BLOG

MINDFULNESS AND MEDITATION – OUTDOOR EDUCATION

29/06/2022

V Reykjavik smo prispeli v soboto, 23.4.2022, v večernih urah. Po našem času ob 22.00, po njihovem pa ob 20.00. Na Islandiji je zvečer še dan ali največ polmrak in tudi ponoči ni popolne teme. V hotelu ima vsaka soba težke temne zavese, da se vsaj med spanjem ustvari popolna tema. Po prihodu v hotel, smo se odpravile le še na večerjo in v bližnjo trgovino. V trgovini je mogoče kupiti vse mogoče, razen alkohola. Prodajajo ga namreč le v specializiranih trgovinah. Cene v trgovini lahko pomnožimo s tri. Denimo ena žemljica stane 3,5 EUR.

V nedeljo smo imele čas za prvi ogled Reykjavika, pogledale smo si pot do kraja tečaja in kako je z javnim prevozom. Popoldan smo se udeležile prvega spoznavnega srečanja z vsemi udeleženci. Naenkrat je potekalo pet različnih tečajev, tako da nas je bilo čez osemdeset. Po predstavitvi organizacije iz Španije, ki tečaje organizira (PMS – Project Managment Spain iz mesta Alicante) – Erasmus Plus Training Courses | Project Management Spain Erasmus Plus | Alicante (pmserasmusplus.com) in medsebojnem spoznavanju, smo se razdelili v manjše skupine in na našem tečaju je bilo 32 udeležencev iz desetih različnih EU držav. V glavnem učitelji in izobraževalci iz različnih šola ter organizacij, tudi iz šole za otroke s posebnimi potrebami in nekaj kariernih svetovalk. Naša predavateljica je bila Susana Medina Ferris.

V ponedeljek smo pričeli s programom. Zjutraj z vajami iz joge, potem pa smo nadaljevali s teoretičnim delom. Spoznali smo se s pojmom čuječnosti. Večinoma preživimo dneve v avtopilotu in sledimo vzorcem vsak dan. Pri čuječnosti pa gre za zavedanje trenutka tukaj in sedaj. Pomembno je zavedno dihanje s prepono in da se zavedamo misli, čustev in telesnih občutkov. Med predavanji nam je v praksi pokazala meditacije, kot skeniranje telesa in nam razložila osem točk, na katere moramo biti pozorni pri čuječnosti, katerih avtor je John Kabat – Zinn:

  1. Da ne obsojamo misli, dejanj in telesnih občutkov.
  2. Potrpežljivost.
  3. Odprto razmišljanje.
  4. Zaupanje vase in v druge.
  5. Da se ne naprezamo in silimo v situacije.
  6. Sprejemanje stvari takšne kot so.
  7. Spuščanje stvari.
  8. Hvaležnost in radodarnost.

John Kabat-Zinn pravi: »Kamorkoli greš, tam si ti.«

Popoldan smo se udeležili vodenega ogleda Reykjavika in izvedeli veliko zanimivega o samem mestu in deželi. Islandija ima manj kot 400.000 prebivalcev. V preteklosti so bili pod Danci, od leta 1944 pa so samostojna, neodvisna država. Vodička ni mogla prehvaliti njihove dolgoletne predsednice Vigadis Finnbogadottir, ki da je ogromno naredila za državo, da je vladala mirno in spravljivo. Trenutno je predsednik Islandije  Guðni Thorlacius Jóhannesson, predsednica vlade pa Katrín Jakobsdóttir. Priimki žensk so izpeljani iz imen njihovih očetov – v primeru predsednice vlade – Jakobova hči. Hiše v mestu so večinoma oblečene v posebno pločevino, saj so tako zaščitene pred veliko nevarnostjo požarov. Zadnji dve številki na registrskih tablicah avtomobilov povedo, katerega meseca mora avto na tehnični pregled. Prevladujoča vera na Islandiji je luteranska. Na vrhu mesta stoji mogočna luteranska cerkev Hallgrímskirkja, stolna cerkev pa se nahaja na obrobju centra mesta. Otroci in mladi na Islandiji se učijo kar pet jezikov, saj njihovega jezika skoraj nihče ne govori. Poleg islandščine se učijo dansko, angleško, nemško in francosko. Zelo imajo radi svojo deželo in radi tam živijo, hkrati pa zelo radi potujejo in so izredno odprti za turiste in tudi priseljevanje, saj delovne sile zelo manjka. Na poti domov smo na letališču srečali Slovenko, ki že tri leta dela tam kot zemeljska stevardesa.

