BLOG

Patološki narcizem in sodobna družba

30/05/2022

V sredo, 1. junija obeležujemo svetovni dan zavedanja o narcistični zlorabi in tako smo skupaj s programom OMRA, Zavodom Aspekt, Ljudsko Univerzo Radovljica in Medgeneracijskim centrom Bled pripravili sledeči program, ki bo v sredo potekal v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━
17:00 // Predavanje: Patološki narcizem in sodobna družba
18:00 // Film: Tekla bo kri (There will be blood)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━

+ 𝟏𝟕.𝟎𝟎: 𝐏𝐫𝐞𝐝𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 »𝐏𝐚𝐭𝐨𝐥𝐨š𝐤𝐢 𝐧𝐚𝐫𝐜𝐢𝐬𝐢𝐳𝐞𝐦 𝐢𝐧 𝐬𝐨𝐝𝐨𝐛𝐧𝐚 𝐝𝐫𝐮ž𝐛𝐚«
(Dino Manzoni, mag. psihologije, ZRC SAZU)
Psihologija opredeljuje narcisizem kot skupek individualnih osebnostnih značilnosti, in sicer kot eno izmed kategorij t. i. temne triade. Po opisu je razvidno, da tovrstni vzorec vedenja, zaznavanja, občutkov in mišljenja niso omejeni zgolj na psihopatološko klinično obravnavo pacientov, marveč je pojav znotraj sodobnih družb, precej bolj razširjen. Tako množičnega razmaha “patološkega narcisizma” v zadnjih desetletjih ne moremo razumeti ločeno od kulture ter družbenih razmerij, znotraj katerih bivamo in v katerih se formiramo kot subjektivnost.

+ 𝟏𝟖.𝟎𝟎: 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐚 𝐓𝐞𝐤𝐥𝐚 𝐛𝐨 𝐤𝐫𝐢 (𝐓𝐡𝐞𝐫𝐞 𝐖𝐢𝐥𝐥 𝐁𝐞 𝐁𝐥𝐨𝐨𝐝, 𝟐𝟎𝟎𝟕)
Močna značajska zgodovinska drama, ki prikazuje prepričljivo in srhljivo preobrazbo revnega, garaškega iskalca srebra, v samoniklega naftnega mogotca, zaslepljenega od črnega zlata v tolikšni meri, da v njem ne on sam ne nihče, ki mu je blizu, ne prepozna niti za trohico človeškega. Neskončna sla po bogastvu in moči ga sili, da spričo korupcije, prevar in nasilja vedno bolj pozablja na osnovne človeške vrednote ljubezni, upanja in sočutja, tudi do sebi najbližjih ljudi. Osebnostne lastnosti, ki jih pooseblja protagonist filma, se ujemajo z definicijo osebnostne motnje hkrati pa drama odstira tančice, kako sodobni kapitalizem ustvarja okoliščine, ki nagrajujejo odklonske vedenjske vzorce.

+ Na dogodku boste lahko na stojnici tudi prelistali knjige založbe Chiara, pri kateri izhaja zbirka Knjiga kot zdravilo. Prav tam je izšla knjiga V opoju narcisa avtorice Loti Palmer, ki je pričevanje o življenju s partnerjem z narcistično.

VSTOP JE PROST, VABLJENI!

Za vprašanja smo na voljo na info@kinoklub.si

P.S. vabljeni pa tudi, da si ogledate promocijski video 🙂

Dostopnost

Share This