BLOG

Nova znanja, novi izzivi in zanimive izkušnje

27/01/2023

Ta teden je res prehitro minil. Začel se je precej eksotično. Biologinja Nika Leben nam je na Bledu predstavila ČUDEŽNE ZVERINICE. Prostor kjer skrbijo za živali je postal kombinacija muzeja, zavetišča in razstave eksotičnih živali. Ogledali smo si preko 70 različnih vrst živali: kače, žabe, kuščarje, papige in druge eksotične živali, ki so se jim ljudje odrekli. Številne od njih smo imeli možnost tudi pobožat ali celo negovati. Nekateri smo morali premagati svoje strahove, na primer pred kačami in pajki. Na Bledu smo se ustavili še na čajanki v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled.

V torek smo obeležili mednarodni dan izobraževanja ter se veliko pogovarjali o načinih učenja. Ni pomembno le, kaj se učimo, ampak tudi kako se to učimo. Naš cilj je namreč, da s skupnimi močmi, različnimi metodami na interaktiven način premagamo šolske izzive ter usvojimo določeno snov z razumevanjem. Ugotavljali smo, kateri učni stil nam je malo bližji in katere metode nam lahko olajšajo učenje. Se pa strinjamo z letošnjim geslom »Vlagajmo v ljudi, dajmo prednost izobraževanju«.
Tim in Aljaž iz zavoda za izobraževanje, kulturo in turizem Aspekt – Studio Slog, sta nam v sredo pomagala dokončno sestaviti režijo za naš filmček »SVET SKOZI MOJA UŠESA«. V ponedeljek bo snemalni dan, ko se bo Pumo Radovljica spremenil v snemalni studio in se ne bomo pustili motiti. V Radovljici je posijalo sonce in sneg se že topi. Nove snežne pošiljke še ni na vidiku, zato smo se malo sprehodili po našem kraju in se pri Volčjem hribu prepustili zimskim radostim.
V četrtek nam je naša praktikantka Maša pripravila zanimive miselne igre, potem pa smo se prepustili mehiški kulinariki in si pripravili slastne tortilje.
V petek, 27. januarja, ko je svetovni dan spomina na žrtve holokavsta, smo se jih spomnili tudi mi. Beseda prihaja iz grščine – holokuston – in pomeni “žgalno daritev”. Z besedo zaznamujemo usodo Judov med 2. svetovno vojno in predstavlja enega najhujših zločinov proti človeštvu v zgodovini. Na ta dan, 27. 1. leta 1945 je Rdeča armada osvobodila Auschwitz, največje nacistično koncentracijsko taborišče med 2. sv. vojno. Tudi na PUMU smo se spomnili številnih nedolžnih žrtev, mentor nam je namreč predstavil zelo osebno zgodbo svojega pradedka, ki je bil iz Begunj poslan v Dachau. Prebrali smo njegovo poslednje pismo, ki jo je napisal ženi in sinu. Po predstavitvi smo šli na mesto »zločina« in obiskali grobišče talcev v Begunjah na Gorenjskem, kjer je bilo od leta 1941 do 1945 11.477 zapornikov, večinoma pripadnikov odporniškega gibanja z Gorenjske, pa tudi iz ostalih slovenskih pokrajin. Spremljajte nas še naprej, veseli bomo tudi vašega obiska in idej.
       

Dostopnost

Share This