BLOG

Program MCB 2023/2024

28/08/2023

V Medgeneracijskem centru Bled (MCB) se pripravljamo na novo šolsko leto. Spodaj vam pošiljamo letošnje programe. Uvajamo novo aplikacijo za prijavo na delavnice – SNIPI.  Ko se prvič letos prijavljate na LUR/MCB program, izpolnite vse podatke, potem bo dovolj ime in priimek, spol, ter GDPR, če imate soimenjake, pa napišite vsaj še en podatek, naslov, e-mail itd. Seveda se lahko še vedno prijavite preko elektronske pošte, telefona ali pa osebno.


BREZPLAČNI PROGRAMI V MEDGENERACIJSKEM CENTRU VEZENINE BLED:

SVET MAKRAMEJA, izvajalka Neja Pavšek

Potekali bosta dve skupini,  trajanje: 12 ur

Torek, 10.00, začetek 3.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/Ny4lFVhdoeB  (zasedeno – možnost vpisa v čakalno vrsto)

Torek, 17.00, začetek 3.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/Ka4pSKhJ1W8 (zasedeno – možnost vpisa v čakalno vrsto)

Makrame je umetnost vezanja vozlov v vzorce in obstaja že, odkar obstaja človek. Že v kameni dobi so morali poznati nekaj vozlov, da so lahko iz danih materialov naredili mrežo za na lov, nekako speli obleko nase… Izbira materialov, s katerimi se lahko vozla, je neskončna – bombažna vrv, volnena preja, konoplja, juta, platno, itn. V makrame tehniki lahko izdelamo vse vrste uporabno – okrasnih izdelkov, kot so oblačila, torbice, obeske za ključe, nakit, viseče mreže, gugalnice, zavese, prtičke, okvirje za slike, obešanke za rože, lovilce sanj, knjižna kazala, okrasne obešanke za na steno in še in še. Vozlanje deluje tudi terapevtsko, saj je izredno sproščujoče, zaposli misli in sprosti duha, poseben užitek pa je vozlanje v skupini, kjer vezenje vrvic v vzorce, poveže tudi ljudi.

 

VADBA ZA HRBTENICO, izvajalka Marjeta Žerovc

Potekali bosta dve skupini, istočasno bo potekala tudi vadba preko Zooma, trajanje: celo leto

(zaradi velikega povpraševanja za vadbo, se prosim prijavite samo na en termin v živo: torek ali četrtek)

Torek, 9.00, začetek 3.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/6WjKf0h8od7 (zasedeno – možnost vpisa v čakalno vrsto)

Četrtek, 9.00, začetek 3.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/D3LQUyhr8WN (zasedeno – možnost vpisa v čakalno vrsto)

ZOOM, torek in četrtek ob 9.00, začetek 3.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/aQeoTwhe0zV

Z vajami za hrbet bomo okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin in se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se bomo lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

 

DELAVNICE LIČENJA, izvajalka Manja T. Korošec

Trajanje: enkrat mesečno, prvi četrtek v mesecu ob 17.00

Četrtek, 17.00, začetek 5.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/4x1kCQh2bWA

V sklopu mesečnih delavnic bomo spoznavali največje dileme pri ličenju. Vse od tega kako izbrati in ustvariti popolno podlago, kako ustvariti t.i. smokey eyes, kako nanašati umetne trepalnice, kakšne barve senčil in šmink nam pristajajo in še in še. Vesela bom če se mi pridružite in izveste več trikov in nasvetov kako do popolnega videza.

 

NEMŠKA KONVERZACIJA – Kaffeeklatsch auf Deutsch – Klepet ob kavi z naravno govorko, Izvajalka Ksenja Kuralt

Trajanje: 30 ur

Sreda, 9.00, uvodno srečanje 20.9., začetek 4.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/laRZTohxQNb

V programu nemške konverzacije boste aktivno sodelovali pri izbiri tem in gradiv. V sproščenem vzdušju se bomo popolnoma potopili v nemški jezik. S pomočjo različnih medijev bomo bogatili besedni zaklad, izmenjavali mnenja in izkušnje ter poglobili razumevanje nemške kulture in mentalitete. Prav tako bomo ponovili pomembne slovnične strukture, ki nam še delajo težave.

