BLOG

Napovednik MC Bled #maj

04/05/2023

Vabljeni na naslednje delavnice in dogodke Medgeneracijskega centra Bled v maju:

VARNOST NA INTERNETU, četrtek, 11. 5. 2023, ob 18.00, Večnamenska dvorana – Medgeneracijski center Vezenine Bled
Center KORAK, Kranj bo na predavanju predstavil internetne prevare in varnost na internetu. Pogovarjali se boste o digitalizaciji in kako vpliva na naše življenje. Predavala vam bo Pika Škerlj.
Glavni nosilec projekta DIGI-SCENA je Zavod RISA, center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, projektni partner pa Center KORAK za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. V okviru projekta izvajamo izobraževanja po celi Sloveniji in razvijamo prilagojeno internetno aplikacijo. Projekt je namenjen ranljivim skupinam in njihovim vključevanjem v globalno digitalno družbo.
Vstop je prost.

KULINARIČNA DELAVNICA s PRGARKAMI, petek, 12. 5., ob 17.00 in sobota, 13.5., ob 10.00, kuhinja – Medgeneracijski center Vezenine Bled
V sodelovanju s KUD Zasip in Aktivom žena Prgarije bomo v petek pripravljali cesarski hlebec in drobnjakov ter čemazov namaz. V soboto pa bodo na jedilniku cvrčki s prgino marmelado in sadnim jogurtom. Vabljeni! Zaradi omejenega števila mest so prijave obvezne na mcbled@guest.arnes.si.

Disko matineja, sobota, 13. 5., od 10.00 do 12.00
Hej, mami, a se spomniš, kako si rada pela in plesala na svoje najljubše komade? Oči, a ti grejo že kaj na živce Romana pa Maček Muri pa Kolesa na avtu?
Na glasbeno-plesnem dopoldnevu si bomo med drugim zavrteli nekaj dobrih starih klasik, se spomnili hitov naše in vaše mladosti, raziskovali glasbena morja različnih žanrov in pokazali našim potomcem nekaj retro plesnih gibov 💃🕺
Ples in poslušanje glasbe z otroki je super priložnost za pristen in sproščen stik – s plesom lahko uspavamo dojenčke, pomirjamo malčke in se igrivo povezujemo s starejšimi otroki. Ko uživamo v skupnem poslušanju glasbe otrokom pokažemo radožive plati sebe, ki jih vsakodnevna rutina pogosto skrije. Hkrati spoznavamo glasbeni okus svojih otrok (tisto, ko po 5 sekundah vejo, da jim komad ni všeč) in jim ga pomagamo razvijati.
P. S. DJ Jukebox sprejema glasbene želje!

Sproščanje in regeneracija z zvokom, torek, 16.5., ob 20:10, telovadnica – Medgeneracijski center Vezenine Bled
Delavnica z Mino Kunstelj: »Zvok je eden izmed najstarejših in najbolj naravnih načinov vzpostavljanja ravnovesja v človeku. Njegove dobrobiti so mnogotere: krepi življenjsko moč, masira in stimulira notranje organe, sprošča mišice in živčni sistem, izboljšuje cirkulacijo po telesu, poveča energetsko pretočnost, odpravlja stres in utrujenost, lajša bolečine in nas celostno uglašuje. Zvok je subtilna manifestacija, podprt z namero pa rojeva spodbudne rezultate. Zvočna meditacija je potovanje iz ZVOKA v TIŠINO. Vibracija gonga in drugih inštrumentov (himalajske posode, kristalna posoda, shruti, koshi, lira, školjka, kalimba…) ustvarja zvočni prostor, iz katerega se porodi tudi pesem, mantra ali intuitivno petje – odvisno od namena. Le-to oprto na starodavno altajsko znanje o vplivu delovanja določenih glasov in zvokov še posebej prebuja prisotnost in stik s samim seboj. Z znanstvenega vidika se ob doživljanju tovrstnih zvokov umiri možgansko valovanje, ki preide v alfa stanje, z valovanjem med 7 in 15 Herzov ali celo globlje, vse do theta in delta stanje sprostitve, kjer se spontano dogaja počitek na vseh ravneh. Usklajujeta in povezujeta se leva in desna možganska polovica, kar spodbuja proces kreativnosti in zdravje.« Zaradi omejene števila mest so prijave obvezne na mcbled@guest.arnes.si.

