BLOG

Zgodbe udeležencev programa PUM-O

19/04/2023
Pumovci so se ob trenutkih negotovosti glede izvajanja programa Pumo Radovljica razpisali o tem, kaj jim program PUM-O pomeni. Nastali so lepi zapisi, ki jih delimo z vami.
1. KAJ MI POMENI PUM-O
Pozdravljeni, vsi bivši in zdajšnji pumovci, mentorji in ljudje, ki so tako ali drugače prisostvovali k temu prečudovitemu programu. Res sem bil presenečen, ko sem prvič prestopil vrata PUM-a v Radovljici, da kaj takega sploh obstaja v naši državi. Na PUM-u sem preživel ogromno lepih in ljubečih trenutkov😃, pa tudi zelo težkih😪 in takrat sem vedno tam našel varen prostor.🏠 Za to bom vedno hvaležen predvsem mentorjem in vsem odličnim ljudem, ki sem jih spoznal v programu, pa tudi tistim, ki so z financiranjem omogočili delovanje programa. Veliko ljudi misli, da je PUM-O samo zato, da ti pomaga najti službo ali končati šolanje. Mentorji pa so poleg tega pomagali meni in številnim drugim udeležencem pri soočanju s številnimi osebnimi težavami in to je tisto, kar PUM-O dela posebnega. 🤝 Vedno so mi stali ob strani in me podpirali, ne glede na vse. Mislim, da bi ga morali bolj ceniti in je v naši družbi absolutno nepogrešljiv. V programu sem spoznal nekaj svojih najbližjih prijateljev. Nisem več udeleženec programa, vendar se vedno, ko imam priložnost, vrnem na obisk k mentorjem. Kot sem seznanjen, je ena izmed prioritet zdajšnje vlade tudi ozaveščanje in pomoč v primerih duševnih bolezni ter stisk, kar se mi zdi zelo pomembno. 👍 Brez PUM-a si ne predstavljam kje bi bil danes. Te besede držijo za marsikoga, ki je imel to srečo, da je uteho našel prav tu. Zdajšnjim udeležencem želim veliko sreče in upam, da bodo uspešno dokončali šolsko leto. 🏫 Za konec pa pošiljam še en virtualni objem vsem, ki so zaradi PUM-a še vedno velik del mojega življenja.🥰
Patrik
Zgodba našega nekdanjega udeleženca Mitja.
2. PUM MI JE SPREMENIL ŽIVLJENJE 😊
Sem Mitja Kocjančič in moram vam povedati, da pri mojih devetindvajsetih letih živim bolje, kot bi si pred štirinajstimi leti upal sanjati. Imam dobro službo, ki me zelo veseli, živim na svojem, redno fitnisiram, imam punco, ki me spodbuja, da stremim k vedno večjim uspehom. 💪
Če bi se v moje trenutno življenje zbudil brez spomina, bi me le stežka prepričali, da sem bil nekoč nesamozavesten fant s hudimi duševnimi problemi, brez ciljev in upanja. 🤦 Moj današnji življenjski slog je polarno nasprotje tega, kar sem doživljal pred približno petnajstimi leti.
Odraščal sem brez očeta. Bil sem diagnosticiran s psihozo, obsesivno kompulzivno motnjo, in po besedah psihiatra: “celim koktejlom težav”.🍸 Pri petnajstih letih starosti in višini 170 cm sem vagal 130 kg. Nisem imel stika z ljudmi, niti nisem vedel kako komunicirati, niti si nisem upal. V psihiatrični bolnici se mi je stanje zgolj poslabšalo. 🩺💊
Mati je iskala nekaj, kar bi mi lahko pomagalo🤷‍♀️ – jaz se za to takrat niti nisem zanimal, saj nisem imel niti najmanjših ciljev ali ambicij, živel sem zgolj za eskapizem, izoliran v svoji sobi. Izvedeli smo za Pumo Radovljica in poizkusili, če bo morda kaj drugače, če bo pomagalo.
Zaradi socialne anksioznosti sem bil med mojim prvim obiskom PUM-a tako nervozen, da so mi ponudili, da se grem lahko umakniti v avto 🚗 ene od mentoric. Vse so bile zelo prijazne. Sčasoma sem se tam odprl, odkrili smo, da imam dejansko smisel za humor, ki ga prej zaradi lastne socialne izoliranosti nisem uporabljal. Postal sem zgovoren in družaben, kar naenkrat sem imel prijatelje, vpisal sem se v srednjo šolo, dobil prvo punco. 👫 Življenje je bilo spet na “tirnicah”.
