BLOG

PROGRAMI AKTIVNOSTI V MEDGENERACIJSKEM CENTRU BLED

29/08/2022

Preglejte si program Medgeneracijskega centra Bled. 😊 Na Bledu večina programov poteka v novih prostorih Medgeneracijskega centra Vezenine Bled kot tudi na drugih lokacijah. Prav tako nas najdete na več lokacijah v Gorjah. V medgeneracijske programe se lahko vključi vsak ne glede na starost. Točne termine in lokacije vam posredujem naknadno po prijavi. Zaradi zasedenosti prostorov si kasneje pridružujemo pravico do terminskih sprememb. Lepo povabljeni v naše konce. 😊

MEDGENERACIJSKI CENTER BLED

V PROGRAME SE JE POTREBNO PRIJAVITI!

PRIJAVE:

Elektronska pošta: mcbled@guest.arnes.si

Mobitel: 040 810 476

PROGRAMI MEDGENERACIJSKEGA CENTRA BLED JESEN 2022

 

 

BREZPLAČNI PROGRAMI:

SVET MAKRAMEJA, izvajalka Neja Pavšek

Trajanje: 12 ur, torki ob 17.00, začetek 20. 9. 2022, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Makrame je umetnost vezanja vozlov v vzorce in obstaja že, odkar obstaja človek. Že v kameni dobi so morali poznati nekaj vozlov, da so lahko iz danih materialov naredili mrežo za na lov, nekako speli obleko nase… Izbira materialov, s katerimi se lahko vozla, je neskončna – bombažna vrv, volnena preja, konoplja, juta, platno, itn. V makrame tehniki lahko izdelamo vse vrste uporabno – okrasnih izdelkov, kot so oblačila, torbice, obeske za ključe, nakit, viseče mreže, gugalnice, zavese, prtičke, okvirje za slike, obešanke za rože, lovilce sanj, knjižna kazala, okrasne obešanke za na steno in še in še. Vozlanje deluje tudi terapevtsko, saj je izredno sproščujoče, zaposli misli in sprosti duha, poseben užitek pa je vozlanje v skupini, kjer vezenje vrvic v vzorce, poveže tudi ljudi.

 

IMPROVIZACIJSKO GLEDALIŠČE ZA ODRASLE, izvajalka Mira Petek

Trajanje: 12 ur, torki ob 18.00, začetek 20. 9. 2022, Medgeneracijski center Vezenine Bled

“Impro” oziroma gledališka improvizacija je oblika gledališča, kjer nastopajoči nimajo scenarija, nimajo kostumov, rekvizitov in nasploh niso vnaprej pripravljeni. Prizori in zgodbe, ki se odvijajo na odru, so plod improvizatorjeve domišljije in sodelovanja s soimprovizatorji, inspirirajo pa jih predlogi publike pred začetkom prizora. Impra se učimo skozi različne igre in naloge, ki krepijo našo kreativnost, igrivost, občutek za sodelovanje in zgodbo. Gledališka improvizacija nas uči tudi splošnih odrskih osnov; uporabna pa ni samo na odru, temveč tudi v vsakdanjem življenju – kaj pa je življenje drugega, kot ena sama improvizacija!

 

VADBA ZA HRBTENICO, izvajalka Marjeta Žerovc

Trajanje 24 ur, torki in četrtki od 9.00 do 10.00 (možno tudi preko zooma)

Z vajami za hrbet bomo okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin in se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se bomo lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

 

ORIENTALSKI PLESI, Izvajalka Maša Trček (KUD LEYLI)

Trajanje: 24 ur, torki ob 19.00, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Orientalski plesi ali plesi Vzhoda so odlična vrsta sprostitve in ena najbolj priljubljenih oblik rekreacije za ženske. Na delavnicah bomo spoznali osnovno orientalsko plesno tehniko ter se naučili tudi krajšo kombinacijo. Delavnica je primerna za vse deklice in ženske, ne glede na starost in/ali predznanje.

