BLOG

Mladinska izmenjava z naslovom “Improvising culture”

07/02/2022

Med 5. in 12. februarjem se je skupina naših mladih mudila na Poljskem, natančneje v kraju Murzasichle, kjer so se skupaj z mladimi iz Poljske in Italije udeležili izmenjave z naslovom “Improvising Culture”. Tekom izmenjave, ki je potekala v okviru programa Youth in Action, so si udeleženci preko različnih aktivnosti in izzivov izmenjali informacije o kulturi in običajih držav udeleženk, iskali podobnosti in razlike med kulturami ter spoznavali Poljsko. Komunikacija je večinoma potekala v angleškem jeziku, s čimer so mladi še dodatno pilili jezikovne in komunikacijske spretnosti. Projekt je potekal v okviru programa Erasmus+ (2019-3-PL01-KA105-077752). Nosilka projekta je bila Foundation Atalaya iz Varšave, druga sodelujoča organizacija pa Oriel iz Italije.

Prvi dan je bil v znamenju spoznavnih iger ter timskem delu. Aktivnosti so se izmenično izvajale na prostem in na toplem, tako smo se počasi privajali na poljsko zimo in sneg. Zvečer smo se prepustili spoznavanju kulture domačinov, predvsem običajem iz okolice mesta Murzasichle in gorovja Tatre.

Vozili smo se s pasjo vprego, se tudi sami preizkusili kot vozniki, se predali adrenalinu na tubi ter spoznali bogato tradicijo in dolgoletno sožitje psov in ljudi v gorovju Tatre. Tokratni večer je minil v znamenju Italije. Naši sosedje so pripravili pester program s kopico dobrot iz domovine.
Prosto dopoldne smo izkoristili z obiskom bližnjega smučišča. Nismo se podali na smuči, smo se pa zato več kot navdušeno spuščali po sankališču. Sledilo je popoldne, ki nas je zbezalo iz cone udobja. Z igro improvizacij smo se postopoma pripravljali na to kar je sledilo, priprava kratkih gledaliških predstav na temo legend. 
Sledil je slovenski večer. Skozi kviz in različne izzive smo predstavili Slovenijo. Poskrbeli smo za pester program in udeležencem omogočili doživeti majhen delček Slovenije tudi na lastni koži. Tako so morali “nesti nevesto” na blejski otok, se prebiti skozi labirint kot človeške ribice v Postojnski jami in skočiti kot naši zlati skakalci na olimpijskih igrah. Na koncu smo se skupaj še malce okrepčali s Kranjsko klobaso in zaseko ter se posladkali s potico. Vsem sodelujočim smo za zaključek slovenskega večera razdelili spominke.
Končno so na vrsto prišle legende. Mešane ekipe so predstavile svoje interpretacije znanih legend: italijansko o Romulu in Remu, slovensko o Kralju Matjažu in poljsko o Krakusu. Sledil je prosti čas namenjen počitku, turnirju v namiznem tenisu in druženju. Zatem smo se odpravili še v terme. Po adrenalinskih toboganih in sproščujočih masažnih kadeh je sledilo učenje poljskega tradicionalnega plesa. Večer se je zaključil v zabavnih ritmih glasbenega seznama predvajanja pesmi vseh treh držav.
Bližnje Zakopane smo spoznali na malce drugačen način. Na ulice tega turističnega mesteca smo se podali s pomočjo igre Actionbound.
Sledilo je še večerno drsanje in spuščanje s tubami.

Hvala Fundacja Atalaya za vabilo, prisrčen sprejem in bogat program za našo skupno mladino.

Dostopnost

Share This