BLOG

Tečaj Erasmus+: “Yoga and Meditation for Educators: Be a Great Teacher, Be your Best Self”

18/12/2023

Ljudska univerza Radovljica je od leta 2023 nosilka Akreditacije Erasmus+ na področju izobraževanja odraslih (od 1.1.2023 do 31.12.2027). V okviru naše akreditacije smo si zastavili dva cilja:

  • izboljšati kakovost poučevanja in učenja v programih izobraževanja odraslih;
  • prepoznati potrebe in interese udeležencev in oblikovati ustreznih izobraževalnih programov in načinov svetovanja.

Z mobilnostmi osebja in kasneje učečih se v izobraževanju odraslih bomo izboljšali, nadgradili in dopolnili učne metode in orodja, ki jih uporabljamo pri delu z odraslimi, s katerimi bomo novo znanje prikazali na drugačen, bolj zanimiv in interaktiven način. S tem želimo izboljšati kakovost poučevanja in učenja, povečati motivacijo za vključevanje in vztrajanje v izobraževanju ter zmanjšati osip.

Pri našem delu se srečujemo z zelo heterogenimi in različnimi ranljivimi ciljnimi skupinami. Strokovni delavci se moramo nenehno prilagajati in dodatno usposabljati, da smo sposobni zaznavati potrebe naših udeležencev. Delo po ustaljenih rutiniranih vzorcih ni primerno, saj živimo v hitro se spreminjajoči družbi. Pomemben je celostni pristop, kjer upoštevamo vse vidike udeležencev, saj s tem lažje razumemo potrebe naših ciljnih skupin, jim ustrezno svetujemo in za njih pripravimo primerne programe.

V okviru Erasmus+ KA121 projekta Mobilnost osebja in učečih se v izobraževanju odraslih smo preko Ljudske univerze Radovljica na strukturirani tečaj v Firence, Italija poslali našo zunanjo izvajalko Mino Kunstelj, ki je od 13.11. – 18.11.2023 pridobivala nova znanja in metode poučevanja v tečaju Yoga and Meditation for Educators: Be a Great Teacher, Be Your Best Self, ki ga je organizira organizacija Europass Teacher Academy. Naučila se je nove tehnike joge in meditacije ter kako to čim bolj učinkovito prenesti med udeležence neformalnega izobraževanja odraslih, da se bodo znali umiriti in sprostiti od vsakdanjega stresa in napetosti. Takole pa je potekala njena mednarodna mobilnost:

Nedelja, 12.11.2023 ob 5.05 na glavni postaji v Ljubljani se vkrcam na Flixbus  ki prihaja iz Zagreba in nemudoma oddrvi naprej proti Firencam. Z vmesnimi postajami – v Benetkah, Padovi, Bologni – pa vendar le toliko, da vstopijo novi potniki, nekateri izstopijo. Ustavljamo se ne veliko, v Bologni za dobih 10 minut in to je to, WC na avtobusu, prigrizki ravno tako. Nekaj čez trinajst uro prispemo na Guidoni Tram T”, v predmestje Firenc, kjer si kupim zemljevid in vozovnico za tramvaj do mesta. Od glavne postaje do centra in starega dela Firenc je še kar nekaj hoda, a v mestnem vrvežu, zlivanju ljudi različnih narodnosti, med prodajalnami, stojnicami, prometom in čudoviti arhitekturi, ki se je začela odpirati pred mano, je ulicam in pločnikom tlakovanim z granitnimi kockami navkljub pot s kovčkom na kolesih minila brez večjih muk. Najdem hotel in se nastanim. Odpravim se na večerni sprehod po živahnih ulicah. Čarobnost Firenc se začne odstirati pred mano. Razgled s terase hotela pred spanjem in zvoki mesta, ki tudi ponoči ne neha živeti.