 

DELAVNICE LIČENJA, Izvajalka Manja T. Korošec

Trajanje: enkrat mesečno, četrtki ob 17.00, začetek 6. 10. 2022, Medgeneracijski center Vezenine Bled

V sklopu mesečnih delavnic bomo spoznavali največje dileme pri ličenju. Vse od tega kako izbrati in ustvariti popolno podlago, kako ustvariti t.i. smokey eyes, kako nanašati umetne trepalnice, kakšne barve senčil in šmink nam pristajajo in še in še. Vesela bom če se mi pridružite in izveste več trikov in nasvetov kako do popolnega videza.

 

NEMŠKA KONVERZACIJA – Kaffeeklatsch auf Deutsch – Klepet ob kavi z naravno govorko, Izvajalka Ksenja Kuralt

Trajanje: 24 ur, dopoldne, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

V programu nemške konverzacije boste aktivno sodelovali pri izbiri tem in gradiv. V sproščenem vzdušju se bomo popolnoma potopili v nemški jezik. S pomočjo različnih medijev bomo bogatili besedni zaklad, izmenjavali mnenja in izkušnje ter poglobili razumevanje nemške kulture in mentalitete. Prav tako bomo ponovili pomembne slovnične strukture, ki nam še delajo težave.

 

TEČAJ ŠPANŠČINE A1/2, izvajalka Marcela Boben

Trajanje: 24 ur, ponedeljki ob 10.45, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Svoje znanje boste obnovili, poglobili in ga razširili z ustreznim zahtevnejšim besediščem in slovničnimi strukturami, v dinamičnem, sproščenem vzdušju, skozi različne vrste aktivnosti. Spoznali boste nove čase, kot sta prihodnjik in preteklik, in nadgradili sposobnost ustnega in pisnega sporazumevanja.

 

JOGA Z MARCELO, izvajalka Marcela Boben 

Trajanje: 24 ur, ponedeljki ob 9.00, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Joga je starodavna znanost o življenju, eden najstarejših naukov o ravnovesju telesa, uma in duha, ki so ga Indijci izmojstrili in izvajali že pred tisočletji. Asane prenavljajo, pomlajujejo krepijo in varujejo  pred boleznimi. Cilj jogijskih praks je svobodno življenje, neodvisno od zunanjih in notranjih pritiskov. Pridružite se nam na srečanjih in jogo izkusite na svojem telesu, hitro boste deležni njenih pozitivnih učinkov.

 

USTVARJALNICE, izvajalka Mojca Ahčin Rozman

Trajanje 12 ur, petki ob 10.00, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Oblikovali bomo iz različnih materialov in jih kombinirali na naravne materiale. Svojo kreativno energijo bomo izrazili preko slikanja na blago, oblikovanja in barvanja lesa, filcanja…poseben projekt pa si bomo zastavili z izdelavo herbarija malo drugače v mešani tehniki. Risali bomo v tehniki akvarela in dodajali opise, uporabo… zdravilnih rož.

 

KALIGRAFIJA, izvajalka Mojca Ahčin Rozman

Trajanje 12 ur, torki, november, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Na posebej pripravljenih vadnicah bi se učili osnov lepe pisave ali kaligrafije. Spoznali bi se z zgodovino materialom in ostalimi pripomočki, ki jih potrebujemo za učenje.

 

ZAČETNI TEČAJ ŠIVANJA, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Namenjen je popolnim začetnicam v šivanju. V programu bomo spoznali stroje in materiale, izdelali prevleko za blazino, pogrinjek za mizo, košarico za kruh, toaletno torbico, šal in preprosto kapo.

 

ŠIVARNICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur, enkrat mesečno, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Tudi letošnjo jesen bomo nadaljevali s šivanjem in tako poskrbeli za udobje, varnost in toplino. Posvetili se bomo izdelavi uporabnih tekstilnih izdelkov.

 

 

TEČAJ KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje 12 ur, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali izdelke iz keramike. Naučili se bomo tudi poslikati izdelke.

 

JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV Z DRUŠTVOM ŠOLA ZDRAVJA.

Trajanje: vsak dan z izjemo nedelje, ob 8.00 na Olimpijskem trgu pred Ledeno dvorano na Bledu/ Medgeneracijski center Vezenine Bled

Vadba poteka 30 minut, stoje. Za udeležbo na telovadbi ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti, drage športne opreme ali polne denarnice. Vaje so preproste in primerne za vsakogar, izvajate jih po svojih zmožnostih in sposobnostih.

