BLOG

Napovednik MC Bled #oktober

04/10/2023

Vabljeni na naslednje delavnice in dogodke Medgeneracijskega centra Bled v mesecu oktobru:

DUŠEVNO ZDRAVJE: KAKO POSKRBETI ZASE IN ZA DRUGE?, četrtek 12.10. 2023, ob 18.00 – Medgeneracijski center Vezenine Bled
V današnjem hitrem tempu življenja smo priča številnim spremembam, ki lahko nenadoma vplivajo na naše vsakdanje življenje. Te spremembe, še posebej če trajajo dlje časa, lahko povzročijo stres in stiske, ki lahko negativno vplivajo na naše duševno zdravje. Vabljeni na dogodek “Duševno zdravje: Kako poskrbeti zase in za druge?”, kjer bomo razpravljali o pomembnosti skrbi za duševno zdravje in kako prepoznati ter obvladovati stiske.
Dogodek bo potekal kot 90-minutno srečanje in bo vključeval predavanje ter izkustveni del. V prvem delu, trajajočem 60 minut, bomo obravnavali naslednje teme: prepoznavanje stisk, iskanje pomoči v stiski ter strategije za skrb za lastno duševno zdravje in dobro počutje. Sledil bo 30-minutni izkustveni del, kjer bomo uporabili tehniko “pripovedovanja zgodb” za razpravo o izkušnjah med epidemijo Covid-19. Skupaj bomo raziskali kratko zgodbo, ki temelji na resničnih izpovedih ljudi, ki so doživeli stiske med epidemijo Covid-19. Tak pristop pomaga k okrepitvi strategij za obvladovanje težav in spodbuja razmislek o vzporednicah med zgodbo ter lastnim življenjem. Čeprav je obdobje epidemije Covida-19 za nami, se mnogi še vedno spopadajo s posledicami in stiskami, ki jih je prineslo to obdobje. Dogodek je zasnovan tako, da ponudi pomoč in razumevanje vsem, ki se počutijo prizadeti.
Dogodek bosta vodili Nina Krohne in Eva Sedlašek, psihologinji zaposleni na UP IAM Centru za raziskovanje samomora. Pridružite se nam na tem pomembnem srečanju, kjer bomo skupaj raziskovali poti k boljšemu duševnemu zdravju in dobrobiti za sebe in druge.
Na dogodek se ni potrebno prijaviti. Če pa želite prejemati obvestila glede podobne tematike izpolnite prijavnico: https://prijave.snipi.si/aQ37Hwhe0zV

PROGRAMIRANJE ZA OTROKE, sobota 14. 10. 2023, od 9.00 do 13.00 – Medgeneracijski center Vezenine Bled
Delavnica je namenjena otrokom in mladim, starim od 8 do 13 let, ki se s programiranjem še niso srečali. Delali bomo z vizualnim jezikom Scratch Jr Tactile, ki je nastal z namenom kreativnega programiranja za otroke. In s pomočjo zabavnih interaktivnih aktivnosti spoznali osnove programiranja in algoritmov. Tokratna delavnica bo potekala še brez uporabe računalnikov.
Delavnica je brezplačna. Prijave so obvezne → https://prijave.snipi.si/jQWqCyhm0jk

KULTURNI PROGRAM: MOŠKI PEVSKI ZBOR “TRIGLAV” LESCE BLED, petek 13. 10. 2023, ob 19.00 – Medgeneracijski center Vezenine Bled
Vabimo vas na posebno prireditev ob 20. obletnici delovanja Moškega Pevskega Zbora “TRIGLAV” Lesce Bled, pod umetniškim vodstvom Mateje Praprotnik Dolar. Glasbeni program bo povezovala Katarina Praprotnik Jesenek, ki nas bo popeljala skozi večer poln glasbe in čustev. Vstop na prireditev je brezplačen, zato vas toplo vabimo, da se nam pridružite in z nami praznujete to pomembno obletnico.