 

TEČAJ ŠPANŠČINE A1/2, izvajalka Marcela Boben

Trajanje: 30 ur

Ponedeljek, 10.45., začetek 2.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/b1NViBhkPl2  (zasedeno)

Svoje znanje boste obnovili, poglobili in ga razširili z ustreznim zahtevnejšim besediščem in slovničnimi strukturami, v dinamičnem, sproščenem vzdušju, skozi različne vrste aktivnosti. Spoznali boste nove čase, kot sta prihodnjik in preteklik, in nadgradili sposobnost ustnega in pisnega izražanja.

 

JOGA Z MARCELO, izvajalka Marcela Boben

Trajanje: 30 ur

Ponedeljek, 9.00, začetek, 2.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/BdBVfkhrAZg (zasedeno)

Joga je starodavna znanost o življenju, eden najstarejših naukov o ravnovesju telesa, uma in duha. Skozi jogijske položaje – asane nežno prebujamo telo, sproščamo napetosti, krepimo mišice ter poskrbimo za prožnost in gibčnost celotnega telesa. Umirjeno, globoko dihanje nas sprosti, umiri um. Izboljša se pretok energije, končno sproščanje nas popelje do globoke sprostitve. Pridružite se nam na srečanjih in jogo izkusite na svojem telesu, hitro boste deležni njenih pozitivnih učinkov.

 

USTVARJALNICE, izvajalka Mojca Ahčin Rozman

Trajanje 20 ur

Četrtek, 14.00, začetek: 5.10., prijavnica:  https://prijave.snipi.si/maQ2sWhRVow

Oblikovali bomo iz različnih materialov in jih kombinirali na naravne materiale. Svojo kreativno energijo bomo izrazili preko slikanja na blago, oblikovanja in barvanja lesa, filcanja…poseben projekt pa si bomo zastavili z izdelavo herbarija malo drugače v mešani tehniki. Risali bomo v tehniki akvarela in dodajali opise, uporabo… zdravilnih rož.

 

AKVAREL, izvajalka Mojca Ahčin Rozman

Trajanje 12 ur

Torek, 12.00, začetek: 3.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/1bYnCkh9Byx (zasedeno – možnost vpisa v čakalno vrsto)

Slikarska tehnika akvarel je ena težjih. Na delavnici bomo spoznali barve, čopiče, papir in vse trike, ki nam pomagajo, da jo osvojimo in vzljubimo. Po predlogah se bomo učili in počasi napredovali.

 

ZAČETNI TEČAJ ŠIVANJA, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur, začetek predviden v oktobru, točen termin še ni znan, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Program je namenjen popolnim začetnicam v šivanju. V programu se boste srečali z osnovami šivanja s šivalnim strojem.

 

ŠIVARNICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur, začetek predviden v oktobru, točen termin še ni znan, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Tudi letošnjo jesen bomo nadaljevali s šivanjem. Izdelovali bomo dekorativne in uporabne tekstilne izdelke.

 

TEČAJ KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje 12 ur, začetek november

Četrtek, 10.00, začetek 9.11., prijavnica: https://prijave.snipi.si/ybE8i2hLP5x (zasedeno – možnost vpisa v čakalno vrsto)

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali izdelke iz keramike. Naučili se bomo tudi poslikati izdelke.

 

JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV Z DRUŠTVOM ŠOLA ZDRAVJA

Trajanje: vsak dan od ponedeljka do petka ob 8.00

Prijava ni potrebna, vsi zainteresirani se lahko pridružite vsak dan pred Medgeneracijskim centrom Vezenine Bled

Vadba poteka 30 minut, stoje. Za udeležbo na telovadbi ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti, drage športne opreme ali polne denarnice. Vaje so preproste in primerne za vsakogar, izvajate jih po svojih zmožnostih in sposobnostih.

 

ŠOLARIJE, različni izvajalci

Trajanje: po predhodnem dogovoru

Zainteresirani pošljite informativno prijavo preko e-pošte.

Na Šolarijah se bomo seznanili z različnimi učnimi metodami in jih prilagodili prevladujočemu stilu posameznika. Ni pomembno le, kaj se učimo, ampak tudi kako se to učimo. Naš cilj je, da s skupnimi močmi, različnimi metodami na interaktiven način premagamo šolske izzive ter usvojimo določeno snov z razumevanjem. Brezplačna učna pomoč bo potekala individualno, v dvojicah ali v skupini.