 

OD NAKITA DO SKULPTURE, izvajalec Huberto Široka

Trajanje 24 ur, januar, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Na tečaju Od nakita do skulpture se bomo spoznali z vsemi stopnjami oblikovanja nakita. Izdelali bomo unikaten nakit iz bakra. Naučili se bomo posebne tehnike kovanja lističev, ki so jih uporabljali že stari sumerci. Ta tehnika je stara že več kot 2000 let in je danes že skoraj pozabljena.

 

SLOVENŠČINA ZA VSAK DAN, izvajalka Monika Valjavec

Trajanje 24  ur, torki, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Delavnice so namenjene vsem, ki jim slovenščina ni prvi jezik in želijo pridobiti znanje za

osnovno sporazumevanje v Sloveniji v vsakdanjem življenju oz. v predvidljivih govornih položajih. Preko spoznavanja slovenske in drugih kultur udeleženci na interaktivnih delavnicah obravnavajo praktično uporabne vsebine in sistematično osvajajo vse štiri jezikovne spretnosti, govor, branje, pisanje in poslušanje.

 

CELOSTNO RAZSTRUPLJANJE , izvajalka Vera Dermota

Trajanje 12 ur, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Je naravna danost telesa, da se znebi nepotrebnih in za telo strupenih snovi. Vse dokler so naši notranji organi v dobri kondiciji, so tudi zmožni opravljati te naloge in razstrupljanje poteka nemoteno. Težave nastanejo takrat, ko se nabere v telesu preveč strupov naenkrat in naša jetra, ledvice, debelo črevo, koža tega ne zmorejo več. Zato strupi začno ostajati v  telesu. Posledično se začno pojavljati različni bolezenski znaki. Samo razstrupljanje je proces in se ga je potrebno pravilno lotiti, saj zahteva predhodno prečiščenost izločevalnih organov, skozi katere se bodo lahko izločali strupi iz telesa. Dandanes se velikokrat zastrupljamo tudi na miselni in čustveni ravni, zato bomo tekom srečanj še posebno skrb namenili ravno tem dvema.

 

ŠOLARIJE, različni izvajalci

Trajanje: vsak dan med tednom od 13.00 do 16.00, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Na Šolarijah se bomo seznanili z različnimi učnimi metodami in jih prilagodili prevladujočemu stilu posameznika. Ni pomembno le, kaj se učimo, ampak tudi kako se to učimo. Naš cilj je, da s skupnimi močmi, različnimi metodami na interaktiven način premagamo šolske izzive ter usvojimo določeno snov z razumevanjem. Brezplačna učna pomoč bo potekala individualno, v dvojicah ali v skupini.

 

VEČERI NAMIZNIH IGER, izvajalca Žan Anderle in Aljaž Vidic

Trajanje: 24 ur, petki od 18.00 do 22.00, začetek 16. 9. 2022, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Napete pustolovščine, strategije in nepozabne zgodbe, gradnja ekonomije v Rimu ali mesta na Marsu, železnice po Evropi, pobeg iz labirinta, gradnja stolpov v Grčiji, odkrivanje izdajalcev na gradu kralja Arturja, priprava na zimo v vlogi gozdnih živali in še več se lahko zgodi daleč stran od ekranov in v dobri družbi. Zadnja leta so namizne igre doživele preporod in nas bodo popeljale v svet zabave in dogodivščin. Druženje je primerno za vse starosti in norosti.

 

FILOZOFIJA PO NAŠE, izvajalec Simon Habjan

Trajanje: 12 ur, četrtki ob 17.00, začetek 6. 10. 2022, Medgeneracijski center Vezenine Bled

V debatnih krožkih, bomo spoznavali osnove filozofije, zgodovino in filozofske discipline.

S pomočjo le-teh, bomo osvetlili probleme današnje družbe, izzive, s katerimi se bojuje človeštvo ter kritično preučevali svet v katerem živimo. Vsako srečanje bo imelo svojo tematiko, na katero se bomo po dogovoru tudi skupaj pripravili.

