BLOG

Erasmus+ učeči se – obisk udeležencev iz Irske (maj 2024)

24/05/2024

V okviru programa Erasmus+ je k nam pripotovala skupina udeležencev iz Corka, iz naše irske partnerske organizacije SHEP – The Social and Health Educational Project. V tednu od 11. 5 do 18. 5. 2024 so spoznali različne izobraževalne programe, ki jih izvajamo na Ljudski univerzi v Radovljici. Predvsem gre za programe, povezane z naravo, samooskrbo, ohranjanjem okolja ter pridelavo lastne hrane. Obiskali so Čebelarski center Gorenjske, Semenjalnico, spoznali pa bodo tudi naše programe za mladino ter medgeneracijska centra Radovljica in Bled. Obiskali so tudi naše glavno mesto.

V nedeljo 12.5 so se naši gostje odpravili v Ljubljano, kjer se jim je pridružili tudi večina naših udeležencev. Dan je bil namenjen medsebojnem spoznavanju in ogledu naše prestolnice. Skozi zgodovino mesta in samo mesto jih je popeljala naša udeleženka Meta, ki je odraščala v Ljubljani. Preživeli so lep sončen dan v naši prestolnici.

Irski udeleženci in nekateri naši udeleženci so si v ponedeljek ogledali Čebelarski center Lesce in Semenjalnico. Najprej so poslušali predstavitev o vlogi čebelarskega centra in pomenu čebelarstva v Slovenije, ki jo je pripravila naša sodelavka Špela Kalan. Sledila je predstavitev dr. Maje Kolar iz Inštituta Ekosemena in sicer glede delovanja šolskega vrta ob OŠ Antona Tomaža Linharta v Radovljici ter Semenjalnice, ki deluje v kleti Čebelarskega centra v Lescah. Po obeh predstavitvah smo se razdelili v dve skupini, ena skupina je nadaljevala z ogledom satnišnice in semenjalnice, druga skupina pa z ogledom učnega čebelnjaka. Po ogledih  smo se ustavili še v čebelarski trgovini Babka, kjer so si gostje kupili čebelje pridelke. Nazadnje pa so se ustavili v kavarni Beejoy cafe, ki deluje znotraj centra. Žal nam je vreme malo zagodlo in smo ogled šolskega vrta morali predstaviti. Naša udeleženca Erasmus+ izmenjave: učeči se, Tone in Meta Končnik sta irske udeležence povabila na prijetno druženje v svoj dom v Vrbnjah. Imeli so sproščeno popoldne ob dobri kavi in domači piti.

Tema naše izmenjave je trajnostno vrtnarjenje, zato so včeraj irski in nekateri naši udeleženci obiskali Vrt okusov v Zgornjih Gorjah, kjer jih je pričakala nasmejana Mateja Reš. Na Vrtu okusov so imeli planirano delavnico v vrtu, da spoznajo in vidijo Matejine tehnike vrtnarjenja. Udeležencem je predstavila svoje posestvo in delo na njem. Delila je veliko koristnih informacij glede ekološke pridelave hrane, načina obdelovanja vrta, gnojenja, pridobivanja semen i.p. Skupaj so si v njeni letni kuhinji pripravili kosilo slastno enolončnico, domači kruh ter rabarbarin zavitek. Kljub dežju so se imeli odlično.

V sredo nas  je pot vodila na predstavitev in ogled kmetije Vegerila. Predstavitev in ogled je vodil Tilen Praprotnik, ki je tudi idejni vodja in lastnik kmetije. Predstavitev so udeleženci izmenjave poslušali v naši učilnici na LUR-u, nato pa so šli na ”teren”, kjer jim je Tilen predstavil svoj način vodenja kmetije, obdelavo zelenjavnega vrta ter kako ravna s svojimi živalmi. Tako irski kot naši tirje udeleženci so bili navdušeni nad Tilnovim znanjem in načinom kmetovanja. V popoldanskem času so naši Irci imeli organiziran voden ogled Radovljice, tako da so spoznali zgodovino in lepoto našega mesta.

Naši gostje so četrtkov deževni dan preživeli na Pumo Radovljica in v Mladinskem dnevnem centru KamRa. Skupaj z našo mladino so si v sklopu fotografske delavnice ogledali šolski vrt, ki deluje v okvirju OŠ A. T. Linharta Radovljica ter staro mestno jedro. Njihova naloga je bila, da s svojimi fotoaparati, telefoni posnamejo slike narave ter vrta, razdeljeni so bili v več skupin. Vsaka skupina je nato v prostorih Pumo in KamRe pokazala svoje slike ter izbrali so si zmagovalno fotografijo. Po fotografski delavnici je sledila skupna kuharska delavnica, kjer so si skuhali okusno enolončnico in šmorn. Kasneje so obiskali tudi delavnico Skozi stopala do zdravja: učinki bosonoge hoje na telo, ki je potekala v sklopu TVU 2024 – Tedni vseživljenjskega učenja.

Zadnji dan so se Irskim udeležencem pridružili vsi naši udeleženci, ki bodo junija obiskali Irsko. Dopoldanski del dneva je bil namenjen skupnemu druženju v obliki kuharske delavnice, katero je vodila Mateja Reš, evalvaciji ter ogledu Bleda. Popoldne smo se udeležencem pridružili tudi mi, skupaj smo se sprehodili do Mlina Bled ter se odpravili na pletno, da smo si ogledali Blejski otok. Teden je hitro minil in naši gostje so v soboto 18.5. odpotovali domov.

V okvirju Erasmus+ mobilnosti učeči se, so si udeleženci pridobili nova znanja na temo Environmental sustainability and gardening – how to combine them together. Za nami je uspešen in lep teden. Veselimo se za naše udeležence, ki bodo kmalu obiskali Irsko ter so pridobili nova znanja, skovali nova poznanstva in prijateljstva, saj to je bistvo projekta Erasmus+.

 

 

Dostopnost

Share This