BLOG

Karierno, kreativno, kulinarično in kulturno naprej

10/05/2024

Najprej K kot karierno – Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani smo se udeležili Sejma zaposlitvenih priložnosti. Naši udeleženci so dobili informacije o poklicih, možnostih usposabljanja, izobraževanja in štipendiranja, poklicni in zaposlitveni rehabilitaciji, delovnopravni zakonodaji in varstvu pravic, pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zaposlovanju tujcev, delu v tujini itd. Na sejmu je bilo ves dan na voljo svetovanje za pripravo na zaposlitveni razgovor.

V okviru vseslovenskega kariernega sejma na Gospodarskem razstavišču, smo na okrogli mizi “Navigiranje skozi izzive mladosti”, predstaviti svoje delo mladim, mlade povabili k udeležbi in delili različne možnosti, skozi katere se mladi samoaktualizirajo / najdejo svoje poslanstvo / prepoznajo in razvijejo svoje kompetence. Poleg LU Radovljica (izvajalci programa PUMO+) so v sproščenem pogovoru sodelovali predstavniki Zavoda Ypsilon (Urša Kamenik), Zavoda Mladi zmaji (Maja Majcen), Zveze tabornikov (Rok Pandel) ter ZRSZ – iniciativa ALMA (Ana Klinar). Okroglo mizo je moderirala Jana Rožac.

Udeležili smo se Nacionalne konference mladinskega dialoga, ki jo je v sklopu sklopu Erasmus+ projekta Katalizatorji trajnostnih sprememb organizirala mreža MaMa. Svoje izzive, predloge in vprašanja smo naslovili na predstavnike_ce ministrstev, in sicer:

Martina Rauter, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Damjan Mašera, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Lidija Kramar, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Uroš Vajgl, državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo

Pred začetkom dialoga so potekale predstavitve pobud mladih, ki so jih v sklopu projekta Katalizatorji trajnostnih sprememb uresničili v lokalnih okoljih. Naš mladinski center Kamra je predstavil projekt Podhod, ko smo podhod pod železniško progo opremili s slikovitimi mozaiki in grafiti, da je nastala umetniška galerija na prostem.

Sledili smo tudi K kot kulturno – Skupaj s Pumo Ljubljana in Pum-o Škofja Loka smo si v tunelu pod ljubljanskim gradom ogledali absurdno avtobiografsko dramo z naslovom Pred vrati postave. Prav lastna izkušnja avtorja, ki je botrovala k nastanku predstave, nas opominja v kako krutem in krhkem svetu živimo. Človekove pravice niso vedno spoštovane in socialna država je ideal h kateremu šele stremimo. Naši udeleženci so se seznanili z ranljivimi skupinami kot so brezdomci, klošarji in odvisniki. Z nekaterimi smo lahko spregovorili po predstavi, spoznali pa smo tudi delo Kraljev ulice (Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev).

Najlepše se zahvaljujemo Pumo Ljubljana in Šentjakobskemu gledališču za vabilo.

KINO IN KAVA

V Linhartovi dvorani smo si ogledali francoski dokumentarni film Adamant. Tako je ime ladji, edinstvenemu dnevnemu centru, ob obrežju Sene, v središču Pariza, ki je pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami. Adamant je precej več kot pregovorna “ladja norcev”. Je povečevalno steklo, ogledalo, ki veliko pove o naši družbi. Film je namenjen radovednim dušam, ki razumejo, kako pomembno je, da v družbah ohranjamo prostore, kjer je z mislimi mogoče plavati tudi proti toku, ne le z njim.

K kot Kreativno – V sklopu priprav na naš skupni pumovski projekt, smo povabili vizažistko Manjo Trtnik Korošec. Podrobno nam je prikazala osnove ličenja, da bodo naši modeli kot iz škatlice. 23. aprila je bil dan, ko smo se oblekli v rabljena oblačila, to so bili kosi, ki smo jih izmenjali na izmenjevalnicah oblačil, dobili od prijateljic/prijateljev, kupili v second hand trgovinicah ali jih celo sami predelali. Bodimo zgled vsak dan, ne samo na #danvrabljenihoblačilih in razbremenimo naš planet.

Navsezadnje, a tudi zelo pomembno pa K kot kulinarično

V sklopu triletnega programa zdravega življenjskega sloga mladih z naslovom “Prebojniki zdravja” nas je zopet obiskala gospa Zvonka Labernik. Predstavila nam je sodobne, strokovne smernice za uravnoteženo prehranjevanje. Z nami je delila nekaj receptov, skupaj pa smo pripravili tudi zdrav obrok – rižoto z brokolijem.

Bilo nam je zelo všeč in upamo, da nas g. Zvonka še kdaj obišče.

 

 

Dostopnost

Share This