BLOG

Program Tednov vseživljenjskega učenja, 15.5. – 18.6.2023

08/05/2023

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. TVU potekajo po celi Sloveniji med 15.5. in 18.6.2023. Ljudska univerza Radovljica sodeluje na TVU kot območni koordinator s sloganom: “SKRBIMO ZA VAS OD RANE MLADOSTI DO MODRE STAROSTI”. Več o TVU: https://tvu.acs.si/sl/predstavitev/

KLIKNITE za celoten TVU Program

Dogodki v okviru LUR. Vsi dogodki so BREZPLAČNI, potrebne so prijave: lur@guest.arnes.si ali 040/810-467

 

  1. TEHNIKE SPROŠČANJA

PONEDELJEK, 15. 5. 2023, od 09.00 do 10.30, Zdravstveni dom Radovljica

Na delavnici Tehnike sproščanja bomo v 90-ih minutah preizkusili nekatere tehnike, ki nam pomagajo pri sprostitvi, na primer vizualizacija in postopna mišična relaksacija.

  1. MALLORCA – NI SAMO MNOŽIČNI TURIZEM

PONEDELJEK, 15. 5. 2023, od 09.00 do 10.30, Čebelarski center Lesce

Sredozemski otok Mallorca je sinonim za množični turizem, kjer se v glavni turistični sezoni na dolgih peščenih plažah drenjajo sonca željni Evropejci. Vendar je otok še marsikaj drugega, geografsko je zelo razgiban z gorstvi, soteskami in slikovito obalo. Zgodovina otočja Balearov, kamor spadata še Menorca in Ibiza, je pestra in sega 8000 let nazaj, videli jo bomo v muzejih, cerkvah, neolitskih nahajališčih in starih mestnih jedrih. Prebivalci v večini govorijo katalonski dialekt, uradni jezik je seveda tudi španščina. Vabljeni na potopisno predavanje!

 

  1. VARNOST NA INTERNETU

TOREK, 16. 5. 2023 od 10.00 do 11.30, Ljudska univerza Radovljica, učilnica 3

Na predavanju si bomo pogledali, kako zaščititi svoje osebne podatke, ko brskate po spletu, uporabljate bančne in druge plačilne metode ter opravljate nakupovanje na spletu. Naučili se boste tudi drugih varnih praks, ki vam bodo pomagale preprečiti spletno krajo identitete in druge nevarnosti na spletu. Predavanje je primerno za vse, ki želijo biti varni na spletu, ne glede na tehnično znanje.

 

  1. PREMOŽENJE V ZIDOVIH

SREDA, 17. 5. 2023 od 9.30 do 11.30, Čebelarski center Lesce

Pridružite se nam na zanimivem predavanju o tržnih razmerah na nepremičninskem trgu. Govorili bomo o dedovanju, morebitnemu sprejemu davkov na nepremičnine ter o prenosu na mlajše generacije. Drugi del predavanja bomo namenili tudi družinski in osebni bilanci ter spregovorili nekaj o trgu plemenitih kovin in o posledicah inflacije.

 

  1. KUHAJMO PO BOHINJSKO – ŠTRUKLJI, ŽGANCI, KRAPI

SREDA, 17. 5. 2023 od 16.00 do 20.00, TNP Bohinj, Stara Fužina 38

Želite spoznati Bohinj skozi kulinariko? Tradicionalne jedi prepletene z lokalnimi surovinami se pod strokovnim vodstvom spogledujejo z visoko kulinariko. Recepte jedi, ki so jih domačinke našle v kulinarično bogatem Bohinju in jih vešče prilagodile sodobnim okusom, boste z veseljem uporabljali tudi v vaši vsakodnevni kuhinji. Kuharske delavnice bo skupaj s članicami Društva kmečkih žena in deklet vodila Katica Mikelj, ki svoje znanje in več kot 30-letne izkušnje na področju gostinstva, nesebično razdaja študentom in drugim udeležencem usposabljanj in tečajev. Pri posredovanju svojih znanj in izkušenj neizmerno uživa, o čemer pričajo tudi pozitivni odzivi udeležencev tečajev. Na delavnici bomo skupaj pripravili dve vrsti štrukljev, koruzne žgance in ajdove krape.