 

TEČAJ RISANJA ZA TISTE, »KI NE ZNAJO RISAT«, izvajalec Ajda Primožič Lima

Trajanje: 12 ur, spomladi, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Ker verjamemo, da smo vsi ljudje kreativna bitja in je pomembno, da svojo kreativnost izražamo. Risanje in ustvarjanje je globoko intimno izkustvo, je lastno izražanje skozi drug medij. Predvsem pa lahko to delamo zase in zato, da se imamo fajn! Na tečaju ne bomo delali ‘mojstrovin’, ampak bomo uživali na poti iskanja lastne kreativnosti. Prejadrali bomo od enostavne abstrakcije do kompleksnega kolaža, iz nič naredili globok izraz s plastenjem in z mešanjem tehnik ter materialov prekrili naše neznanje ter dali našemu čutenju prosto pot. Ustvarjanje je terapija in je prav tako pomembno kot dobra hrana in čista voda za kvalitetno in polno življenje. Predznanje risanja je popolnoma nepomembno. Dobrodošli vsi, ki radi raziskujete svojo kreativnost in ste radovedni, kam vas bo to pripeljalo.

 

KULINARIČNE DELAVNICE, različni izvajalci

Trajanje: enkrat mesečno, srede ob 17.00, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Čakajo vas delavnice z vedno uporabnimi in okusnimi kulinaričnimi nasveti, kjer ne bo manjkalo degustacije pripravljenih dobrot. Pripravljali bomo razne eksotične dobrote kot tudi stare dobre slovenske specialitete.

 

VEZEMO, KVAČKAMO IN ŠTRIKAMO NOVE ZGODBE, različni izvajalci

Trajanje: 24 ur, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Ročna dela ponujajo neskončno možnost sestavljanja vzorcev in izdelave brezčasnih izdelkov. Ročna dela so lahko ob pestri medgeneracijski družbi še bolj zabavna. Izdelki bodo lahko samostojni, lahko kot modni dodatek, kot aplikacija, lahko pa tudi kot kombinacija s pleteninami ali tkaninami.

 

SPROŠČANJE IN RAZVIJANJE ČUSTVENE INTELIGENCE Z ORODJI EKSPRESIVNE POMOČI Z UMETNOSTJO ZA OTROKE, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje: celoletni program, srede od 15.30 do 17.45, oktober, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Cilj programa je v prvi vrsti sproščanje otroka, ki mora delovati v svetu, kjer so velikokrat pomembni končni rezultati in umestitev na lestvici družbe … vse prevečkrat pa se v šoli in družbi zanemarja sam proces v katerem odrašča otrok, njegovo avtentičnost, kreativnost, notranji svet, domišljijo, …

Bistvo razvijanje čustvene inteligence je v tem, da se otrok nauči prepoznavati svoje notranje vsebine, čustvena stanja in da jih je sposoben na lahkoten način refleksirati in deliti me ljudi z namenom, da ga okolica lahko bolje razume in sprejema. S tem prične razvijati tudi primerno komunikacijo.

V programu bo mentorica z otroki ustvarjala z orodji ekspresivne pomoči z umetnostjo, pri tem bodo uporabljali raznovrstne modalnosti, od samega risanja, glasbe, giba, glasu, teatra, pisanja, pravljice ipd. Tako bodo skozi sproščeno kreacijo prihajali v stik s samim seboj in pričenjali razumeti svoj notranji svet in spoznavati svoje dejanske potrebe.

 

RELAKSACIJA JE MOJA MOTIVACIJA, izvajalkI Urška Ambrožič Potočnik, Ana Pirih

Trajanje: 4 mesece, petki, spomladi, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Delavnice RELAKSACIJA JE MOJA MOTIVACIJA so namenjene raziskovanju različnih načinov sproščanja v vsakodnevnem življenju. Spoznanja in prejete veščine boste lahko uporabljali v osebnem, kot kasneje tudi poslovnem svetu. V varnem okolju boste spoznavali svoje počutje, čustva v povezavi s telesom, ki jih bomo poskušali sproščati s pomočjo gibalnih in dihalnih tehnik, ter orodij Ekspresivne art terapije. Pot pa nas bo vodila tudi do okusov, barv in kuhinje.

Ob vsaki delavnici vam bo na voljo tudi bogat ART bife, s pripomočki za izražanje in sproščanje.

