BLOG

PUM-O+ ZMAGA

09/06/2023

Postali smo kmetje za en dan. Skupaj z Manipurovci smo pomagali Mateji Reš v Vrtu okusov pri raznovrstnih domačih opravilih. Pobrali smo jajca iz kurnika, nahranili kokoši, bežali pred petelini, raztrosili sekance po potkah in gredicah, pulili smo plevel, spoznavali zdravilne rastline in se sladkali s palačinkami. Kmalu se spet vrnemo v paradiž z izjemnimi razgledi v Zgornjih Gorjah.

Obiskala nas je Tatevik Harutyunyan iz Armenije in z nami delila recept za tradicionalno armensko sladico imenovano Gata. Recept je bil njen, izvedba pa naša, seveda nam je ves čas pomagala z napotki. Sladico Armenci pogosto jedo ob praznovanjih, takrat v pecivo vmesijo še kovanec. Kdor ga najde, je na vrsti, da pripoveduje svojo zgodbo o uspehu, nekaj na kar je ponosen, da je dosegel. Inovativen način druženja, se vam ne zdi? Tudi Slovenci bi ga lahko prakticirali! Hvala za prijetno družbo in košček Armenije, ki smo jo danes spoznali ali bolje rečeno, okusili. Kovanca sicer nismo dodali, z lahkoto pa to storimo septembra, ko nas Tatevik morda ponovno obišče.

Malo manj sončne dneve smo ob študioznem učenju izkoristili še za kreativno ustvarjanje, sproščanje in druženje. Hvaležni za novo pridobljene veščine in potrpežljivost Mojce Ahčin Rozman ter vedno prijetno vzdušje z Vila Čira Čara – Zavod Manipura. Znanje se z deljenjem množi, različnost pa nas vedno bogati.

Obeta se nam tudi nov projekt za mlade, ki ima naslov Katalizatorji trajnostnih sprememb in danes je potekala prva uvodna delavnica. Trajnostni razvoj, ogljični odtis, aktivna participacija, aktivno državljanstvo….in podobne teme smo premlevali z vodjo projektov Jernejo Šegatin iz Zavoda Mladinska mreža MaMa. Skupaj smo razmišljali o tem kaj lahko vsak od nas stori k čim manjšemu ognjiščnemu odtisu in kaj bi lahko v lokalnem okolju izboljšali. Ideje so bile: second hand trgovina v Radovljici, PUM-O kombi in delavnice pismenosti in samopodobe…Toliko za enkrat, nadaljevanje pa sledi.

Izvedeli pa smo tudi super novico za našo mladino. Evropska sredstva za izvajanje programov PUM–O v Sloveniji za naslednjih pet let bodo na voljo s 1.7. kot je obljubil minister. Luka Mesec, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Velika zahvala Občina Radovljica, ki prepoznava vrednost in pomembnost programa za mlade in je omogočila, da smo uspešno prebrodili in obstali tudi dva meseca vmes, ko financiranje programa ni bilo zagotovljeno. Program je prenovljen, ena od novosti je, da odslej vpisujemo mlade do 29 let. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu. Gremo naprej!

Dostopnost

Share This