 

VEČERI NAMIZNIH IGER, izvajalca Žan Anderle in Aljaž Vidic

Trajanje: 24 ur, petki od 18.00 do 22.00, začetek oktober

Petek, 18.00 do 22.00, začetek 6.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/VY4EIVh5KkJ

Napete pustolovščine, strategije in nepozabne zgodbe, gradnja ekonomije v Rimu ali mesta na Marsu, železnice po Evropi, pobeg iz labirinta, gradnja stolpov v Grčiji, odkrivanje izdajalcev na gradu kralja Arturja, priprava na zimo v vlogi gozdnih živali in še več se lahko zgodi daleč stran od ekranov in v dobri družbi. Zadnja leta so namizne igre doživele preporod in nas bodo popeljale v svet zabave in dogodivščin. Druženje je primerno za vse starosti in norosti.

 

TEČAJ RISANJA ZA TISTE, »KI NE ZNAJO RISAT«, izvajalec Ajda Primožič Lima

Trajanje: 20 ur, začetek januar 2024, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Ker verjamemo, da smo vsi ljudje kreativna bitja in je pomembno, da svojo kreativnost izražamo. Risanje in ustvarjanje je globoko intimno izkustvo, je lastno izražanje skozi drug medij. Predvsem pa lahko to delamo zase in zato, da se imamo fajn! Na tečaju ne bomo delali ‘mojstrovin’, ampak bomo uživali na poti iskanja lastne kreativnosti. Prejadrali bomo od enostavne abstrakcije do kompleksnega kolaža, iz nič naredili globok izraz s plastenjem in z mešanjem tehnik ter materialov prekrili naše neznanje ter dali našemu čutenju prosto pot. Ustvarjanje je terapija in je prav tako pomembno kot dobra hrana in čista voda za kvalitetno in polno življenje. Predznanje risanja je popolnoma nepomembno. Dobrodošli vsi, ki radi raziskujete svojo kreativnost in ste radovedni, kam vas bo to pripeljalo.

 

KULINARIČNE DELAVNICE, različni izvajalci

Trajanje: enkrat mesečno, začetek september, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Čakajo vas delavnice z vedno uporabnimi in okusnimi kulinaričnimi nasveti, kjer ne bo manjkalo degustacije pripravljenih dobrot. Pripravljali bomo razne eksotične dobrote kot tudi stare, dobre slovenske specialitete.

 

VEZEMO, KVAČKAMO IN ŠTRIKAMO NOVE ZGODBE, različni izvajalci

Trajanje: 24 ur, začetek oktober, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Ročna dela ponujajo neskončno možnost sestavljanja vzorcev in izdelave brezčasnih izdelkov. Ročna dela so lahko ob pestri medgeneracijski družbi še bolj zabavna. Izdelki bodo lahko samostojni, lahko kot modni dodatek, kot aplikacija, lahko pa tudi kot kombinacija s pleteninami ali tkaninami.

 

PAMETNI TELEFONI, izvajalec Kristjan Čubranič

Trajanje: 12 ur, začetek september/oktober, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Pametni telefon je mobilni telefon, ki ponuja naprednejše računalniške sposobnosti in povezljivost kot sodobni osnovno-funkcijski telefoni. V programu boste spoznali; nastavitve za pametne telefone, nastavitve računov za elektronsko pošto, uporabo Google Photo in Google Drive, prenos brezplačnih aplikacij (za zaščito, navigacijo navfree, zaščito, skeniranje), uporabo wi-fi storitev.

 

DUŠEVNO ZDRAVJE, Zavod Aspekt in različni izvajalci

Trajanje enkrat mesečno, pošljite informativno prijavo preko e-pošte, da vas bomo obveščali o dogodkih

Strokovne vsebine namenjene ozaveščanju skrbi za duševno zdravje. Enkrat mesečno bomo gostili različne organizacije, društva, projekte, ki bodo preko predavanj, delavnic, pogovorov predstavile in obravnavale raznolike psihološke teme kot na primer: čuječnost, izgorelost, stres, medosebni odnosi in razreševanje konfliktov, pozitivna psihologija.