Ob zaključku delavnice boste prejeli tudi veščine organizacije dogodka, vključno z marketinškimi orodij, saj bomo za prijatelje in lokalno skupnost pripravili dogodek, da v relaksacijo spodbudimo tudi druge. Delavnice bodo namnejene mladim od 15 do 29 let.

 

SOCIALNE VEŠČINE ZA MLADE IN ODRASLE, izvajalca Jure Jamnik, Mark Džamastagič

Začetek spomladi, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Socialne veščine so skupek sposobnosti, ki posamezniku omogočajo branje nenapisanih medosebnih pravil ter vedenje skladno z njimi. Za posameznike z visoko razvitimi socialnimi veščinami je značilno, so prilagodljivi v svoji komunikaciji ter da se dobro znajdejo v različnih socialnih situacijah.

Obe delavnici bi temeljili na združevanju znanstvenih psiholoških spoznanj s področja socialnih veščin (nebesedne in besedna komunikacija, javno nastopanje, branje socialnih pravil) z aktivnimi učnimi pristopi improvizacijskega gledališča. Dve ločeni delavnici sta smiselni zaradi prilagajanja vsebine in učnega pristopa, ki je odvisen od starosti udeležencev.

Cilj delavnic je udeležencem podati aktualna in strokovno utemeljena znanja s področja socialnih veščin in njihovo praktično uporabo preko tehnik gledališke improvizacije.

Udeleženci od delavnic lahko pričakujejo večjo fleksibilnost pri komuniciranju, bolj dinamično odzivanje na izzive v socialnih situacijah, zmanjšan strah pred javnim nastopanjem ter splošno večjo sproščenost pri delu in stikih z ljudmi.

 

PAMETNI TELEFONI, izvajalec Kristjan Čubranič

Trajanje 12 ur, januar, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Pametni telefon je mobilni telefon, ki ponuja naprednejše računalniške sposobnosti in povezljivost kot sodobni osnovno-funkcijski telefoni. V programu boste spoznali; nastavitve za pametne telefone, nastavitve računov za elektronsko pošto, uporabo Google Photo in Google Drive, prenos brezplačnih aplikacij (za zaščito, navigacijo navfree, zaščito, skeniranje), uporabo wi-fi storitev.

 

 

JOGA OBRAZA, izvajalka Marcela Boben

Trajanje 20 ur, spomladi, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Gube lahko izbrišemo in preprečimo na popolnoma naraven način in si s tem povrnemo mladostni videz. Osnovni tečaj joge obraza po sistemu »Savinina joga obraza« je program aktivne vadbe, sistem specializiranih vaj, s katerimi dvigujemo in krepimo vseh 57 mišic obraza, vratu in lobanje in tako na popolnoma naraven način poskrbimo za mladosten videz. Na ta način bomo okrepili in učvrstili celoten obraz, zaradi napetih in čvrstih mišic se povešena koža vrača nazaj na svoje mesto, brišejo se gube. Zaradi boljše prekrvavljenosti kože, je stimulirana tudi proizvodnja kolagena in elastina, koža pa postane bolj napeta in sijoča.

 

DUŠEVNO ZDRAVJE, Zavod Aspekt in različni izvajalci

Trajanje 1krat mesečno, oktober

Strokovne vsebine namenjene ozaveščanju skrbi za duševno zdravje. Enkrat mesečno bomo gostili različne organizacije, društva, projekte, ki bodo preko predavanj, delavnic, pogovorov predstavile in obravnavale raznolike psihološke teme kot na primer: čuječnost, izgorelost, stres, medosebni odnosi in razreševanje konfliktov, pozitivna psihologija.

 

MLADI ZA MLADE, Zavod Aspekt in različni izvajalci

Trajanje 1krat mesečno, oktober

Vsebine v katerih mladi predstavljajo svoje dejavnosti in predajajo znanje ter izkušnje. Skupaj bomo raziskovali glasbo preko dj – delavnic, svet video iger skozi “gaming” dogodke, se preko delavnic in predavanj sprehajali skozi svet filmskega ustvarjanja, fotografije, dizajna, vodenja socialnih omrežji, vzpostavljanja poslov, iskanja kreativnih rešitev in še mnogo več.

