BLOG

Izdelava mozaično-lesene skulpture Svetega Ambroža v Čebelarskem razvojno izobraževalnem centru Gorenjske

09/12/2022

Čebelarski razvojno izobraževalni center Gorenjske letos praznuje 10-letnico in ob tej priložnosti smo želeli smo izdelati neko obeležje iz mozaika, ki bi spominjalo na to obletnico. Iz strani Čebelarskega društva Radovljica je prišla ideja, da bi izdelali podobo svetnika Ambroža, ki je zavetnik čebelarjev. Povezali smo se s Čebelarskim  muzejem in kustosinja Verena Štekar Vidic je predlagala, da bi za predlogo mozaika uporabili “Reliefno podobo sv. Ambroža na lesenem rezljanem čebeljem košu (inv. št. ČM 665), ki je del muzejskega gradiva Čebelarskega muzeja Radovljica.

Ob ogledu podobe sta se upravnica centra Špela Kalan in vodja mozaične skupine Urška Ambrožič Potočnik odločili za izdelavo modernega mozaika portret sv. Ambroža, za ostali leseni del pa se je porodila ideja, da bi k izdelavi povabili župana Cirila Globočnika, saj rad ustvarja z lesom v svoji mizarski delavnici.

Moderni mozaik smo izdelali v mesecu maju in juniju.  Za izdelavo smo porabili 52 ur. Za sam portret je bilo porabljenih 32 ur – izdeloval se je v tukaj v centru, kjer smo spodaj v kleti vzpostavili začasno mozaično delavnico. Izdelovanje je bilo kar zahtevno, predvsem ker je šlo za timsko delo na sorazmerno zelo majhni podlagi. Potrebno je bilo veliko organizacije in prilagajanja znotraj samega tima. Člani tima, so si delo porazdelili, vsak je delal na določenem delu portreta, nekateri so pomagali pri vseh delih, pripravljene koščke ozadja pa so potem tudi skupaj sestavili v celoto.

20 ur pa smo porabili še doma v mozaičnem studiu Rokodel`c , kjer je Urška sama na vodno mašino izrezala ovratnik, ker je šlo kar za zahteven vzorec in je najbolj viden če je izrezan v celoti. Miha Potočnik  pa  naštudiral tehnologijo izvedbe same podlago (satovnice), ki je bila resnično zahtevna za izdelavo, vsak košček je narejen ročno in obrušen.

Pri izdelavi mozaika so sodelovali: Vesna Misjak, Margita Mohorič, Mojca Švajger, Zlata Demšar Toni Papež, Radmila Lapuh, Tadeja Bizjak Hudovernik, Miha Potočnik in Urška Ambrožič Potočnik, ki je celotni projekt vodila, usmerjala delo v timu in skrbela za tehnično izvedbo.

Župan Ciril Globočnik  je pričel izdelovati leseni  del skulpture v jeseni. Leseni rezljani čebelji panj je s pomočjo Tomaža Kordeža, oblikoval iz masivnega hrastovega lesa, ki je zrastel v Kamni Gorici. Leseni del je v celoti premazan s čebeljim voskom.

Mozaično-leseno skulpturo smo odkrili na svečani prireditvi, 7. decembra, torej prav na god Svetega Ambroža. Našim obiskovalcem smo prvič pokazali mozaično-leseno skulpturo, ki je nastajala več kot pol leta.

Na pobudo Čebelarskega društva Radovljica imamo sedaj tudi v našem centru zavetnika čebelarjev, z željo, da varuje čebele in skrbi za zdravje čebelarjev.

V sredo, 7.12.2022, na god Svetega Ambroža, ki je zavetnik čebelarjev, se je odvila res prisrčna prireditev v Čebelarskem centru. Mozaično-lesena skulptura sedaj krasi stopnišče v čebelarskem centru, svetnik pa gleda ven proti čebelnjaku. Prireditev je povezovala upravnica centra Špela Kalan, ki je povedala, da je ideja prišla od Čebelarskega društva Radovljica, Čebelarski muzej je prispeval muzejski kos iz svoje zbirke, po katerem se je potem izdelala celotna podoba skulpture. Hvala Vereni Štekar-Vidic in Petri Bole. Župnik Andrej Župan  je blagoslovil tako skulpturo, kot tudi samo stavbo Čebelarskega centra. Direktorica LUR Mateja Rozman Amon je vsem sodelujočim podelila zahvale za njihov prispevek k projektu. Prireditev so s svojo prisotnostjo počastili praporščaki iz različnih gorenjskih čebelarskih društev. Sledilo je prijetno druženje ob kozarčku penine, prigrizki, ki jih je pripravila Kavarna Medena vila. Sladko pecivo pa je kar sproti izdelovala Mateja Reš iz Vrta okusov. Svoja vrata je odprla čebelarska trgovina Medena vila,prav na ta dan pa je minilo natanko leto dni od otvoritve Manualne terapije in masažnih storitev Denis Debeljak s.p., ki deluje v kleti čebelarskega centra. Vsem želimo veliko uspeha na njihovi poslovni poti! Najlepša hvala vsem za sodelovanje!

FOTO: Janez Albert Novak – hvala našemu sodelavcu Janu.

Dostopnost

Share This