Seveda sem se po zaključku srednje šole🏫, pri devetnajstih letih, še vedno malo iskal, vendar tudi to “iskanje poslanstva” ne bi bilo mogoče brez odskočne deske v svet, ki jo je zame predstavljal PUM. Na pumu se je začel razvijati moj današnji karakter: ambiciozen, odprt, pogumen, poln zanimanja, fokusiran na kariero. Preizkusil sem mnogo različnih služb, vpisal sem se tudi na faks, na koncu pa sem se našel v karieri, ki mi je pisana na kožo.
Sedaj sem ambiciozen in marljiv, iz mojega študentskega dela sem ustvaril kariero, ki jo sedaj opravljam kot samostojni podjetnik. Delo me veseli in zabava. Med ljudmi sem priljubljen in zaželjen, občasno tudi pomagam drugim narediti spremembo, ki sem jo dosegel sam. Ko se spomnim na to, kakšen odpor do kakršnega koli dela ali truda petnajst let nazaj, s kakšnimi hudimi problemi sem živel, in kako popolnoma asocialen sem bil, kar težko verjamem, da sem ista oseba, in srečen sem, da je ta izoliran, nesamozavesten fant, ki živi v mojem spominu, sedaj pomirjen, ker vidi, kam je prišel, vidi, da se na koncu lahko vse krasno izide.☺️
Iskreno vam pravim: Najpomembnejša prelomnica, ki me je postavila na pravo pot, je bil PUM. Počasi, prijazno in z občutkom me je socializiral. PUM mi je dal vedeti, da je moč in odgovornost v mojih rokah, da se lahko spremenim in dosežem cilje. V zahvalo PUM-u sem se iz brezupnega fanta spremenil v zadovoljnega, ambicioznega, in produktivnega človeka.
Program PUM-O je naslednik programa PUM, ki ga je Andragoški center Slovenije; Natalija Žalec pod delovnim naslovom Center za mlajše odrasle pričel razvijati v letu 1992/93 ob podpori Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zavod RS za zaposlovanje. Pilotno je bil izpeljan v letu 1994/95. Po opravljeni evalvaciji v letu 1996 (Albert Mrgole in Natalija Žalec), je Andragoški center Slovenije – Slovenian Institute for Adult Education program dopolnil in ga poskusno izpeljal v dveh skupinah v Ljubljani in v PUM-O Slovenj Gradec. 19. julija 1999 je z Odredbo ministra za šolstvo in šport postal javno veljaven program. V letu 2000, je program začela izvajati večina današnjih izvajalcev. Od leta 2002 do leta 2018 so bile opravljene tri zunanje evalvacije, ki potrjujejo učinkovitost programa pri doseganju opredeljenih ciljev. Trenutno deluje v 12 slovenskih krajih. PUM-O Slovenj Gradec, PUM-O Maribor, PUM-O Ajdovščina, Pum-o Celje, Pum-o Koper, PUM-O Murska Sobota, Pum-o Zasavje, Pum-o Škofja Loka, Pumo Velenje, PUM-O Postojna, PUM-O Ljubljana IC-Geoss,@Pumo Radovljica.
