BLOG

Roza in zdrav oktober

18/10/2023

Pester začetek oktobra je bil v znamenju roza barve. Oddeli smo se namreč v roza, saj je oktober mesec ozaveščanja pri raku dojkah. Letošnji slogan se glasi: »Najboljši prijateljici potipaj po zdravju«. Pridružili smo se pohodu za upanju okrog Blejskega jezera, še prej pa izvedeli par koristnih informacij glede pomembnosti samopregledovanja dojk, rednega javljanja na Nacionalnih programih za preprečevanje (program Dora, Svit in Zora) in skrbi tako za telesno kot duševno zdravje.

Duševno zdravje je bila tudi osrednja tema 10. oktobra, svetovnega dneva duševnega zdravja, na ta dan smo imeli delavnico o duševnem zdravju in razmišljali o sloganu letošnjega dneva, ki je bila: »Duševno zdravje je univerzalna človekova pravica!« Vedno moramo imeti v mislih, da je to naša pravica in da lahko ukrepamo bodisi, da smo sami v »slabi koži« ali, da vidimo trpeti bližnjega. V okviru tedna duševnega zdravja Gorenjske smo obiskali tudi Zavod Jelša in pobliže spoznali programa socialna vključenost in zaposlitvena rehabilitacija.

Skrb za naše zdravje smo nadaljevali z obiskom Čebelarsko razvojno izobraževalnega centra Gorenjske v Lescah in se poučili, da v medu dobimo lahko prav vse, kar je za zdravje potrebno. Spoznali smo našo avtohtono čebelo kranjsko sivko, občudovali njeno skrbnost, redoljubnost in družinsko povezanost. Smo enotnega mnenja, da se lahko veliko naučimo od čebel in njihovega življenja.

Od besed smo prešli še večkrat tudi k dejanjem, redno hodili na sprehode po Radovljici, obiskali slap Peričnik in se družili s prostovoljci zavoda Manipura.

Imeli smo tudi delavnico v okviru projekta Prebojniki zdravja, kjer smo s pomočjo fotografije poskušali ujeti trenutke odvisnosti v vsakdanjem življenju in prišli do zanimivih zaključkov ter se vsaj v osnovi spoznali z uporabo funkcije »pro« pri fotografiranju z mobilnimi telefoni.

Z obiskom Štacune Brvač, kjer starim, odvrženim stvarem dajejo novo življenje smo tudi mi dobili ideje kaj bi lahko na PUMU oživeli. Bomo pa zagotovo popolnoma sveži, ko bomo čez mesec dni poskusili naše kislo zelje, ki smo ga skupaj s prostovoljko Tatjano okisali in ga bomo z veseljem zaužili v obliki sarm ali drugih, spet zdravih, dobrot. Buhtimo in bomo buhteli od zdravja!

 

 

Dostopnost

Share This