Ponedeljek, 13.11.2023, od 9.00 do 14.00 via dei Rustici, izobraževanje: Spoznam skupino: 4 Finci, 3 Nemke, 4 Francozinje, 1 Madžar, 1 Švedinja in 1 Slovenka. Prijetna skupina učiteljev z različnih institucij in stopenj izobraževanja. Naš učitelj je Christian Prestia, učitelj joge, akrojoge, joge za otroke in meditacije z izkušnjami z različnih področij. Prvi dan okusimo prvih pet minut meditacije in izkusimo nekaj zabavnih spoznavnih iger.  Popoldan potep po Firencah. Palazzo Vecchio in okusna večerja. Glasba na ulicah v živo.

Torek, 14.11.2023, od 9.30 h do 14h via dei Rustici, izobraževanje: teoretični del zaobjema raziskave o vplivu meditacije na depresijo, o tem, kako ustvarja prostor med stimulusom in našo reakcijo. Med meditacijo se dokazano zniža mišični tonus, umiri se utrip srca, zniža se krvni pritisk, poveča se električna prevodnost kože in umiri možgansko valovanje. Praktični del:  preproste vaje joge in igra Gufi Gufi. Domača naloga: meditacija zvečer in zjutraj. Popoldan potep po Firencah, Basilica de Santa Croce, Cerkev Santa Trinite in most Ponte Vechio. Umetnost na vsakem koraku.

Sreda, 15.11.2023, od 9h do 14h via dei Rustici, izobraževanje: teoretični del: razlaga o polju delovanja in vplivu beta, alfa, theta, delta in gama možganskega valovanja na našo zavest in obratno. Tradicija joge, različne veje in učenja meditacije. Praktični del: joga, meditacija in igre: Mačka in želva, Slepo vodenje, Ogledalo. Vsaka igra ima svoj nauk, svoje sporočilo. Popoldan potep po Firencah: Voden ogled mesta z znamenitostmi in zgodbami z Miriam in Jonno (novimi sošolkami). Meditacija ob zvoki Firenc je res posebna izkušnja. Biti tukaj in zdaj, s svojim dihom in prisoten je v množici tujih zvokov na nek način še lažje…

 

Četrtek, 16.11.2023, od 9.30 h do 14h via dei Rustici, izobraževanje: teoretični del: povezava med dihom in zavedanjem. Dobrobiti meditacije s področja raziskav nevroznanosti. Praktični del: joga, meditacija in socialne igre: Popoldan izlet v Toscano, obisk vinogradov in degustacija.

 

Petek, 17.11.2023, od 9.00 do 14.00 via dei Rustici, izobraževanje: zadnji dan – podelimo izkušnje. Mir in tišina, ki smo jo doživeli skupaj, sta nas nekako povezala. Teorija: trije biseri budizma: Budha, Dharma in Sangha; stimuliranje žlez z notranjim izločanjem s pomočjo joge; štirje načini soočanja s čustvi: zanikanje, represija, izražanje in transformacija. Praktični del: igra Komar, Raft in Ples ob glasbi z različnimi “nalogami”; Zaključna meditacija, podelitev diplom in sloves. Popoldan obisk Ufizzi galerije, darila za domače in dobra večerja.

Sobota, 18.11.2023, odhod Flixbusa s predmestja Firenc – Villa Constanza, k jo z neutrudnim tempom krene  proti Sloveniji in naprej proti Zagrebu. “A, vi ste naša.” mi reče hrvaški šofer. “Pa naša sam. :)”. 10 minut morskega zraka  v Benetkah in ob pol devetih zvečer smo v Ljubljani. Čaj in že se usedem na topel vlak proti Lescam. Z nasmehom na obrazu, obogatena s prijetnim doživetjem. Hvaležna, ker mi je bilo namenjeno. Opogumljena, da stopam naprej po svoji poti. Vsak dan dvakrat, enkrat zjutraj in enkrat zvečer. Pa se malo ustaviti. Samo biti. In dati telesu da diha. Uživati v raztezanju. Počivati v sebi. In tako spet in spet. Saj to že vem, ampak je dobro spet slišati in usidrati še malo globlje. Med valovi življenja znati poiskati globino oceana.

 Zapisala: Mina Kunstelj, zunanja izvajalka na LUR

Dostopnost

Share This