Še nekaj iz mentorske strani…
Mitjeva zgodba me je navdihnila in sem tudi jaz napisala nekaj o njem, predvsem o tem, ko smo ga videle mentorice. Spomnim se ga od prvega dne, ko je prestopil vrata Pumo Radovljica. Vsak dan ga je pripeljala mama. Običajno je prišel je kar v copatih, spodaj v kuhinji je nekaj pojedel🍞, potem pa šel v skupni prostor. Usedel se je na fotelj, se pokril z dekco in tam ždel do druge ure popoldan. 🕑 Dajal je vtis, da spi ali drema. Takrat je jemal zdravila💊 in smo bili prepričani, da je to glavni vzrok spanja in dremanja. 🥱Tako je šlo to naprej tedne, mesece. Nismo bili prepričani ali se bo kdaj zbudil in začel aktivno sodelovati v programu ali ne. Če si ga kaj vprašal, je večinoma odgovarjal v enozložnicah ali pa sploh ne. Kljub vsemu, smo se odločili, da se bo začel z učno pomočjo pripravljati na prvi izpit. 📖📚📒Nikoli ne bom pozabila, kako ga je sodelavka Jasmina Subic vlekla peš v copatih na srednjo ekonomsko šolo na izpit. Snežilo je tisti dan. ❄🌨Zame je bil to prelomni dogodek, kajti Mitja je prinesel nazaj petico za izpit in angleščine. 👍👏Takrat nam je bilo jasno, da je fant zelo inteligenten, saj ne dobiš petice v šoli kar tako in da je “spanje” nekakšen pobeg iz realnosti. Začeli smo verjeti, da bo sčasoma vse v redu.🙌 Fant se je dejansko začel prebujat, postajati aktiven in predvsem govoriti. Govoril je praktično neprestano, kot bi želel povedati vse za nazaj in za naprej. Iz popolne tišine in previdnih spodbud iz naše strani je prišlo do tega, da si ga moral včasih prosit, če je lahko pet minut tiho, da si lahko naredil še kaj drugega vmes…☺️Naslednja faza je bila v tem, da je začel na plakate risati grafite (včasih zabavne, včasih neprimerne stvari) in občasno po stenah črnim flomastrom. 🖍✏Te njegove umetnine so bile povsod po PUM-u. Spomnim se, da smo dobili na obisk neko mednarodno delegacijo 🇪🇺 in smo čistili, pospravljali PUM…ko smo sedeli in poslušali predstavitev, sem opazila na vratih na plakatu poleg logotipa EU narisan penis. Ali smo ga zgrešili pri pospravljanju ali pa ga je narisal že vmes, to ne vem. Razmišljala sem, če se da kaj rešit, ampak če bi stopila tja in odstranila plakat, bi ga najbrž opazili še tisti, ki ga do tedaj mogoče še niso.😅 Mimogrede, pred kratkim smo se pripravljali na obisk evropskega komisarja in se ukvarjali s podobnim problemom, saj je nekdo narisal penise na okno z vodoodpornim flomastrom. Šlo je sicer stran, ampak kadar sonce posije skozi okno pod določenim kotom, se lepo vidijo. 🫣 No, na srečo je bil ob obisku komisarja oblačen dan. 😉 Vse skupaj pa samo pomeni, da se morda stvari ne spreminjajo tako zelo. Mladostnike v tem obdobju najbolj zanima spolnost in lastno telo, kar je povsem normalno…. Z Mitjem smo se ogromno presmejali, saj je postal zelo zabaven. Pozabil je omeniti tudi to, da je v resnici odličen karikaturist. V šoli mu je šlo dobro. 🏫
Nizal je izpite enega za drugim. Začel je hujšati, se družiti s pumovci in imel je punco. Začel je kazati tudi sočutje in s pogovorom pomagal prebroditi marsikateremu pumovcu marsikatero stisko. Lepo je bilo spremljati to njegovo transformacijo, v stiku smo ostali do danes. Mentorice smo ga sprejemale, ko je bil tiho, ko je govoril, ko je delal traparije ali pametne reči. Bile smo z njim, bilo nam je mar zanj in njemu za nas. 🥰 Vzpostavili smo lep odnos, ki je omogočal napredek. Svoje je opravila tudi vrstniška skupina. Za konec lahko rečem samo to, da kolikor energije vložiš kot mentor v pumovce, vedno dobiš večkratno nazaj potem, ko vidiš ta napredek. Običajno pa se spletejo taki odnosi, ki trajajo še leta ali pa se sploh nikoli ne prekinejo. Mi Čo, želim ti vse dobro in kar tako naprej!
Mateja
3. RAZMIŠLJANJE NEKDANJE UDELEŽENKE TJAŠE O PUM-U.
Glede PUM-a lahko napišem same pozitivne stvari. ➕ Od tega, da ti pomagajo najti sebe🙋‍♀️, pomagajo v težkih družinskih situacijah👨‍👩‍👧‍👦, predvsem pa se zavzemajo za učno pomoč udeležencem📚📖📒. Lahko rečem, da marsikateri mladostnik brez PUM-a ne bi bil to kar je danes. Da je naredil šolo🏫, se zaposlil. Poleg tega sem na PUM-u našla družbo, s katero imam še danes stike, pa je že več kot deset let od tega. 🫶 V glavnem, lahko rečem same pozitivne stvari. Ker tako človeških “učiteljev« danes žal na šolah več ni. 👩‍🏫🧑‍🏫 šolah želijo vse na hitro, te niti dodobra ne spoznajo, vse mečejo v isti koš, na PUM-u pa se ti res posvetijo individualno in dajo vse od sebe, kar je v njihovi moči, da uspeš v življenju.

