BLOG

Pripravljalni obisk Erasmus+ iz irske organizacije SHEP

06/03/2024

V začetku marca 2024 smo na Ljudski univerzi Radovljica gostili tri udeležence iz naše irske partnerske organizacije SHEP – Social and Health Education Project iz Corka. Breda, Niamh in Larry so preživeli v Sloveniji tri dni. V maju in juniju načrtujemo večjo izmenjavo udeležencev iz obeh držav na temo vrta, trajnostnega vrtnarjenja, pridelovanja lastne hrane, ohranjanja okolja ter predvsem izmenjave znanja in izkušenj na tem področju.

V soboto zvečer so se srečali z Janezom Albertom Novakom,  mentorjem v programu PUMO+, ki je ob 50 letnici organizacije SHEP naslikal portret ustanovitelja in bo julija odpotoval v Cork na praznovanje tega visokega jubileja. V Corku bo spoznal delovanje organizacije SHEP, se srečal z zaposlenimi ter udeleženci in jim predstavil delovanje Ljudske univerze Radovljica.

V nedeljo je Aleksandra Samac peljala skupino v Ljubljano, kjer so si s pomočjo vodičke ogledali naše glavno mesto ter izvedeli nekaj več o naši deželi, njeni kulturi ter zgodovini.

V ponedeljek smo najprej poslušali predstavitev dr. Maje Kolar iz Inštituta Ekosemena in sicer glede delovanja vrta ob OŠ Antona Tomaža Linharta v Radovljici ter Semenjalnice, ki deluje v kleti Čebelarskega centra v Lescah. Nadaljevali smo z ogledom satnišnice, učnega čebelnjaka ter se seznanili z ostalimi dejavnostmi v Čebelarskem centru, po katerem nas je vodila Špela Kalan. Nazadnje smo se ustavili še v čebelarski trgovini Babka, kjer so si gostje kupili čebelje pridelke, knjigo in semena fižola, ki ga bo vrtnar Larry posadil na vrtu v Corku.

Pot nas je naprej vodila v Gorje na Vrt okusov k Mateji Reš, ki nam je predstavila svoje posestvo in delo na njem. V njeni letni kuhinji smo si skupaj pripravili okusno kosilo iz pridelkov iz njenega vrta, začimb, ki jih sama pripravlja. Skuhali smo glavnik ter skutne štruklje z domačim pestom iz drobnjaka, postregla pa nam je tudi domačo potico ter kruh z drožmi. Z nami je delila veliko koristnih informacij glede ekološke pridelave hrane, načina obdelovanja vrta, gnojenja, pridobivanja semen i.p.

Na poti nazaj smo se ustavili še v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled, kjer jim je Gabi Humerca razkazala hišo ter predstavila dejavnosti v njej. Gabi Humerca in Jasmina Šubic bosta spremljali slovensko skupino junija v Cork. Kasneje so si ogledali še prostore Ljudske univerze Radovljica, dve udeleženki pa sta si želeli ogledati še svetišče na Brezjah.

Obisk so zaključili v Gostilni Lectar, kjer so poskusili tradicioanalne slovenske jedi. V torek zjutraj pa so se odpravili nazaj na Irsko.

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost

Share This