DIVJA HRANA, sreda, 17.5., ob 9:30, kuhinja in okolica Medgeneracijskega centra Vezenine Bled
Večinski delež rastlin, ki jih v Sloveniji poznamo, predstavljajo užitne divje rastline. Te so odlična hrana za naše telo in dušo, saj vsebujejo veliko več vitaminov, mineralov in telesu koristnih snovi kot katerakoli vrtna zelenjava. Sprehodili se bomo po poteh in travnikih in se naučili te rastline prepoznati in jih uporabiti v kulinariki. S seboj potrebujete košare in škarje/nož, da bomo rastline nabrali in iz njih kasneje pripravili divjo pojedino. Priporočam vremenu in sprehodu v naravi primerna in udobna oblačila ter ogromno dobre volje, da bo naše druženje še bolj veselo. Monika, Polna cajna
Zaradi omejenega števila mest so prijave obvezne na mcbled@guest.arnes.si.

foto: Karmen Zalokar

Nemška konverzacija na sproščen način, sreda, 17. 5., ob 9:00, računalnica – Medgeneracijski center Vezenine Bled
V sredo bo v okviru TVU potekala nemška konverzacija na sproščen način. Tokrat se boste preizkusili v družabnih igrah po nemško. Igralo se bo Activity, Scrabble …. Vabljeni vsi! Zaradi lažje organizacije so prijave zaželene na: mcbled@guest.arnes.si.

NAMIZNE IGRE, petek, 19.5., 18:00 – 22:00, Kuhinja in klubska soba – Medgeneracijski center Vezenine Bled
Štirinajst dni je naokoli in ta petek nadaljujemo z večerom namiznih iger. Pridružite se nam v odkrivanju različnih svetov, dogodivščin, strategij in smeha. Na voljo bo raznolik nabor sodobnih iger. Poznavanje iger ni potrebno, saj vam pravila lahko razložimo mi. Zadnja leta so namizne igre doživele preporod in nas bodo popeljale v svet zabave in dogodivščin. Dobrodošli posamezniki, pari in skupine vseh starosti. Vstop je prost! Druženje je primerno za vse starosti in norosti. Zaradi lažje organizacije so zaželene prijave: https://forms.gle/5eqjEX79RRmS8Ngr8

KLEKSOGRAFIJA V TEDNU DUŠEVNEGA ZDRAVJA, sreda, 24. 5., ura bo javljena naknadno – Medgeneracijski center Vezenine Bled
Kleksografija je umetnost ustvarjanja zrcalnih slik, največkrat z uporabo črnila. Največja posebnost te tehnike je neponovljivost. Nikakor, tudi če bi želel, ne bi mogel ustvariti popolnoma identične slike še enkrat. Vsaka je unikat. Delavnica bo bazirala na lastnem opazovanju svoje podzavesti in njenega trenutnega izraza v ustvarjeni kleksografiji. Ta tehnika prinaša naključnost in opuščanje nadzora, saj ne moremo v celoti predvideti širjenja in mešanja barv, ter predvsem stvarjenja svetov, ko se papir razgrne. Njen največji dar je priložnost vpogleda v samega sebe, redefinicja percepcije ter odkrivanje lastnih sposobnosti so-ustvarjanja. Z nami bo Amadea Ris, ki se je s tehniko spoznala na fakulteti za likovno pedagogiko. Zaradi omejene števila mest so prijave obvezne na mcbled@guest.arnes.si.

ZDRAVILNA HOJA (TVU), sreda, 24. 5. 2023, od 09.30 do 11.00, Telovadnica – Medgeneracijski center Vezenine Bled
Ste se kdaj vprašali, kakšna je optimalna drža za vaše telo, kakšna je optimalna hoja? Ali znate svoje telo postaviti v najbolj optimalen položaj ? Dobro telesno držo lahko definiramo kot pravilen in uravnotežen položaj glave, ramen, hrbtenice, kolkov, kolen in gležnjev. Tak položaj telesa spodbuja vse mišice v telesu, da delujejo usklajeno, tako razbremenimo ligamente v telesu. Ali veste, da z neuravnoteženo hojo ali tekom zelo škodujemo naši hrbtenici? Ali veste, da se z optimalno zdravilno hojo lahko izognete marsikateri bolečini v vašem hrbtu, kolenih, kolkih, vratu. Predstavili vam bomo vadbo za spiralno stabilizacijo hrbta, s poudarkom na optimalni hoji.

Ostale delavnice potekajo po urniku:

Dostopnost

Share This