 

JAVNE IN ZASEBNE PROJEKCIJE, Zavod Aspekt, Kino Klub

Trajanje 1krat mesečno, oktober

Redne filmske projekcije se vračajo na Bled! Kino Klub vam bo v sodelovanju s Kino Bledom pripeljal raznoliko mešanico aktualnih in nostalgičnih filmov s pestrim spremljevalnim programom, ki bo dokazal, da kino že dolgo ni več samo film.

Zasebne projekcije za vse nas filmoljube ali filmske raziskovalce, ki želimo biti del ožje kino družine. Skupaj bomo izbrali film in si ga ogledali v udobju dvorane ter po koncu rekli besedo ali dve o filmu.

 

 

DRUŠTVO UPOKOJENCEV BLED

PLESI V KROGU, izvajalka Metka Frelih

Trajanje: 20 ur, srede 17.00 – 18.30, začetek 5. 10. 2022, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Namen plesov v krogu je izkušnja in doživljanje njihove moči preobrazbe, ki je bila znana že starim ljudstvom. Folklorni plesi obujajo tradicijo iz življenja ljudi, plesi v krogu pa prinašajo harmonijo in mir. Plesni koraki in glasba nas vodita k veselju do življenja. Postanemo eno z glasbo, plesom, soplesalci, z vsem kar nas obdaja, predvsem pa z virom življenja, ki je v nas samih. Zaplešimo skupaj in odprimo se svetlobi, ki je že v nas.

 

MOŽGANSKA AEROBIKA, izvajalka Ana Samsa,

Trajanje 12 ur, torki popoldne, oktober, Društvo upokojencev Bled

Svoj spomin lahko urimo, izboljšujemo in krepimo vse življenje, pri katerokoli starosti, enako kvalitetno. Z redno uporabo se bo vaš spomin izboljšal, poleg tega pa se bomo družili, kar pomeni, da bomo ustvarili socialno mrežo, ki je ena izmed faktorjev, ki dobro vpliva na naše možgane in sodi v zdrav način življenja.

 

ANGLEŠKI BRALNI KLUB, izvajalka Branka de Boer

Trajanje 12 ur, petki dopoldne, oktober, Društvo upokojencev Bled

Prebiranje različnih bralnih del in pogovor o teh in različnih tematikah. Čaka vas lahkotna konverzacija v angleščini.

 

ZAPLEŠI IN ZAPOJ PO LJUDSKO, izvajalka Monika Valjavec,

Trajanje 12 ur, spomladi, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Slovenski ljudski ples je del slovenskega kulturnega izročila. Kot ljudska pesem in glasbila je spremljal vsakdanje življenje posameznika ob rojstvu otroka, pri svatbi, delu, vsakdanjih opravilih ter ob različnih praznikih. Udeleženci bodo na praktičen način spoznavali zanimive metode učenja plesov, razvijanja plesnosti, telesnega in glasbenega ritma, načine kostumiranja v folklornih skupinah in se naučili nekaj plesov iz vse Slovenije. Tekom delavnic se bomo povezovali in seznanjali z društvi in drugimi organizacijami, ki se v lokalni skupnosti aktivno ukvarjajo z obujanjem kulturne dediščine.

 

PLAČLJIVI PROGRAMI

 

TEČAJ RAZVIJANJA KREATIVNEGA POTENCIALA Z MOZAIKOM, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje celoletni program, četrtki od oktobra dalje od 15.30 do 17.45, primerno za otroke od 8. do 15. leta

Cena: 60 EUR za posamezen mesec

Bistvo srečanj je odpirati in razvijati kreativno energijo znotraj posameznega otroka s pomočjo sproščenega in varnega okolja, kjer otroci z uporabo različnih metod iskanja svojih lastnih idej kreacij, le te tudi uresničujejo. Vsak otrok je individualen, zato skupina sprejme samo 8 otrok, kar mentorici omogoča različne prijeme predvsem osebni pristop z vsakim posameznikom. V takem okolju bo z otroci iskala njihov lasten zapis v mozaiku, z učenjem otrok organizacije priprave na posamezni izdelek, s počasnim vpeljevanjem pravil in tehnik izdelave modernega mozaika, glede na željo in dovzetnost otroka. Spoznavali bodo različne materiale, ki so primerni za izdelavo mozaika in njihove kombinacije ter uporabo barv v modernem mozaiku. Otroci bodo izdelane mozaike odnesli domov. Ob koncu šolskega leta bodo udeleženci skupaj z mentorico, sami, v celoti organizirali razstavo nastalih del.