 

  1. SPLETNO NAKUPOVANJE BREZ STRESA

ČETRTEK, 18. 5. 2023 od 10.00 do 11.30, Ljudska univerza Radovljica, učilnica 3

Na delavnici si bomo pogledali, kako brez stresa nakupovati preko spleta, kako prepoznati varne spletne strani in poiskati nižje cene med izdelki. Več >>

  1. PREDSTAVITEV OSNOV NORDIJSKE HOJE IN VADBA S PALICAMI

ČETRTEK, 18. 5. 2023 od 17.00 do 19.30, Grajski park Radovljica

Na delavnici se bomo seznanili z osnovami nordijske hoje. Najprej jo bomo na kratko predstavili in pogledali, kakšne palice se uporabljajo za nordijsko hojo. Sledi prikaz pravilnega izvajanja različnih korakov pri nordijski hoji in učenje osnovnega koraka. Pokazali bomo tudi različne vaje s palicami in se med vadbo z nordijsko hojo dobro razmigali.

  1. DELAVNICA HOTEL ZA ŽUŽELKE

PETEK, 19. 5. 2023 ob 10.00, Čebelarski center Lesce v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske, prijave: cebelarski.center@gmail.com

Izdelali bomo lične lesene hotele za žuželke in jih napolnili z naravnimi materiali kot so les, vejice, bambusove palice … Z njimi boste v vaš vrt privabili koristne žuželke, tudi tiste, ki se prehranjujejo s škodljivci. Vabljeni.

  1. DELAVNICA KUBANSKE SALSE

PETEK, 19. 5. 2023 od 19.00 do 21.00, Čebelarski center Lesce

Vabljeni na delavnico kubanske salse, kjer se boste naučili osnovnih korakov kubanske salse in kakšno osnovno figuro. Usvojili boste ritem kubanske salse, se naučili voditi plesalke in slediti plesalcem.

  1. UPORABA UMETNE INTELIGENCE CHATGPT V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

PONEDELJEK, 22. 5. 2023 od 17.30 do 19.00, Ljudska univerza Radovljica, učilnica 5

Umetna inteligenca je zmožnost stroja, da izkazuje človeške lastnosti, kot so mišljenje, učenje, načrtovanje in kreativnost. Umetna inteligenca je ena od tehnologij, ki naj bi bistveno zaznamovale prihodnost. Kaj pravzaprav je umetna inteligenca in kako že vpliva na naša življenja? Vsestransko uporabni Chat GPT je trenutno najbolj vroča tema na spletu. Od pisanja poezij, esejev in govorov, pa do kodiranja programov – vse to lahko slavni chatbot opravi namesto vas. Na delavnici bomo odkrivali skrivnosti učinkovitosti s ChatGPT-jem.

  1. DELAVNICA IZDELAVE GOMILASTE GREDE IN HITRI KOMPOST

TOREK, 23. 5. 2023 od 09.00 do 12.00, Vrt okusov, Zgornje Gorje

Res je, da je že malo pozno za to delo, a dobro je, da v živo izkusimo izdelavo gomilaste grede, v katero lahko damo tudi veliko ostankov, ki se pojavljajo v vrtu in domu. Ustvarimo površino, ki je večja od gredice na vrtu in nam omogoča dobro rast tudi tam, kjer je zemlja neprimerna za vrtnarjenje. Gomilasta greda je sestavljena iz treh slojev: dihalnega iz vej in vejic, zadrževalnega iz starih oblačil, ovčje volne in kartona ter rastnega iz listja in komposta. Že pripravljeno gomilasto gredo bomo tudi zasadili in preverili, kako izgleda greda sestavljena pred dvema letoma. 18 dnevni kompost po metodi Berkley – gre za kompost, ki zahteva nekaj več naše aktivnosti, a je zelo zanimiv tudi za vrtove z veliko travnega odkosa. Kompost je pravi dragulj in je odlično, če ga imamo večje količine. Na delavnico prinesite rokavice in dobro voljo.