4.ČETRTI ZAPIS NEKDANJEGA UDELEŽENCA PUM-O

Sem Tomaž Bilbija. Najprej sem obiskoval Pumo Radovljica, potem pa še Mladinski dnevni center KamRa. Imel sem težave pri učenju. 📓📕🪧📝Želel sem priti do poklica in s pomočjo PUM-a mi je to uspelo. Veliko so mi pomagali pri učenju. 📖📚 Izpite sem opravljal in prišel do poklica trgovec.🏫 Zelo sem jim hvaležen za njihov trud. 😘
Tomaž
5. PETA ZGODBA NEKDANJEGA UDELEŽENCA PUM-O
Na Pum sem prišel pri svojih 16 letih. Izgubljen v svetu🌏, nisem vedel na koga ali kam se obrniti. Prek šole sem izvedel za program PUM🏠. Na začetku sem bil zelo skeptičen do vsega, ampak sem se odločil izkoristiti priložnost💪. Vsi mentorji so me zelo toplo sprejeli in me navdihnili za veliko stvari🤗💥💖. Spoznal sem veliko prijetnih ljudi, ki sem jim še danes hvaležen, da sem jih spoznal🥰. Vsi v organizaciji so me obrnili na pravo pot v življenju, dobil sem priložnost potovati prek različnih programov, kjer sem spoznaval nove ljudi in kulture. Danes lahko ponosno rečem, da sem obiskoval program PUM🏆🥇. Mislim, da je bila do sedaj to ena mojih najboljših odločitev v življenju. Prepričan sem, da je pravilno dati tudi drugim otrokom priložnost, da se najdejo v življenju, tako kot je to meni omogočil program. Tudi danes se najbolj veselim obiska Puma, kjer vem, da me bodo vedno pričakali z odprtimi rokami in mi ponudili pomoč💝. (Ž. G.)
6. ŠESTA ZGODBA NEKDANJEGA UDELEŽENCA PROGRAMA PUM-O
Moje ime je Mitja. Ko sem izpadel iz rednega šolanja🏫, sem bil precej izgubljen. 🤷‍♂️ Nisem vedel, kaj bi počel s svojim življenjem in kako naprej. Mami mi je svetovala, naj se obrnem na Pumo Radovljica. Odločil sem se, da poskusim in kmalu ugotovil, da je bila to ena najboljših odločitev v mojem življenju.🤗 Na PUM-u sem dobil ogromno podpore in pomoči.🫶 Mentorji so mi pomagali, da sem dokončal šolo in si postavil življenje nazaj na noge.🦶 Na PUM-u sem imel zastonj inštrukcije, se učil vse o življenju, tuje jezike in sodeloval pri veliko projektih, tudi mednarodnih. 🇪🇺 Nisem si mogel zamisliti boljšega okolja, kjer bi se lahko učil in rastel. 📖📒📙Veliko mladih se znajde v podobni situaciji kot jaz in PUM jim lahko ponudi priložnost za boljšo prihodnost.🔜🆙 Upam, da bodo financerji ugotovili kako je pomemben in ga ohranili za prihodnje generacije.🙏
Mitja Pintar
7. Zgodba nekdanje udeleženke  PUM-O
V življenju se srečujemo z veliko različnimi situacijami. Za nekoga bolj težke za nekoga manj. Problemi nas spremljajo vse življenje in od nas je odvisno kako se z njimi spopademo in kako na njih reagiramo. Težave imamo s šolo, službo, preživetjem, odnosi, okoljem, čustvi, vendar se ne zavedamo, da mali konflikti, besede, situacije prinesejo lahko veliko škodo, ki se je ne zavedamo in zato prehitro posežemo po temni strani sveta.🌒 Mlada lepa punca z iskrico v očeh, krasno družino, dobrimi prijatelji in lepimi ocenami v šoli, ima načrtovano zdravo prihodnost. 🔝 Vse v življenju poteka dokaj v redu zdi se, da ima vse. Kar pa njena okolica ne ve je to, da se dekle bori sama s seboj. Vse okoli nje mora biti popolno. Najboljši avtomobili🚗, bogato življenje💸💰…na sebi nosi pritisk lažne popolnosti in zato sama sebi ni dovolj.🤦‍♀️ Vsak dan se trudi zgrešiti obrok na mizi, vsak dan poskuša priklicati prijatelje za noro druženje, le da bi ugajala videzu pred ljudmi. Vse kar je pomembno je materialno, ker ne zna več deliti čustev. 