 

MLADI ZA MLADE, Zavod Aspekt in različni izvajalci

Trajanje enkrat mesečno, pošljite informativno prijavo preko e-pošte, da vas bomo obveščali o dogodkih

Vsebine v katerih mladi predstavljajo svoje dejavnosti in predajajo znanje ter izkušnje. Skupaj bomo raziskovali glasbo preko dj – delavnic, svet video iger skozi “gaming” dogodke, se preko delavnic in predavanj sprehajali skozi svet filmskega ustvarjanja, fotografije, dizajna, vodenja socialnih omrežji, vzpostavljanja poslov, iskanja kreativnih rešitev in še mnogo več.

 

PSIHOLOŠKA ASTROLOGIJA, izvajalka Bernarda Bratuž Rimahazi

Trajanje: 12 ur

Torek, 18.30, začetek 3.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/M64nu2hyN9L (zasedeno – možnost vpisa v čakalno vrsto)

Psihološka astrologija postavlja človeka v ospredje, kot odsev makrokozmosa. S poznavanjem lastne natalne karte razumemo, kaj se dogaja v globljih kotičkih naše duše. Razumevanje sebe na različnih nivojih nam odpira nove možnosti in širi našo zavest. Ta tečaj je namenjen vsem, ki želijo poglobiti svoje sodelovanje s samim seboj in drugimi. Poznavanja osnov se bomo lotili na bolj inovativne načine, z željo da se velika količina znanja dobro poglobi in vtisne. Predvsem pa bo tečaj izkustven, popestren z vizualizacijami in imaginacijami.

 

MEDITACIJA 12-ih MERIDIANOV, izvajalka Bernarda Bratuž Rimahazi

Trajanje: 12 ur, začetek januar, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Eden od načinov za razumevanje in globljo povezavo s telesom zajemajo vaje, s katerimi omogočamo prost pretok, oz, kroženje energije s pomočjo naše zavesti. Tovrstni načini ustrezajo bolj posameznikom, ki jih vadba, ki vključuje duhovne prvine ne pritegne povsem (kar pa ne pomeni, da ne spodbudi volje po tovrstnih dejavnostih, prav nasprotno).

Vaje so prirejene na naš, zahodni način, in zajemamo prvine dihalnih vaj in samomasaže. Z njimi  dosežemo cirkulacijo ter proste energijske pretoke in s tem, subtilnejšo povezavo s telesom, večjo vitalnost vseh telesnih gradnikov in izboljšanje splošnega počutja.

 

ZDRAVILNA HOJA, izvajalka Tanja Ipavec

Trajanje: 12 ur, začetek oktober
torek, 10.00, začetek: 3.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/A6d3FVhalrd

Ste se kdaj vprašali, kakšna je optimalna drža za vaše telo, kakšna je optimalna hoja, za vas? Ali znate svoje telo postaviti v zravnan, najbolj optimalen položaj za vas? Ali veste, da z nepravilno hojo zlasti z nepravilnim tekom škodujemo naši hrbtenici? Ali veste, da se z optimalno zdravilno hojo lahko izognete marsikateri bolečini v vašem hrbtu, kolenih, kolkih, vratu? Naučili se boste postaviti vaše telo v najbolj optimalno telesno držo. Optimalno telesno držo lahko definiramo kot pravilen in uravnotežen položaj glave, ramen, hrbtenice, kolkov, kolen in gležnjev. Tak položaj telesa spodbuja vse mišice k delovanju.

 

MAMI ČAJANKA, izvajalka Manca Sever Žumer

Trajanje: enkrat mesečno, prvi petek v mesecu

Petek, 10.30, začetek 6.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/NyBlUVhdoeB

Ko ženska postane mama, se njen vsakdan in življenje precej spremeni. Pojavi se mnogo novih vprašanj, s katerimi se pogosto sooča sama in niti ne ve, na koga naj se obrne. Ni treba, da je tako – prav ta trenutek se s podobnimi izzivi soočajo druge mamice za svojimi štirimi stenami. Mami čajanka je torej prostor za mamice z dojenčki na porodniški, kjer se pogovarjamo, učimo, družimo, podpremo, izmenjujemo izkušnje in spoznanja, ki smo jih pridobile ali pa si jih želimo pridobiti. S srečanji za mamice boste obogatile rutino porodniškega dopusta, ob toplem čaju pa se bomo pogovarjale o temah, ki so aktualne v otrokovem prvem letu. S srečanj boste mamice odšle opolnomočene z znanjem, novimi izkušnjami in zavedanjem, da v izzivih niste same.