  1. ASTMA IZ PERSPEKTIVE BOLNIKA IN ZDRAVNIKA – IZZIVI MODERNE OBRAVNAVE BOLNIKA Z ASTMO

TOREK, 23. 5. 2023 od 17.00 do 18.30, Čebelarski center Lesce

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije vabi na tematsko srečanje z naslovom Astma iz perspektive bolnika in zdravnika – izzivi moderne obravnave bolnika z astmo. Predavala nam bo doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med. spec. pnevmologije in interne medicine. Astma je kompleksna bolezen, ki pa jo ob pravilni terapiji in skrbnem vodenju lahko bolnik obvlada bolj kot ona njega. To so besede mednarodne priznane specialistke pnevmologije in nacionalne predstavnice Slovenije v evropski iniciativi SHARP. Govor je o neozdravljivi bolezni, s katero pa večina bolnikov, ob izpolnjevanju določenih pogojev, lahko živi popolnoma običajno in dolgo življenje. To je najpomembnejše sporočilo, ki ga sogovornica želi sporočiti slušateljem. Srečanja se bosta udeležili tudi bolnici z izkušnjo težke astme.

 

  1. TRIKI ZA LAŽJE DELO Z RAČUNALNIKOM IN EXCELOM

TOREK, 23. 5. 2023 od 17.30 do 19.00, Ljudska univerza Radovljica, učilnica 3

Spoznali bomo uporabne trike v Windows okolju, se seznanili z uporabnimi triki, ki olajšajo in predvsem pohitrijo delo v Excelu.

  1. ZDRAVILNA HOJA

SREDA, 24. 5. 2023 od 09.30 do 11.00, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Ste se kdaj vprašali, kakšna je optimalna drža za vaše telo, kakšna je optimalna hoja? Ali znate svoje telo postaviti v najbolj optimalen položaj ? Dobro telesno držo lahko definiramo kot pravilen in uravnotežen položaj glave, ramen, hrbtenice, kolkov, kolen in gležnjev. Tak položaj telesa spodbuja vse mišice v telesu, da delujejo usklajeno, tako razbremenimo ligamente v telesu. Ali veste, da z neuravnoteženo hojo ali tekom zelo škodujemo naši hrbtenici? Ali veste, da se z optimalno zdravilno hojo lahko izognete marsikateri bolečini v vašem hrbtu, kolenih, kolkih, vratu. Predstavili vam bomo vadbo za spiralno stabilizacijo hrbta, s poudarkom na optimalni hoji.

 

  1. MOJE PREMOŽENJE: SREČA ALI BREME

SREDA, 24. 5. 2023 od 18.00 do 19.30, Čebelarski center Lesce

Na predavanju bomo govorili o razmerah na finančnem trgu ter o osebni in družinski bilanci. Spoznali bomo najmanjši trg z velikim potencialom ter se pogovorili o finančni odpornosti in življenjski spretnosti.

 

  1. JOGA OBRAZA

ČETRTEK, 25. 5. 2023 od 18.00 do 19.30, Grajski park Radovljica

Gube lahko izbrišemo in preprečimo na popolnoma naraven način in si s tem povrnemo mladostni videz. Z jogo obraza okrepimo in učvrstimo celoten obraz, zaradi napetih in čvrstih mišic se povešena koža vrača nazaj na svoje mesto, brišejo se gube. Zaradi boljše prekrvavljenosti kože, je stimulirana tudi proizvodnja kolagena in elastina, koža pa postane bolj napeta in sijoča. Vadba z obrazom pa ni pomembna samo zaradi lepotnega učinka. Področje od vratu navzgor je nadzorni center našega organizma, sedež pomembnih žlez, ki nadzirajo delovanje celotnega hormonskega sistema. Z aktivacijo žlez poskrbimo za ravnovesje in regeneracijo celotnega telesa, za njegovo pomlajevanje, ohranjanje vitalnosti in energije.