 

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, različne izvajalke

Trajanje 30 ur, začetek: oktober 2022, Medgeneracijski center Vezenine Bled, cena 70 EUR.  

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med šestim in enajstim letom starosti. Otroci na tečaju rišejo poljubne motive, ki so plod njihove domišljije. Pri slikarskem postopku imajo vedno glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njihova kreativnost in domišljija. So zelo aktivni in prav oni so tisti, ki zastavljajo vprašanja o svoji sliki. Učitelji, prostovoljci imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del. S programom začnemo oktobra in bo trajal do konca maja.

 

 

ITALIJANŠČINA 3, izvajalka Lea Novak Kolman,

Trajanje 30 ur, ponedeljki ob 16.45, začetek: 3. 10. 2022, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Cena 70 EUR (upokojenci), 190 EUR (ostali)

Utrjuje se znanje, ki je bilo usvojeno v doslej. Pri slovnici bomo utrdili predloge ter spoznali spoznali kombinacijo dveh preteklikov (passato prossimo in imperfetto). Vsako srečanje bo posvečeno pogovoru. Nadaljevali bomo s spoznavanjem italijanske kulture, med drugim vsega, kar je povezano z glasbo in izobraževanjem. Tudi branju krajših zgodb in člankov bomo posvetili nekaj časa. Vsak udeleženec si izbere temo, za katero pripravi predstavitev.

 

ITALIJANŠČINA 3, izvajalka Lea Novak Kolman,

Trajanje 30 ur, ponedeljki ob 18.30, začetek: 3. 10. 2022, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Cena 70 EUR (upokojenci), 190 EUR (ostali)

Na napredni stopnji bomo obnovili že predelano snov iz preteklih let. Ure si bomo popestrili s pogovori o različnih temah in z govornimi predstavitvami, za katere si boste temo izbrali sami. Poleg pogovora v italijanščini, bomo nekaj časa namenjeno branju in pogovoru o prebranem. Pri slovnici bomo spoznali dva pogojnika in velelnik.

 

NADALJEVALNI TEČAJ RUSKEGA JEZIKA A1/2, izvajalka Anzhela Gregorc

Trajanje 30 ur, Medgeneracijski center Vezenine Bled.

Cena 70 EUR (upokojenci), 190 EUR (ostali)

Program je namenjen vsem, ki so že obiskovali kakršen koli začetni tečaj. Potrebno je predznanje ruske abecede, branja, spreganja glagolov, sedanji in pretekli čas, samopredstavitev, števila ter ura. Na tečaju bomo osvežili in utrdili snov z začetnega tečaja.

Ta tečaj bo posvečen orientiranju v mestu: kako se pride iz ene točke do druge, uporaba mestnega transporta in metroja (glagole premikanja), opis človeka in njegove podobe, barve.

 

NADALJEVALNI TEČAJ RUSKEGA JEZIKA B2, izvajalka Anzhela Gregorc

Trajanje 30 ur, Medgeneracijski center Vezenine Bled.

Cena 70 EUR (upokojenci), 190 EUR (ostali)

Na nadaljevalnem tečaju bomo razvijali govorilne veščine. Skozi branje zgodbic in vaj bomo nadgradili besedni zaklad za vsakodnevno komunikacijo npr. v čistilnici, frizerskem salonu, trgovini, muzeju in drugo. Spoznali bomo zanimive zgodbe o življenju tujcev v Rusiji.

 

TEČAJ IZDELAVE MOZAIKA V TEHNIKI PICASSIETE, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30 ur, januar, 70 EUR

Za ta tečaj bo vaša naloga, da boste zbrali čim več starega porcelana od krožnika do skodelice ter vrčev, uporabne ali dekorativne keramike, barvnih in mehkejših keramičnih ploščic, steklenih predmetov,ipd. Sledil bo pregled vseh materialov in prikaz različnih priprav materiala v mozaične koščke. Pri rezanju se boste naučili tudi kdaj in na kakšen način uporabljati raznovrstno orodje. Iz zbranih materialov boste izdelali cvetlični lonček in sliko v tehniki Picassiette.