 

KORAKI SREČE, izvajalka Mateja Mihelič

Trajanje: 12 ur

Petek, 9.00, začetek: 6.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/d343hghjnPk

Plesna delavnica “Koraki sreče” je namenjena starejšim, ki želijo sprostitev, gibanje in zabavo skozi ples. Delavnica združuje fizično aktivnost s kreativnostjo in socialnim povezovanjem, spodbuja vitalnost in dobro počutje. Delavnica je priložnost za druženje, spoznavanje novih ljudi ter ohranjanje gibčnosti in ravnotežja. Ne glede na predhodne izkušnje s plesom, je delavnica prilagojena vsakemu posamezniku, saj je namenjena učenju in uživanju v plesu. Pridružite se nam na plesni delavnici “Koraki sreče” in dovolite, da vas glasba popelje v svet plesa, zabave in pozitivne energije!

 

PLESI V KROGU, izvajalka Metka Frelih

Trajanje: 20 ur

Četrtek, 15.00, začetek: 12.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/q3RwFyhJ2qZ

Namen plesov v krogu je izkušnja in doživljanje njihove moči preobrazbe, ki je bila znana že starim ljudstvom. Folklorni plesi obujajo tradicijo iz življenja ljudi, plesi v krogu pa prinašajo harmonijo in mir. Plesni koraki in glasba nas vodita k veselju do življenja. Postanemo eno z glasbo, plesom, soplesalci, z vsem kar nas obdaja, predvsem pa z virom življenja, ki je v nas samih. Zaplešimo skupaj in odprimo se svetlobi, ki je že v nas.

 

PARFUMERISTIKA, izvajalka Alenka Mikeš

Trajanje 8 ur

Sreda, 17.00, začetek 4.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/D3jQHyhr8WN

Z Alenko Mikeš se boste na delavnici sprehodili skozi zgodovino in sodobno parfumeristiko, povedala vam bo kaj več o pomenu botaničnega oz. naravnega parfuma. Spoznali boste različne vrste parfumov in se seznanili s parfumerskimi materiali in vonjanjem. Posvetili se boste tudi vonju, pomenu not v parfumeristiki, družinam in klasifikaciji parfumov. Seznanili se boste s tehniko gradnje in formulacije parfumov, vohali parfumske materiale in si skreirali svoj lastni parfum.

 

INDIVIDUALNO IKT SVETOVANJE

Trajanje: 1 ura, po dogovoru

Po predhodnem dogovoru bodo med letom na voljo brezplačna individualna IKT svetovanje za pametne telefone ali računalnike. Individualne urice so že na voljo, tako da nas kontaktirajte za svoj termin.

 

PROGRAMI V PROSTORIH DRUŠTVA UPOKOJENCEV BLED

 

MOŽGANSKA AEROBIKA, izvajalka Ana Samsa

Trajanje: 24 ur, torki popoldan, začetek oktober, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Svoj spomin lahko urimo, izboljšujemo in krepimo vse življenje, pri katerokoli starosti, enako kvalitetno. Z redno uporabo se bo vaš spomin izboljšal, poleg tega pa se bomo družili, kar pomeni, da bomo ustvarili socialno mrežo, ki je ena izmed faktorjev, ki dobro vpliva na naše možgane in sodi v zdrav način življenja.

 

ANGLEŠKI BRALNI KLUB, izvajalka Branka de Boer

Trajanje: 12 ur, začetek oktober, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Prebiranje različnih bralnih del in pogovor o teh in različnih tematikah. Čaka vas lahkotna konverzacija v angleščini.

 

SOFINANCIRANI PROGRAMI V MEDGERACIJSKEM CENTRU VEZENINE BLED

 

TEČAJ RAZVIJANJA KREATIVNEGA POTENCIALA Z MOZAIKOM, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje: celoletni program za otroke 8-15 let

Cena: 60 EUR za posamezen mesec

Četrtek, 17.30 – 19.45, začetek: 5.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/J1YqujhR176

Bistvo srečanj je odpirati in razvijati kreativno energijo znotraj posameznega otroka s pomočjo sproščenega in varnega okolja, kjer otroci z uporabo različnih metod iskanja svojih lastnih idej kreacij, le te tudi uresničujejo. Vsak otrok je individualen, zato skupina sprejme samo 8 otrok, kar mentorici omogoča različne prijeme predvsem osebni pristop z vsakim posameznikom. V takem okolju bo z otroci iskala njihov lasten zapis v mozaiku, z učenjem otrok organizacije priprave na posamezni izdelek, s počasnim vpeljevanjem pravil in tehnik izdelave modernega mozaika, glede na željo in dovzetnost otroka. Spoznavali bodo različne materiale, ki so primerni za izdelavo mozaika in njihove kombinacije ter uporabo barv v modernem mozaiku. Otroci bodo izdelane mozaike odnesli domov. Ob koncu šolskega leta bodo udeleženci skupaj z mentorico, sami, v celoti organizirali razstavo nastalih del.