SVETOVNI DAN HOJE, petek, 13. 10., ob 9. 15 – Igrišče pri Vrtcu Bled
Vabimo vas, da se nam pridružite pri pohodu do jezera, ki ga organiziramo ob priložnosti Svetovnega Dneva Hoje. Na dogodku bomo družbo delali otrokom iz Vrtca Bled.
Lepo vabljeni, da se nam pridružite in preživite čudovit dan z otroki ob jezeru.

KROMPIRJEVE POČITNICE – GLEDALIŠKO USTVARJANJE, četrtek in petek, 2. in 3. 11.,  od 10.00 do 13.00
Na delavnici bomo raziskovali čarobni svet gledališča. Spoznali bomo osnove gledališča, se preizkusili v umetnosti igre in ustvarili svoje lastne zgodbe. Skozi različne igre in tehnike bomo spodbujali svojo domišljijo, krepili ustvarjalnost in se pri tem predvsem zabavali. Število mest je omejeno zato so prijave obvezne na: https://prijave.snipi.si/74Wzi6hKA71

ROŽNATI OKTOBER

OBEŠANJE ROŽNATIH PLETENIN in HOJA ZA UPANJE, ponedeljek, 2. 10. 2023, ob 10.00 – Park pod Občino Bled
V mesecu oktobru obeležujemo mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. V ta namen bomo izvedli poseben projekt, kjer bomo drevesa v parku pod Občino Bled ovili v rožnate pletenine, ki so jih naši udeleženci naštrikali in nakvačkali v preteklih letih. S tem želimo osvestiti ljudi o zdravem načinu življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni ter odgovornosti do svojega zdravja. Drevesa simbolizirajo moč, medtem ko nežne in tople rožnate pletenine poudarjajo ranljivost. Gre za simbolno gesto, ki nas spominja na pomembnost skrbi za zdravje dojk. Nato pa se bomo v okviru hoje za upanje sprehodili okoli Blejskega jezera.
V letošnjem rožnatem oktobru združenje Europa Donna vstopa s kampanjo “Najboljši prijateljici potipaj po zdravju”. S tem nagovarjajo ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk in jih hkrati spodbujajo, da samopregled ter udeležbo na presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam. V oktobru se osredotočamo na pomen prijateljstva v času bolezni, saj je poleg zdravljenja zelo pomembna tudi psihosocialna podpora bolnicam. Pridružite se nam in skupaj naredimo korak k ozaveščanju o raku dojk ter podpori tistim, ki se borijo s to boleznijo.

DELAVNICA ZDRAVE DOJKE V MOJIH ROKAH, ponedeljek 16. 10. 2023, ob 16.00 – Medgeneracijski center Vezenine Bled
Samopregledovanje dojk je ključno za zgodnje odkrivanje morebitnih sprememb in bolezni v dojkah. Delavnica samopregledovanja dojk je priložnost, kjer se udeleženci učijo tehnik, ki jim omogočajo, da sami pregledajo svoje dojke, prepoznajo morebitne nepravilnosti in se zavedajo svojega zdravja. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Delavnica bo potekala v sodelovanju z ZD Bled in Združenjem Europa Donna.

DELAVNICA ZA ZDRAVJE, sreda, 18. 10. 2023, ob 10.00 – Medgeneracijski center Vezenine Bled
Ustvarjalne delavnice:
Medene maske: ko damo na obraz tisto, kar bi lahko tudi pojedle. Za različne tipe kože bomo pripravili štiri različne maske iz naslednjih sestavin: med (osnova), jogurt, ovseni kosmiči, cimet in limona.
Srčki iz blaga: Srce je simbol ljubezni in prijateljstva. Tokrat bomo naredile srčke iz blaga, ki jih lahko podarimo nekomu, ki nam veliko pomeni. Vse bomo zašile same, brez šivalnega stroja…

 

Dostopnost

Share This