 

  1. DIVJA HRANA

PONEDELJEK, 29. 5. 2023 od 09.00 do 12.00, Dnevni center ŠENT Radovljica, ŠENTGOR

Narava nam v vsej svoji raznolikosti ponuja obilo bogastva. Če smo dovolj pozorni, v njej najdemo tudi kaj za pod zob. Sprehodili se bomo po travniku in ob gozdu, ter spoznavali kaj nam narava užitnega ponuja. Naučili se bomo prepoznati užitne in strupene rastline, jih začutiti s pomočjo naših čutil ter nabrali po okusu najljubše. Da pa ne bomo ostali praznih želodčkov, si bomo iz nabranega pripravili tudi divjo malico ter naučeno takoj preizkusili v praksi.

 

  1. 5RITMOV – PLESNO GIBALNA DELAVNICA

PONEDELJEK, 29. 5. 2023 od 18.00 do 19.30, Čebelarski center Lesce

Plesna delavnica 5Ritmov (po gibalni metodi Gabrielle Roth) je meditacija v gibanju, ki temelji na načelu, da usklajeno telesno gibanje vpliva na našo energijo, čustva, um in duhovnost. Plesno gibanje pripomore k večji telesni gibljivosti, odpravlja mišično zakrčenost, ki je posledica stresa, uravnava metabolizem. Na psihološki ravni pomaga pri ozaveščanju in kreativnem izražanju čustev in prepoznavanju vzorcev obnašanja. Na duhovni ravni zmanjšuje razkol ločenosti med telesom in duhom. Ne potrebujete nikakršnega plesnega znanja, saj gre v osnovi za gibanje in ne ples v klasičnem pomenu besede.

  1. SPALNA APNEJA

TOREK, 30. 5. 2023 od 17.00 do 18.30, Čebelarski center Lesce

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije vabi na tematsko srečanje z naslovom Spalna apneja, kjer nam bo predavala asist. Kristina Ziherl, dr. med., specialistka pnevmologije. Gostja predavanja bo bolnica Edita Mlakar, ki nam bo predstavila svojo izkušnjo soočanja z apnejo in prerojenim življenjem. Motnje dihanja v spanju so ena najpogostejših skupin bolezni dihalnega sistema. Obstaja več vrst, tako govorimo o obstruktivni spalni apneji ali pa skupini bolezni, za katere je značilen hipoventilacijski sindrom. Med najpogostejšimi razlogi za hipoventilacijo je debelost.

  1. SKOZI STOPALA DO ZDRAVJA: UČINKI MASAŽE STOPAL IN BOSONOGE HOJE NA VAŠE TELO

ČETRTEK, 1. 6. 2023 od 09.00 do 11.15, Grajski park Radovljica

V naravi se je najlepše sprehajati bos. Potrebujemo kar nekaj poguma, da sezujemo varno obutev, toda nagrajeni smo s čisto novimi izkušnjami. Ob bosi hoji postanemo veliko bolj pozorni in čuječi ter se povežemo z energijo Zemlje. Bosa hoja je najlažji način, da se začnemo zavedati svojih stopal in njihovega pomena za zdravje in počutje.

  1. MAKRAME ZAPESTNICE PRIJATELJSTVA

SOBOTA, 10. 6. 2023 od 10.00 do 12.00, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Makrame je umetnost vezanja vozlov v vzorce in obstaja že odkar obstaja človek. En bolj znanih izdelkov iz preteklosti, v celoti narejen ročno – s tehniko vozlanja, so zapestnice prijateljstva. Na delavnici bomo obudili spomine na naša najstniška leta, ko smo jih izdelovali ali pa vsaj nosili vsi. Ponovno si bomo izdelali vsak svojo zapestnico v izbranih barvah. Vozlanje deluje terapevtsko, saj je izredno sproščujoče, zaposli misli in sprosti duha, poseben užitek pa je vozlanje v skupini, kjer vezenje vrvic v vzorce, poveže tudi ljudi.