 

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, različne izvajalke

Trajanje: od oktobra do maja, začetek oktober, pošljite prijavo preko e-pošte

Cena: 80 EUR

Za otroke 1. – 2. razreda se program izvaja v Osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled ob ponedeljkih ob 13.00

Za otroke od 3. – 5. razreda se izvaja v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med šestim in enajstim letom starosti. Otroci na tečaju rišejo poljubne motive, ki so plod njihove domišljije. Pri slikarskem postopku imajo vedno glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njihova kreativnost in domišljija. So zelo aktivni in prav oni so tisti, ki zastavljajo vprašanja o svoji sliki. Učitelji, prostovoljci imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del. S programom začnemo oktobra in bo trajal do konca maja.

 

NADALJEVALNI TEČAJ RUSKEGA JEZIKA A2, izvajalka Anzhela Gregorets

Trajanje: 30 ur, začetek 26.9.2023 (preko aplikacije Zoom), prijavnica: https://prijave.snipi.si/2N4jtzhLB64

Cena: 80 EUR (ob sofinanciranju MC Bled)

Na nadaljevalnem tečaju bomo razvijali govorne veščine. Skozi branje zgodbic in vaj bomo nadgradili besedni zaklad za vsakodnevno komunikacijo npr. v čistilnici, frizerskem salonu, trgovini, muzeju in drugo. Spoznali bomo zanimive zgodbe o življenju tujcev v Rusiji.

 

TEČAJ IZDELAVE MOZAIČNEGA NAKITA, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje: 16 ur, začetek oktober/november, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Cena: 40 EUR

Skupaj z mentorico boste raziskovali raznovrstne oblike in možnosti izdelovanja mozaičnega nakita. Prve ure tečaja se boste poglobili v dizajniranje mozaičnega zapisa na nakitu. Delali boste z različnimi stekli in jih oblikovali v mozaične koščke z orodji za oblikovanje stekla. Naučili se boste tudi rezati steklo.

 

TEČAJ IZDELAVE STEKLENE MOZAIČNE LUČKE, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje: 30 ur, začetek januar, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Cena: 80 EUR (ob sofinanciranju MC Bled)

Seznanili se boste z raznovrstnimi steklenimi materiali, orodji za oblikovanje le teh in pa s primernimi lepili za lepljenje steklo na steklo. Čar tega mozaika je njegova prosojnost, kjer steklo in luč naredita prav poseben ambient.

 

TEČAJ IZDELAVE MOZAIČNEGA OGLEDALA, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje: 30 ur, spomladi, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Cena: 80 EUR (ob sofinanciranju MC Bled)

Izdelali bomo ogledala, katera boste lahko namestili v domač ambient. Mozaik bomo izdelovali iz keramičnih ploščic, imeli boste možnost se naučiti izdelovati različne oblike koščkov iz keramike.

 

JOGA OBRAZA, izvajalka Marcela Boben

Trajanje: 15 ur, spomladi, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Cena: 40 EUR (ob sofinanciranju MC Bled)

Obraz je naše ogledalo. Je odsev našega počutja, našega zdravja, tako fizičnega kot psihičnega. Kako poskrbeti, da bo v najboljši formi? S Tao jogo obraza. To je naravna metoda pomlajevanja, aktivna vadba mišic obraza, vratu in lobanje. Z vajami okrepimo celoten obraz, učvrstimo in osvežimo kožo, prekrvavimo možgane, zbistrimo um. Z močno aktivacijo žlez v glavi poskrbimo za hormonsko ravnovesje in s tem regeneracijo celotnega telesa. Vadba nas napolni z energijo, obraz postane bolj poln in zažari.