 

 

TEČAJ IZDELAVE MOZAIČNEGA NAKITA, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30 ur, spomladi, 70 EUR

Skupaj z mentorico boste raziskovali raznovrstne oblike in možnosti izdelovanja mozaičnega nakita. Prve ure tečaja se boste poglobili v dizajniranje mozaičnega zapisa na nakitu. Delali boste z različnimi stekli in jih oblikovali v mozaične koščke z orodji za oblikovanje stekla. Naučili se boste tudi rezati steklo.

 

OTROŠKA FILMSKA MATINEJA, Izvajalci Zavod Aspekt, Kino Klub

Trajanje vsako drugo soboto ob 10.00, simbolična vstopnina za posamezno filmsko matinejo

Najbolj zabaven filmski in spremljevalni program za mlajše in najmlajše poln razigranosti in otroških radosti vsako drugo soboto ob 10:00.  Z veseljem lahko pridete kar v pižami in prinesite dekice, blazine, vzglavnike, karkoli, da vam bo kar najbolj udobno!

 

 

PROGRAMI V OBČINI GORJE

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA

Trajanje 30ur, začetek: oktober 2022, OŠ Gorje,  CENA 70 EUR.  

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med šestim in enajstim letom starosti. Otroci na tečaju rišejo poljubne motive, ki so plod njihove domišljije. Pri slikarskem postopku imajo vedno glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njihova kreativnost in domišljija. So zelo aktivni in prav oni so tisti, ki zastavljajo vprašanja o svoji sliki. Učitelji, prostovoljci imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del. S programom začnemo oktobra in bo trajal do konca maja.

 

KULINARIČNE DELAVNICE – Od vrta do prta, izvajalka Mateja Reš

Trajanje 12 ur, četrtki, Gorjanski dom

Mateja Reš vas bo jeseni popeljala od vrta do prta in vam med delavnicami postregla z vedno uporabnimi, brezplačnimi in okusnimi kulinaričnimi nasveti, seveda pa ne bo manjkala degustacija pripravljenih dobrot.

 

PAMETNI TELEFONI ZAČETNI TEČAJ, izvajalec Kristjan Čubranič

Trajanje 12 ur, oktober, Občina Gorje

Pametni telefon je mobilni telefon, ki ponuja naprednejše računalniške sposobnosti in povezljivost kot sodobni osnovno-funkcijski telefoni. V programu boste spoznali; nastavitve za pametne telefone, nastavitve računov za elektronsko pošto, uporabo Google Photo in Google Drive, prenos brezplačnih aplikacij (za zaščito, navigacijo navfree, zaščito, skeniranje), uporabo wi-fi storitev.

 

JOGA Z ANO PIRIH, izvajalka Ana Pirih

Trajanje 12 ur, OŠ Gorje

Krog joga vadba za boljše počutje je preplet znanja Hatha joge, lastnih raziskovanj v mešanici z Vinyasa jogo, kjer se gib in dih povezujeta v skupen ritem. Ni enega brez drugega. Vsaka vadba se razvija organsko, zato je vedno malo drugačna, a smiselno povezana v celoto.

 

PREDAVANJA ZA BODOČE IN MLADE STARŠE, izvajalka Alenka Benedik

Trajanje 12 ur, oktober, Občina Gorje
Sklop predavanj z različnimi tematikami
Priprave na prve tedne z dojenčkom in dojenje
Spanje in uspavanje dojenčka

Uvajanje v vrtec
Kako ljubeče postaviti meje: kako preživeti Ne!, Zakaj? in napade »trme«

BOTANIČNO RISANJE, izvajalka Caroline A. Y. Bernik

Trajanje 12 ur, oktober, Občina Gorje

V okviru delavnic se bomo srečali z opazovanjem rastlin (uporabo botaničnega znanja) in njihovim ‘prenosom’ na papir ter uporabo barvnega skiciranja pri ujetju barvnih odtenkov. Delavnica je primerna tudi za začetnike.

Dostopnost

Share This