💔Tukaj nastopi droga. 💊Kaj pa je boljšega za nadomestek praznine, ki jo čutiš. Punca zatava hitro. Najprej poizkusi za zabavo, nato pa že ne more normalnega dne brez te iluzije. 🌠 Kmalu se znajde v družbi, ki ji ponudi dodaten zaslužek. Misli si dobro, zakaj pa ne? Naj vam povem zakaj ne…punca je zabredla v velike probleme. Kmalu postala dolžna veliko denarja ljudem.💷💶 Od vsega pritiska se ji je nabirala jeza in žalost.😪 Sprla se je z vso družino in izgubila prijatelje. Ko so ljudje opazili njeno vedenje in vreznine na koži, so takoj vedeli, da ima probleme z drogo in samopoškodovanjem.💉 Sama je zapadla v globoko temo. Ni vedela komu zaupati na koga se obrniti. Vsi fantje so jo želeli le izkoristiti. Izgledalo je kakor, da želi le drogo, le za to ji je mar. A v sebi si je želela le ljubezen, ki si jo ni dopustila ker se ni znala imeti rada. A na srečo je tam bila ena oseba, ki je verjela vanjo. Predlagala ji je PUM – program za mlade, ki se izgubijo in za mlade, ki se najdejo in želijo nadaljevati šolanje.🏫 Punca je z malo upanja stopila skozi vrata. Bila je prestrašena, ni zaupala nikomur. Sprejele so jo mentorice s toplim nasmeškom na obrazu, iskrico v očeh. 🤩Pospremile so jo do ostalih udeležencev, ki imajo tudi svoje težave. Sčasoma je sestavila učni načrt šolanja📝 in se vključila v družbo. Videla je, da ni sama v težkih časih, le potrebovala je varno, toplo okolje in nekoga, ki verjame. In naj vam povem, mentorice imajo vsaka tako različno srce in vsako posebej sije le za nas mlade. 🥰 Poslušajo nas in svetujejo, jočejo z nami in se smejijo. Pomagajo nam pri naših odločitvah in so nam kakor dobre vile. 🧚‍♀Vse nas imajo rade in vsi smo velika družina. 👩‍👩‍👦Najpomembnejše pa je kako nam predstavijo svet🌎 v drugi luči. Govoriti o takšnih situacijah v življenju je prav. Naredi nas bolj samozavestne, ko vemo kaj se po svetu resnično dogaja in se znamo na to pripravit. 💪 Imej se rad in širi pozitivo in seveda širi novico o PUM-u. Mentorice čakajo, da vam pomagajo prijeti življenje v roke, svet pa vas čaka, da ga pogledate drugače. Rad se imeti, pomeni, da si dovoliš postati boljši zase in se izogneš vsemu kar ti škoduje in rajši postaviš svoje življenje na prave tire, to je mene naučil pum.🤘
P.
8. Zgodba nekdanjega udeleženca Pumo Radovljica
Tudi jaz sem bil nekoč pumovec.🙋‍♂️ Ker nisem naredil zaključnega izpita, so mi predlagali PUM. No, tam so nas še veliko drugega naučili, kot samo to, da so nam težili, da se moramo učiti.🪧📓📘 Snemali smo filme. 🎬 Posneli smo film o tem, kam lahko sploh dostopajo invalidi po Radovljici. Imeli smo mladinsko izmenjavo, se naučili žonglirati, kuhati, šivati. Naučili so nas kako je biti potrpežljiv do drugih in kako lahko drugim pomagaš. 🤝 Še in še bi lahko našteval… Kako sem hvaležen, da sem naredil izpit in šolo do konca.🏫 Hvaležen sem, da sem spoznal vse te pumovce, h katerim se občasno še vedno oglasim na obisk. Verjemite ali pa ne, PUM je prostor, kjer si lahko kar si, spoznaš zelo veliko o sebi in drugih, kot neka popotnica za naprej. Naučiš se predvsem, da ni nič narobe, če si drugačen, ali pa če si zabluzil malo v šoli. 🏫Saj konec koncev ko si mlad, zmeraj rabiš neko popotnico za naprej.➡
Pumo Radovljica-meni ste top in taki tudi ostanite!