V torek smo pričeli z vadbo joge, kjer smo spoznali sedem čaker (korenska, sakralna, solarni pleksus, srčna čakra, grlena čakra, tretje oko ter kronska čakra). Za vsako izmed njih smo naredili posebno vajo. Potem smo se posvetili stresu in kako ga lahko s pomočjo čuječnosti obvladujemo. Vzroki za stres so lahko fizični, miselni, vedenjski ali čustveni. Susana nam je predstavila tehniko STOP, kar pomeni, da se ob kateremkoli dejavniku stresa lahko ustavimo, vdihnemo s prepono, opazujemo kaj se dogaja v nas in šele potem odreagiramo. Ponavadi pa odreagiramo na prvo žogo. Opravili smo test stopnje depresije, anksioznosti in stresa in vsak pri sebi preverili rezultate. Prakticirali smo čuječno hojo, izdelali steklenico za pomirjanje, vajo prostega risanja na glasbo Chopina (Mysterious Forest) ter opravili več različnih meditacij na to temo. Nadalje smo govorili o spopadanju s spremembami, ki prinašajo stres, možnih načinih prilagoditve in lažjega sprejemanja le teh.

Popoldan smo si privoščili sprostitev v Sky Lagoon. Sky Lagoon je geotermalno kopališče na jugozahodu Islandije. Nahaja se v pristanišču Kársnes v Kópavogurju, industrijskem območju približno 7 kilometrov južno od centra Reykjavíka.

V sredo smo se posvečali asertivni komunikaciji in mislim, ki motijo naš mir, se nam dostikrat vsiljujejo, lahko so negativne in netočne. V naših mislih poteka notranji dialog, ki se ga s pomočjo čuječnosti lahko bolje zavedamo. Naša komunikacija je lahko agresivna, pri čemer pričakujemo, da drugi mislijo tako kot mi. Lahko je pasivna, kar pomeni, da ne izrazimo svojega mnenja ali pa asertivna, kjer povemo informacijo na način, ki ne prizadene našega sogovornika. Za takšen način komunikacije moramo imeti zaupanje vase, samozavest, jasno in razumljivo izraziti svoje mnenje na kontroliran in miren način. Obstaja osem možnosti za nerazumevanje drug drugega, zato se moramo vprašati:

  1. Kaj jaz mislim?
  2. Kaj želim povedati?
  3. Kaj mislim povedati?
  4. Kaj izrečem?
  5. Kaj želim slišati?
  6. Kaj slišim?
  7. Kaj misliš, da si razumel?
  8. Kaj dejansko razumeš?

Naredili smo praktično vajo, kjer smo preizkusili štiri različne načine odziva na določeno aktivnost (spodbuda, zasmehovanje, ignoriranje in dajanje nasvetov). Prostovoljci, ki so se javili za to vajo, so povedali kako so se počutili in najslabša izkušnja je bila za udeleženca, ki je doživel ignoranco in udeleženke, ki je doživela kritiko in zasmehovanje.

 

 

V četrtek dopoldan smo se posvetili čustvom (strah, jeza, veselje, žalost, gnus), vsako čustvo smo definirali in ga poskušali določiti z izrazom na obrazu. Poslušali smo zgodbo o belem in črnem volku. Kot prispodobo za čustva in občutenja, ki jih nosimo v sebi. Bel volk nosi mir, veselje, upanje, ponižnost, empatijo. Četrtek je bil namenjen predstavitvi sodelujočih organizacij in mreženju. Poslušali smo o delu različnih šol iz desetih evropskih držav (Španija, Poljska, Avstrija, Italija, Grčija, Nemčija, Francija, Finska, Hrvaška, Slovenija). Mi smo predstavili delo Ljudske univerze Radovljica in na kratko tudi Slovenijo na splošno.

Popoldan smo se udeležili vodenega ogleda podeželja. Islandija je otok vulkanskega izvora in zato je pokrajina več ali manj gola, gozda skoraj ni, le nizko grmičevje, zato kroži šala, da če se na Islandiji izgubiš v gozdu, samo vstaneš pokonci… Vidni so ostanki ohlajene lave, ki je preraščena z mahom, ki je užiten in zdravilen. Iz tal se skoraj povsod dviga para. Ogrevanje na Islandiji je v celoti urejeno s toplo vodo iz tal in zato ne potrebujejo drugih energentov. Imajo le nekaj vrst živali in nobenega komarja. Pitna voda je izjemno dobra in čista, saj jo črpajo iz ledenika. Ogledali smo si slap Gullfos, videli izbruh gejzira, srečali islandske konje.

Zadnji dan smo se ukvarjali z empatijo, sočutjem in predvsem sočutjem do sebe, kako biti prizanesljivi do sebe, kako sprejeti stvari in dejanja pri sebi, tudi tista, ki nam niso všeč. Naredili smo vajo z naslovom Drevo dosežkov, kjer smo v korenine zapisali svoje najpomembnejše vrednote, po katerih se ravnamo in živimo ter v krošnjo narisali sadeže, ki so predstavljali naše najpomembnejše dosežke v življenju. Razdelili smo se v manjše skupine in pripovedovali vsak o svojem drevesu. Potem smo napisali pismo v imenu najpomembnejše osebe v našem življenju – kaj bi ona napisala o nas oziroma nam. To pismo smo prejeli kak teden dni po koncu tečaja na dom.

Čisto na koncu smo si pogledali film o validaciji in se udeležili podelitve certifikatov.

 

Dostopnost

Share This