 

OTROŠKE FILMSKE MATINEJE, izvajalci Zavod Aspekt, Kino Bled

Trajanje: sobota ali nedelja, po razporedu, začetek oktober, o dogodkih vas bomo obveščali preko socialnih omrežij in e-pošte

Cena: po ceniku Kino Bled

Najbolj zabaven filmski in spremljevalni program za mlajše in najmlajše poln razigranosti in otroških radosti. Z veseljem lahko pridete kar v pižami in prinesite dekice, blazine, vzglavnike, karkoli, da vam bo kar najbolj udobno! Za razpored spremljajte našo spletno stran.

 

JAVNE IN ZASEBNE PROJEKCIJE, izvajalci Zavod Aspekt, Kino Bled, Kino Klub

Trajanje: sobote, začetek oktober, o dogodkih vas bomo obveščali preko socialnih omrežij in e-pošte

Cena: po ceniku Kino Bled

Redne filmske projekcije se vračajo na Bled! Kino Klub vam bo v sodelovanju s Kino Bledom pripeljal raznoliko mešanico aktualnih in nostalgičnih filmov s pestrim spremljevalnim programom, ki bo dokazal, da kino že dolgo ni več samo film.

Zasebne projekcije za vse nas filmoljube ali filmske raziskovalce, ki želimo biti del ožje kino družine. Skupaj bomo izbrali film in si ga ogledali v udobju dvorane ter po koncu rekli besedo ali dve o filmu.

 

LEGO ROBOTIKA, izvajalec Gregor Cimperman

Trajanje: sobote na 14 dni

Potekali bosta dve skupini:

sobota, 9.00-11.30, otroci stari 6 do 9 let, začetek 7.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/Q6B0I3hNjZr

sobota, 10.45-12.15, otroci stari 10 do 14 let, začetek 7.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/8dMYunhD53k

Cena: 25 EUR na mesec

Otroci se s pomočjo lego robotike spoznajo z računalništvom, naravoslovjem, tehnologijo in matematiko. Spodbuja sodelovanje otrok in učenje skozi realistično reševanje problemov. Otroci se bodo srečali z izzivom oziroma nalogo in nato v parih, pod vodstvom mentorja, sestavili dogovorjen model in ga sprogramirali. Delavnice bodo potekale ob sobotah, na štirinajst dni.

 

 

PROGRAMI V OBČINI GORJE

 

Vsebine financira Občina Gorje. Programi bodo potekali v prostorih Občine Gorje, v Osnovni šoli Gorje, na Vrtu Okusov in tudi na drugih lokacijah.

 

PISANO JESENSKO POPOLDNE, Vrt Okusov, različni izvajalci

Enkratni dogodek; če želite biti obveščeni o terminu in aktivnostih nam pišite na e-pošto, da vas bomo obveščali o dogodku

Sedaj že tradicionalni dogodek »Pisano jesensko popoldne« bo tudi letos potekal na domačiji Vrt Okusov Mateje Reš v Zgornjih Gorjah. Povezovalni dogodek za vse generacije je namenjen prepletanju različnih znanj in veščin lokalnih organizacij in izvajalcev. Na zabavnem medgeneracijskem druženju se bodo lahko obiskovalci preizkusili na različnih brezplačnih delavnicah, kupili izdelke lokalni proizvajalcev, se družili in naučili kaj novega.

 

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA

Trajanje: 30 ur, začetek oktober, OŠ Gorje, pošljite prijavo preko e-pošte

Cena: 80 EUR

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med šestim in enajstim letom starosti. Otroci na tečaju rišejo poljubne motive, ki so plod njihove domišljije. Pri slikarskem postopku imajo vedno glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njihova kreativnost in domišljija. So zelo aktivni in prav oni so tisti, ki zastavljajo vprašanja o svoji sliki. Učitelji, prostovoljci imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del.

 

KULINARIČNE DELAVNICE – Od vrta do prta, izvajalka Mateja Reš

Trajanje: enkrat mesečno, lokacija: Vrt Okusov/OŠ Gorje, vsak tretji četrtek v mesecu

Četrtek, 17.00, začetek: 19.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/KampTKhJ1W8

Mateja Reš vas bo jeseni popeljala od vrta do prta in vam med delavnicami postregla z vedno uporabnimi, brezplačnimi in okusnimi kulinaričnimi nasveti, seveda pa ne bo manjkala degustacija pripravljenih dobrot.