K.
9. Zgodba nekdanjega udeleženca programa PUM-O
Koristnost PUM-a
PUM-O je za mlade, ki imajo težave z učenjem🏫 in težave doma🏠, nepogrešljiv, saj brez tega programa sam ne bi mogel priti tako daleč v življenju. 👆 Pumo Radovljica mi je pomagal dobiti nov zagon do šolanja, učenja in konec koncev življenja, brez njihove pomoči bi ostal brez izobrazbe in konkretne službe. Na PUM-u smo se veliko naučili in spoznali veliko ljudi v podobnih stiskah, z njimi smo se lahko pogovarjali o naših težavah doma in v šoli. Naučili so nas medsebojnega sodelovanja🤝, da smo prišli do želenih ciljev dneva in to lahko tudi danes prenesemo v svoje življenje doma in v službi. Pokazali so nam osnovne veščine, kot so kuhanje🥘🫕🍝🥧, pospravljanje 🗑 🪠🧽🧹, osnove bontona, z delavnicami so nam širili pogled in znanje.📓📖📚 Imeli smo različne delavnice, kjer smo se učili o strpnosti do drugih kultur, spolov in drugače mislečih. PUM-o mora ostati za naslednje generacije, saj bo brez njega samo še več mladih brez perspektive, brez strpnosti do drugih in prihodnosti. 🥰
Leon
10. Zgodba nekdanjega udeleženca programa PUM-o
MOJA IZJAVA O KORISTNOSTI PUM-A
S programom PUM-O sem se prvič srečal že kot srednješolec🏫, ki je večkrat letnike srednje šole ponavljal in imel razburkano življenje. V programu sem spoznal več vrstnikov, ki so imeli podobne ali pa tudi veliko hujše težave od mene. Spoznal pa sem tudi odlične mentorice👩‍🏫👩‍🏫👩‍🏫, ki so vodile tako skupinske programe, kot si vzele čas za vsakega posameznika individualno. Vsaka izmed njih je obvladala en srednješolski predmet ali več in to znanje dnevno prenašala na udeležence.📚📖📒 Mentorice so imele fokus na tem, da bi udeležencem izboljšale življenje. Dajale so nam navdih, da zaključimo šolanje in si ustvarimo boljše življenje. ⬆ Nekateri mladostniki, ki so PUM obiskovali, so prihajali iz družin, kjer je prisotno nasilje in ta prostor je bil njihovo edino zatočišče. 🏠 Tam so se lahko udeležili tudi raznih kulinaričnih🥧🍮🍲🥘🥙, umetniških🖌🖍, praktičnih in drugih delavnic, ki so jim dajale znanje, katerega jim določeni starši niso bili zmožni dajati, vendar je to znanje nujno za normalno življenje človeka.
Marsikateri mlad človek je na PUM-u dobil zatočišče, učno pomoč in motivacijo za izboljšanje življenja. PUM je name imel velik vpliv in mi pomagal ustvariti lepo življenje, katerega živim danes.👏
11. Zgodba nekdanje udeleženke programa PUM-o
Kaj mi pomeni Pumo Radovljica 👇👇
Sem Pia Žagar, stara sem 23 let. Za PUM sem se odločila, ker mi ni uspelo dokončati 4. letnika srednje šole 🏣. Na PUM-u so mi neizmerno pomagale moje mentorice. Podpirale 🫂 so me pri prepisu na drugo šolo. Vsak dan so mi stale ob strani in verjele vame, tudi ko nisem verjela sama vase. Na PUM-u sem dobila samozavest 💪, ki sem jo potrebovala, da zaključim šolo. Dobila pa sem tudi prijatelje 🧍‍♀️🧍🧍‍♂️, ki so me razumeli in smo v stikih še danes. Produkt moje udeležbe na PUM-u je končana matura 📖 iz kozmetične srednje šole, zaposlitev v kozmetičnem salonu 💅 in samozavest pri tem kar počnem. Moje leto na PUM-u je bilo nepozabno in vedno bom vesela, da je bil PUM del mojega življenja. Res upam, da se program obdrži še naprej 🙏 in da bo čim več mladih lahko imelo tako lepo izkušnjo kot sem jo imela jaz 💛.

Dostopnost

Share This