BLOG

JESENSKE RADOSTI NA PUM-O

28/11/2022

        

V goste smo povabili Mirjano Grašič (Niyama refleksoterapija), da nas je podučila o blagodejnih učinkih refleksoterapije. Gre za 5000 let staro terapevtsko metodo, ko s pritiskanjem na posamezne dele stopala ali dlani sprostimo in harmoniziramo celotno telo. Čeprav je masaža stopal učinkovitejša, smo si raje masirali roke, kar navidezno najmanj posega v našo intimnost. Po prvi masaži smo že občutili ugoden vpliv in dojeli uporabnost tovrstne metode. Spodbuja namreč koncentracijo, ustvarjalnost, produktivnost, ter blaži hiperaktivnost in agresijo.

Da je naša narava lepa in neokrnjena so nas spomnili prostovoljci iz zavoda Manipura (Volunteering in Zavod Manipura). Pogosto se ne zavedamo, da obstajajo sile, ki so večje od nas samih. Nedaleč stran od industrijske pokrajine Jesenic, smo se znašli na drugem svetu, pod slapom Peričnik. Imeli smo zares nezemeljske občutke. Spodnji slap je visok 52 metrov in precej vodnat. Iz široke Peričnikove stene povsod curlja voda, zato smo bili tudi malce mokri. Pot do slapu je dokaj enostavna, vendar previdnost ob slapu ni odveč.

Privoščili smo si tradicionalen slovenski zajtrk. Pravilno sestavljen zajtrk je sladek kot med in dober kot kruh, ter zagotavlja energijo za umsko in fizično delo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk 2022 je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki ga v izobraževalnih ustanovah izvajamo že od leta 2011. Projekt je z leti prerasel v vseslovenski dogodek, ki zaživi vsak tretji petek v novembru. S projektom se posebej osredotočamo na mladino, pa tudi širšo javnost, jih izobražujemo, obveščamo in ozaveščamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje.
Obiskali smo skupnost Žarek, komuno, ki je namenjena fantom, ki se borijo z odvisnostjo od drog in alkohola. Toplo so nas sprejeli, nam predstavili način življenja, mizarsko delavnico, vrt in z nami delili svoje izkušnje. Pomembno je spoštovanje sebe in drugih, soočanje s težavami, ter podpora skupine in strokovnih delavcev. Hvaležni za topel sprejem.
Evropska komisija v Sloveniji in Mreža MaMa (Zavod Mladinska mreža MaMa) sta v Hiši EU organizirala dogodek – mladinski dialog z evropskim komisarjem Janezom Lenarčičem. Mladi smo dobili priložnost, da izpostavimo svoje izzive, predlagamo rešitve in izrazimo svoje mnenje v kakšni Evropi si želimo živeti. Nismo smeli manjkati.
Tudi Miklavžev sejem je uspešno za nami! Naša stojnica je bila množično obiskana, dvorišče pred radovljiškim župniščem pa živahno, zato nas kljub mrazu ni zeblo. Na naši pumovski stojnici ste našli ročno narejene adventne venčke, dišeče svečke, mila, zeliščne kopalne soli in pumovske piškote Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali pri pripravi naših izdelkov, delili naše objave in vsem, ki ste nas v nedeljo obiskali in nas podprli. Naj bo letošnji advent čaroben za vse in naj bo to čas miru ter praznovanja. Dogodek je organizirala Župnijska Karitas Radovljica.

Dostopnost

Share This