BLOG

V ZNAMENJU LJUBEZNI

17/02/2023

V znamenju valentinovega smo se na PUM-U ukvarjali z vprašanjem, kako naj naredimo dan zaljubljenih še bolj poseben? Letos smo se odločili, da ne bomo kupovali daril, ampak bomo bolj ustvarjalni. Valentinovo, 14. februar, pri nas ni bil nikoli poseben praznik, pač pa je prevzet iz drugih dežel. Svetega Valentina so pri nas, po starem kmečkem koledarju, slavili kot zavetnika zdravja otrok, kmetje pa so mu radi priporočali svojo živino, ki naj bi jo varoval pred živinsko kugo. Zadnja leta se tudi pri nas vse bolj uveljavlja kot praznik zaljubljencev, prijateljev in vseh, ki se imajo radi. Valentinovo ni samo praznik ljubezni, je tudi dan, ko se je potrebno zahvaliti ljudem. Zato smo izdelali srčke s sporočili in jih delili mimoidočim, našim zaposlenim in zunanjim sodelavcem. Da je bil dan ljubezni sladek, kot mora biti, smo pripravili še košarice s čokoladno kremo in jagodami.

V sredo smo mentorji z veseljem »zaplenili« telefone. Najprej se je zgodil manjši upor, potem pa smo se sprijaznili s situacijo. Za namen delavnice o nekemičnih odvisnostih smo preverili, kako dolgo lahko zdržimo brez pametnih naprav. Nekoč je bila zasvojenost opredeljena kot posledica uživanja psihoaktivnih snovi. Danes razumemo, da ima zasvojenost širše razsežnosti. Povezujemo jo z igranjem videoiger in iger na srečo, uporabo družbenih omrežij, seksualnostjo in pornografijo, pa tudi s povsem vsakdanjimi aktivnosti kot so prehranjevanje, telovadba ali nakupovanje. Brez telefonov smo zdržali rekordnih par ur. Ker je bila napetost v skupini povišana, smo se za konec odpravili na potep ter si prevetrili glave.

V četrtek smo obiskali kino in si ogledali film Lunana – jak v razredu, zgodbo o mladem učitelju iz Butana, ki si želi postati pevec v Avstraliji. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja. Butan je prva država na svetu, ki je namesto bruto domačega proizvoda (BDP), kot merilo napredka uvedla bruto dodano srečo – BDS in velja za osmo najsrečnejšo državo na svetu. Kaj menite, ne bi bilo slabo, da bi to uvedli tudi pri nas?

Nismo pa pozabili na pusta hrusta. V nedeljo, 19. februarja, bo na Bledu potekalo tradicionalno pustovanje. Osrednja tema letošnje pustne povorke bo 200-obletnica rojstva Arnolda Riklija. Pustna povorka bo potekala od 14:30 po ulicah Bleda, zaključila pa se bo s pustnim rajanjem za vse pustne šeme v Trgovskem centru Bled. S Pumovci smo v petek pripravljali še zadnje detajle za našo skupinsko masko, ki jo boste lahko videli na povorki.

 

Dostopnost

Share This