 

PAMETNI TELEFONI ZAČETNI TEČAJ, izvajalec Kristjan Čubranič

Trajanje: 12 ur, začetek oktober, Občina Gorje, pošljite informativno prijavo preko e-pošte

Pametni telefon je mobilni telefon, ki ponuja naprednejše računalniške sposobnosti in povezljivost kot sodobni osnovno-funkcijski telefoni. V programu boste spoznali; nastavitve za pametne telefone, nastavitve računov za elektronsko pošto, uporabo Google Photo in Google Drive, prenos brezplačnih aplikacij (za zaščito, navigacijo navfree, zaščito, skeniranje), uporabo wi-fi storitev.

 

JOGA Z ANO PIRIH, izvajalka Ana Pirih

Trajanje: 30 ur, Občina Gorje – sejna soba

Torek, 10.00, začetek: 3.10., prijavnica: https://prijave.snipi.si/6W1KC0h8od7

Krog joga vadba za boljše počutje je preplet znanja Hatha joge, lastnih raziskovanj v mešanici z Vinyasa jogo, kjer se gib in dih povezujeta v skupen ritem. Ni enega brez drugega. Vsaka vadba se razvija organsko, zato je vedno malo drugačna, a smiselno povezana v celoto.

 

BOTANIČNO RISANJE, izvajalka Caroline A. Y. Bernik

Trajanje: 12 ur, začetek oktober, Občina Gorje, pošljite informativno prijavo preko e-pošte (termin še ni znan)

V okviru delavnic se bomo srečali z opazovanjem rastlin (uporabo botaničnega znanja) in njihovim ‘prenosom’ na papir ter uporabo barvnega skiciranja pri ujetju barvnih odtenkov. Delavnica je primerna tudi za začetnike.

 

JOGA OBRAZA, izvajalka Marcela Boben

Trajanje: 20 ur, začetek oktober, Občina Gorje, pošljite informativno prijavo preko e-pošte (termin še ni znan)

Obraz je naše ogledalo. Je odsev našega počutja, našega zdravja, tako fizičnega kot psihičnega. Kako poskrbeti, da bo v najboljši formi? S Tao jogo obraza. To je naravna metoda pomlajevanja, aktivna vadba mišic obraza, vratu in lobanje. Z vajami okrepimo celoten obraz, učvrstimo in osvežimo kožo, prekrvavimo možgane, zbistrimo um. Z močno aktivacijo žlez v glavi poskrbimo za hormonsko ravnovesje in s tem regeneracijo celotnega telesa. Vadba nas napolni z energijo, obraz postane bolj poln in zažari.

 

INTUITIVNO SLIKANJE MANDAL S PIKAMI, izvajalec Tatjana Modic

Trajanje: 12 ur, začetek oktober, Občina Gorje, pošljite informativno prijavo preko e-pošte (termin še ni znan)

Mandala (iz sanskrta, »krog«) združuje geometrijske oblike, barve, figure, simbole ter nas povezuje s spiritualnim svetom in nam pomaga odkriti sebe. Slikanje mandal je čudovita meditacija, samoizražanje ter umiritev duha in telesa. Mandale nam ne le prinašajo mir, ampak odpirajo pot k našemu edinstvenemu ustvarjalnemu jazu. Na delavnici bomo predstavili tehniko pikčastih mandal in potrebna orodja. S slikanjem pik sprožimo meditativno stanje in se pomaknemo v notranji mir. Slikali boste na platno z akrilnimi barvami in posebnimi pripomočki. Za delavnico ni potrebno predhodno znanje ali umetniške sposobnosti.

 

IŠČEMO PROSTOVOLJCE ZA IZVAJANJE ŠOLARIJ

Iščemo prostovoljce, ki bi pomagali otrokom pri učenju/delanju domačih nalog za osnovno šolo pri različnih predmetih. Če vas veseli delo s šolarji in bi radi prispevali k njihovemu izobraževanju, vas vabimo, da se pridružite naši ekipi prostovoljcev. Vaša predanost in čas, ki ga boste namenili prostovoljnemu delu, bosta pomenila ogromno v življenju otrok. Šolarije bodo potekale v prostorih Medgeneracijskega centra Vezenine Bled po pouku šolarjev oz. po dogovoru.

 

Za vse informacije smo na voljo na mcbled@guest.arnes.si

 

Lep dan,

Gabi

Dostopnost

Share This