srede od 13:00 do 14:30, začetek 7.10.2021, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled  

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med šestim in enajstim letom starosti. Otroci na tečaju rišejo poljubne motive, ki so plod njihove domišljije. Pri slikarskem postopku imajo vedno glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njihova kreativnost in domišljija. So zelo aktivni in prav oni so tisti, ki zastavljajo vprašanja o svoji sliki. Učitelji, prostovoljci imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del. S programom začnemo oktobra in bo trajal do konca maja.

 

TEČAJ KIPARSTVA, izvajala Tanja Eržen Rotar, Trajanje: ponedeljki od 18:00 do 19:30, začetek 4.10.2021, Ledena dvorana Bled, CENA 20 EUR na mesec.  

Na ponedeljkovih tečajih kiparstva se bomo spoznali z osnovami modeliranja, montažnega kiparstva, ter različnimi materiali, kar pa bomo nadgrajevali in iskali osebni izraz v oblikovanju skulptur. Na prvem srečanju bomo v glini oblikovali relief, spoznali različne tehnike oblikovanja reliefa, ter odlivanje v mavec. Od reliefa se bomo sprehodili do oblikovanja prostostoječega kipa v glini. V nadaljevanju se bomo sprehodili še do skeletnega kipa iz žice, pa vse do montažnega, ki bo sestavljen iz različnih materialov in elementov. Spoznali se bomo z odnosom med razstavnim prostorom in skulpturo, barvo, ter odlitki. Vse bomo prilagodili posamezniku in njegovim željam, ter ustvarjali zaviti v sproščenost in osebni svet, ki ga bomo prelili v material, ki ga bomo oblikovali.

 

LIKOVNI TEČAJ-PRIPRAVA NA SPREJEMNE IZPITE ZA LIKOVNE GIMNAZIJE IN SREDNJE ŠOLE, izvajalka Lučka Šparovec, Trajanje: četrtki od 16.30 do 18.45, Ledena dvorana Bled. Cena 50 EUR na mesec, letno 500 EUR.

Likovni tečaj temelji na praktičnem in teoretičnem delu. Udeleženci osvojijo znanje perspektive, risanja, modeliranja in barvne teorije. Primeren je za vse tiste, ki se vpisujejo v srednje šole, kjer je za sprejem poleg uspeha nujen pozitivno opravljen sprejemni izpit in za vse tiste, ki želijo svoje znanje nadgraditi

RAZVIJANJE KREATIVNEGA POTENCIALA Z MODERNIM MOZAIKOM, mentorica Urška Ambrožič Potočnik. Trajanje: srede od 14:30 do 16:45, začetek 6.10.2021, Ledena dvorana Bled. Cena 50 EUR na mesec

V programu razvijamo kreativni potencial z modernim mozaikom. Že sama ideologija sestavljanja delcev v celoto, ročnega nabiranja materialov, razbijanje materiala na manjše koščk,… je zelo pomembna za razvoj otroka. Poudarek pa se daje predvsem na svobodno izbiro, kar pomeni, da otrok sam izbira mozaične projekte na katerih potem dela sam s posvetovanjem z mentorjem. Otrok je vpet v celoten proces, od dizajniranja, načrtovanja, priprave, izdelave in zaključka procesa. S tem dobiva vpogled v celoten proces dela, hkrati pa razvija samozavest in samostojnost ter spoznava delovanje samega sebe v kreativnem procesu varnega okolja skupaj z mentorjem. Prav tako skozi šolsko leto otrok osvoji hitrejše in uspešnejše reševanje novih izzivov.

USTVARJALNICE Z ORODJI ART TERAPIJE, mentorica Urška Ambrožič Potočnik. Trajanje: sobote od 10:00 do 12:00, začetek 9.10.2021, Ledena dvorana Bled. Cena 65 EUR na mesec

Cilj tega programa niso dovršeni likovni izdelki, bistvo vsega je sproščen ustvarjalni proces in pa pogovori, ki temeljijo na tako izdelanih likovnih izdelkih. Otrok bo imel priložnost spoznavati, raziskovati in eksperimentirati z različnimi ustvarjalnimi mediji (akril, prstne barve, krede, glina, svinčnik, tema, svetloba, ipd), tako v individualnih kot tudi v skupinskih vajah in projektih pri katerih bo mentor uporabljal orodja ekspresivne art terapije. Program temelji na ideologiji, da je ustvarjalni proces zdravilen in da zvišuje kakovost in sproščenost v življenju. Otrok bo s pomočjo likovnega izražanja lahko svobodno izrazil svoja trenutna čustva, razvijal kognitivne sposobnosti, se soočal z aktualnimi problemi, razvijal domišljijo, si izboljšal samozavedanje in se nenehno tudi samopotrjeval. Cilj programa je otroku pomagati doseči pozitivne spremembe in lahkotnost v vsakodnevnem življenju.

Mentorica je certificirana praktikantka 2 letnega programa “Expressive Arts Therapy” (Ljubljana, 16.11.2018 – 20.9.2020) učitelja dr. Avi Goren-Bar, trenutno znanje še izpopolnjuje kot asistentka istega programa v novi generaciji učencev (2021 – 2022).

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, izvajalke Biserka Lazar, Caroline Bernik in Hana Premrl, Trajanje 25ur, četrtki od 16:00 do 17:30, začetek 14.10.2021, OŠ Gorje,  CENA 70 EUR.  

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med šestim in enajstim letom starosti. Otroci na tečaju rišejo poljubne motive, ki so plod njihove domišljije. Spremljevalci – prostovoljci imajo podporno in svetovalno vlogo, otroke vzpodbujajo in jim pomagajo pri končanju slike, jih ne poučujejo in nikakor ne ocenjujejo njihovega dela. Otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Velikost formata je premišljeno izbrana – otroka vzpodbudi k vztrajnosti in zdržljivosti. Ob koncu tečaja sledi razstava del. S programom začnemo oktobra in bo trajal do konca maja.

Dostopnost

Share This