BLOG

Spimo, da živimo

17/03/2022

SPIMO, DA ŽIVIMO!
je delček mozaika vseslovenskega PUM-O projekta, ki smo ga pripravili v skupini PUM-O Radovljica ob svetovnem dnevu spanja. Ta poteka vsako leto tretji petek v marcu in je namenjen ozaveščanju javnosti o prepoznavi spanja in njegovega pomembnega vpliva na naše zdravje.


Z mladimi iz PUM-O Radovljica smo v naš projekt vključili tudi otroke in mladostnike iz Mladinskega dnevnega centra KamRa. Skupaj smo izdelali lovilce sanj, ki smo jih obesili po bližnjem parku in tam postavili “inštalacijo” Kraljična na konzervi graha. 18. marca smo ozaveščali lokalno skupnost o prepoznavi spanja in njegovega pomembnega vpliva na naše zdravje. Kraljična pa bo še ves teden (18. do 25. marec 2022) ležala v posteljici s težavami pri spanju, saj jo bodo konzerve graha preveč tiščale. Povzroča ji more in skrbi, ki se bodo ujele v konzervo, ta predstavlja življenje v sodobnem svetu, polnem pritiskov, stresa in izzivov. Z lovilci sanj bomo more ujeli in kraljična bo lahko končno mirno zaspala.

Več o vsepumovskem projektu si lahko preberete: https://enovicke.acs.si/v-programu-pum-o-ne-spimo-ceprav-je-zadnji-vseslovenski-projekt-posvecen-spanju/

Projekt Spimo, da živimo smo v skupini pripravljali kar nekaj časa. Projekt je bil sestavljen iz več delov. V okviru projekta smo se udeležili nekaj delavnic na temo spanja. Povabili smo različne zunanje sodelavce, da so nam pomagali pri analizi pravljice Kraljična na zrnu graha ter z nami analizirali naše sanje.


Skupaj z upokojenkami smo izdelali kraljično za inštalacijo, ki sedaj leži v parku na konzervah graha. Na konzerve graha smo narisali svoje more, ki sedaj “tiščijo” našo kraljično in predstavljajo vse skrbi, ki jih ima v sodobnem svetu, polnem pritiskov, stresa in izzivov. Izdelali pa smo tudi lovilce sanj, ki vse te more, ki kraljično pestijo, polovijo in ji pustijo, da vseeno mirno spi.


Spoznali smo se tudi z “blatnimi grafiti”, naredili predloge in šablone ter v bližini parka usmerjali k inštalaciji.

 

Udeleženka je narisala mačka Borisa katerega smo uporabili za naslovnico našega sanjskega dnevnika. Si želite tudi vi svoj sanjski dnevnik? Napišite nam kaj vam pomeni spanje ali kaj so vaše najhujše nočne more oz. o čem sanjate in tudi vi lahko prejmete svoj dnevnik!

Postavljanje inštalacije:

   

 

Dostopnost

Share This