BLOG

Od kulture do Smetnakov

10/02/2023

Teden se je pričel v znamenju delavnice o evrovizijskih popevkah in izbora skupinske pustne maske ter končal z obiskom benda Smetnaki. Vmes pa nam tudi ni bilo dolgčas.

V torek smo se skupinsko odpravili na spoznavanje rojstnega kraja največjega slovenskega pesnika, v Vrbo. Ogledali smo si Prešernovo domačijo, ki je ena izmed najstarejših hiš v Vrbi. Vse je kot nekoč; lončena krušna peč, kamra s Prešernovo zibelko, črna kuhinja. Z udeleženci smo debatirali o pomenu kulturnega praznika, ki ga Slovenci kot edini narod na svetu praznujemo kot državni praznik.
Če vas pot kdaj zanese v naše konce, je Zavod za kulturo in turizem Žirovnica zasnoval eno najlepših slovenskih tematskih poti, ki odkriva srčiko slovenske literarne misli 19. stoletja
V četrtek se je naš udeleženec Gregor, ki je praznoval rojstni dan, odločil, da nas malo »počasti« s tortico in prigrizki. Po praznovanju nam je naša praktikantka Maša predstavila igro za krepitev skupinske dinamike. Tovrstne igre nam pomagajo sprostiti ozračje v skupini in dvigniti motivacijo.
V petek pa so nas obiskali Smetnaki  in psička Miša.
Smetnaki so kranjsko-tržiško glasbena naveza treh bassonerjev in vokalistov, dveh strunarjev in bobnarja. Poznajo se že iz gimnazije, ko so se odločili ustvarjati glasbo blizu njihovim interesom. Žanrsko se težko opredelijo, zanimajo pa jih preproste, bizarne življenjske situacije. Kot entuziastični in nekateri tudi šolani glasbeniki, so skupne nazore združili v posrečen miks skaja, punka in funka. Njihovo glasbo najbolj zaznamuje humor. Smetnaki so mlad perspektiven band, zmagovalci 19. sezone ŠOUROCK-a, glasbenega festivala za mlade skupine, zato bomo o njih zagotovo še slišali. Zahvaljujemo se jim za obisk in se veselimo njihovega sodelovanja pri našem letnem projektu.

Dostopnost

Share This