BLOG

Erasmus + usposabljanje za mladinske delavce na Nizozemskem

26/06/2023

Med 6. In 13. junijem sem bil izjemno privilegiran, da sem se lahko udeležil erasmus +  usposabljanja za mladinske delavce,  Next stop: coaching . Izmenjava je potekala v mestu Ommen na severu Nizozemske, udeleženci pa smo se zbrali iz 10-ih različnih držav. Sodelujoče države so bile: Bolgarija, Estonija, Italija, Latvija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovenija, Španija in gostiteljica Nizozemska.

V tednu dni smo preizkusili nove strategije in razvijali ključne veščine za delo z ranljivimi mladimi. Uporabljali smo različne pristope v kritičnih situacijah, prepoznavali smo povezave med raznimi težavami, ugotavljali smo izvor odpora in kako se z njim spopasti, raziskovali smo svoje meje in ustvarili prostor zase in za druge. Izogibali smo se svetovanju, razvijali smo odnos in različne načne povezovanja s skupino. Prišli smo do lastnih metod, ki bodo nadaljnjo pomagale organizaciji, katere del sem sam, ter dodale vrednost mojemu delu.

Lokacija projekta je bila dobro izbrana, obkrožena z naravo, vodnimi kanali in tradicionalnimi hišami. Dnevi so bili vroči in dolgi, saj ni bilo nikjer nobenega hriba, ki bi oviral sonce. Svetloba je bila zelo posebna in čudovita. Lokalni ljudje so bili prijazni in komunikativni, od delavcev na vlaku, do prodajalk in prodajalcev. Moji vrstniki in udeleženci so me pozitivno presenetili z odprtostjo in motivacijo, ki sta prispevali  k uspešnosti projekta. Posebno rad sem se vključil v pogovor, saj sem se znašel v neznani družbi in v neznanem okolju. Pogovor in opazovanje sta ključna za prilagoditev novim izkušnjam. Ko smo izmenjevali ideje, sem vedno lahko prispeval svoje, ki so bile upoštevane.

Današnja mladina ima različne probleme in stiske, ki se kažejo v slabi samopodobi in vedno hujšem vrstniškem nasilju. To ni nič presenetljivega, saj so vrednote, ki jih svet ceni, zgrajene na osebnemu uspehu. Razne izkustvene tehnike in razna orodja povezana s sočlovekom in naravo so v veliko pomoč ranljivi osebi. Pomagajo že preprosti gibi, ples, meditacija, pogovor, igre s kartami in drugo. Zelo pomembno je zagotoviti prostor, kjer se vsi počutimo varno in sprejeto. Dober mentor mora že v naprej vložiti veliko časa in energije, da  zapiše ideje za razne vaje, projekte, naloge za posameznika ali skupino. Upoštevati mora individualnost vsakega udeleženca in njegove karakterne posebnosti. Pri snovanju projektov se še posebej posvetimo željam udeležencev.

Ko se skupina dobro razume, saj je skupinsko delo uspešno pri izvedbi vaj, nalog, projektov, udeleženci pridejo do pomembnih spoznanj, prijateljstev in navez.  Začnejo sodelovati pri njihovih lastnih stranskih projektih. Evalvacija in iskren pogovor med manjšimi skupinami sta prav tako pomembna elementa za delovanje skupine.  Delo mentorja je, da vodi posameznika ali skupino, da dosežejo cilje sami.

Vsi udeleženci usposabljanja na Nizozemskem smo v praksi izkusili različne metode skupinskega dela. Z nekaterimi smo se v enem tednu še posebej povezali. Snovali smo že nekaj načrtov za bodoče izmenjave in sodelovanja naših organizacij. Kot skupino nas najbolj zanimajo problematike in teme na področju trajnosti, energetike, ekologije, kmetijstva, migracij, zgodovine,  kulture in umetnosti. Ker sem po izobrazbi slikar in grafik, skoraj vedno vključujem likovno umetnost v delavnice, ki jih vodim. Vključujem tudi druge vrste izražanja na primer z glasbo, z gledališčem, s slikanjem, s fotografiranjem, s pisanjem itd. Na ta način bolje spoznam udeležence, ki jih vodim. Od kar sem začel z delom v programu PUM-O, me vedno bolj zanima psihologija, ki pomaga prepoznati različna čustvena stanja v katerih so udeleženci, ki jih vodim.

Izmenjave, kot je ta, ki sem se je udeležil, so zelo pomembne, saj omogočajo mladinskim delavcem, kot sem jaz, da zapustijo cono udobja, spremenijo poglede, delijo izkušnje, se povezujejo s podobno mislečimi in se učijo.

Janez Albert Novak, mentor PUM-O+

 

Dostopnost

Share This