  1. ROŽE IZ STARIH KNJIG

PONEDELJEK, 5. 6. 2023 od 10.00 do 11.30, Ljudska univerza Radovljica, učilnica 5

Na ustvarjalnici bomo iz starih knjig izdelovali rože, jih nalepili na lesene palčke ali žičko in jih postarali z blazinicami za štampiljke.

  1. MIKRO ZELENJAVA – VZGOJIMO SI JO SAMI

TOREK, 6. 6. 2023 od 09.00 do 10.30, Ljudska univerza Radovljica, učilnica 5

Z izrazom »mikro zelenjava« opisujemo mlade rastlinice, ki že imajo dobro razvite klične liste, nekatere tudi že opazne prve prave liste. Mikro zelenjava so lahko vrtnine, poljščine, zelišča ali užitne divje rastline. Mikro zelenjava ima velik pomen za našo prehrano, saj je zelo bogata z vitamini, minerali in drugimi hranili ter jo je precej preprosto vzgojiti doma. Na delavnici bomo spoznali na kakšen način lahko sami gojimo mikro zelenjavo in na kaj moramo biti pri tem pozorni.

  1. DELAVNICA S KONJI

TOREK, 6. 6. 2023 od 17.30 do 19.30, Konjeniško društvo Marovt, Podhom 13

Imate radi konje? Bi se radi družili s konji? Bi radi razumeli konjeve odzive hkrati pa bi se naučili nekaj o komunikaciji s konji? Pridružite se nam na delavnici s konji.

  1. POSLIKAVA NA LESENE KROGE

SREDA, 7. 6. 2023 od 17.00 do 18.30, Ljudska univerza Radovljica, učilnica 5

Na ustvarjalnici bomo porisali lesene kolute z akrilnimi flomastri. Risali bomo različne motive: sivka, narcisa, marjetica, rože… Zvrtali bomo luknjico in dodali štrikec.

  1. ČUDEŽNA MOČ DOTIKA ZA OTROKE IN STARŠE

ČETRTEK, 8. 6. 2023 od 17.00 do 18.30, Medgeneracijski center Vezenine Bled

Ste vedeli, da je dotik prvo čutilo, ki se pri človeku razvije in da brez dotika ne moremo živeti? Masaža pa že dolgo ni rezervirana le za odrasle, ampak tudi za otroke vse od rojstva do adolescence. Dojenček, ki ga starši masirajo se že v prvem letu spozna z blagodejnim učinkom masaže, saj le-ta prežene bolečine, sprosti telo, podpre razvoj in postavi temelje varne navezanosti s starši. Starš, ki svojega dojenčka masira se v starševstvu počuti bolje opremljenega in si bolj zaupa, saj svojega dojenčka še bolje pozna in čuti. Otrok, ki je s strani starša deležen ljubečega, spoštljivega dotika se lažje sooča s stresom, bolje spi, je bolj povezan s svojimi starši, čuti svoje telo, njegove potrebe in lažje postavlja meje. Učenje, ki je pospremljeno s spoštljivim dotikom in igro je bolj efektivno, starši pa lahko vez s svojim otrokom ohranjajo močno tudi skozi leta odraščanja, ko se otrok v njegov varen objem vrača z navihane igre na prostem, prehajanja od ene dejavnosti k drugi in z drugih vrtčevskih, šolskih in obšolskih dejavnosti. Dotik je resnično čudežen, pa vendar je pomembno, da je le-ta vedno zavesten, spoštljiv in ljubeč. O vsem tem bomo govorili na predavanju in delavnici Čudežna moč dotika za otroke in starše.

Dostopnost

Share This