V okviru programa Erasmus+ je k nam pripotovala skupina udeležencev iz Corka, iz naše irske partnerske organizacije SHEP – The Social and Health Educational Project. V tednu od 11. 5 do 18. 5. 2024 so spoznali različne izobraževalne programe, ki jih izvajamo na Ljudski univerzi v Radovljici. Predvsem gre za programe, povezane z naravo, samooskrbo, ohranjanjem okolja ter pridelavo lastne hrane. Obiskali so Čebelarski center Gorenjske, Semenjalnico, spoznali pa bodo tudi naše programe za mladino ter medgeneracijska centra Radovljica in Bled. Obiskali so tudi naše glavno mesto.
V nedeljo 12.5 so se naši gostje odpravili v Ljubljano, kjer se jim je pridružili tudi večina naših udeležencev. Dan je bil namenjen medsebojnem spoznavanju in ogledu naše prestolnice. Skozi zgodovino mesta in samo mesto jih je popeljala naša udeleženka Meta, ki je odraščala v Ljubljani. Preživeli so lep sončen dan v naši prestolnici.
Irski udeleženci in nekateri naši udeleženci so si v ponedeljek ogledali Čebelarski center Lesce in Semenjalnico. Najprej so poslušali predstavitev o vlogi čebelarskega centra in pomenu čebelarstva v Slovenije, ki jo je pripravila naša sodelavka Špela Kalan. Sledila je predstavitev dr. Maje Kolar iz Inštituta Ekosemena in sicer glede delovanja šolskega vrta ob OŠ Antona Tomaža Linharta v Radovljici ter Semenjalnice, ki deluje v kleti Čebelarskega centra v Lescah. Po obeh predstavitvah smo se razdelili v dve skupini, ena skupina je nadaljevala z ogledom satnišnice in semenjalnice, druga skupina pa z ogledom učnega čebelnjaka. Po ogledih smo se ustavili še v čebelarski trgovini Babka, kjer so si gostje kupili čebelje pridelke. Nazadnje pa so se ustavili v kavarni Beejoy cafe, ki deluje znotraj centra. Žal nam je vreme malo zagodlo in smo ogled šolskega vrta morali predstaviti. Naša udeleženca Erasmus+ izmenjave: učeči se, Tone in Meta Končnik sta irske udeležence povabila na prijetno druženje v svoj dom v Vrbnjah. Imeli so sproščeno popoldne ob dobri kavi in domači piti.
Tema naše izmenjave je trajnostno vrtnarjenje, zato so včeraj irski in nekateri naši udeleženci obiskali Vrt okusov v Zgornjih Gorjah, kjer jih je pričakala nasmejana Mateja Reš. Na Vrtu okusov so imeli planirano delavnico v vrtu, da spoznajo in vidijo Matejine tehnike vrtnarjenja. Udeležencem je predstavila svoje posestvo in delo na njem. Delila je veliko koristnih informacij glede ekološke pridelave hrane, načina obdelovanja vrta, gnojenja, pridobivanja semen i.p. Skupaj so si v njeni letni kuhinji pripravili kosilo slastno enolončnico, domači kruh ter rabarbarin zavitek. Kljub dežju so se imeli odlično.
V sredo nas je pot vodila na predstavitev in ogled kmetije Vegerila. Predstavitev in ogled je vodil Tilen Praprotnik, ki je tudi idejni vodja in lastnik kmetije. Predstavitev so udeleženci izmenjave poslušali v naši učilnici na LUR-u, nato pa so šli na ”teren”, kjer jim je Tilen predstavil svoj način vodenja kmetije, obdelavo zelenjavnega vrta ter kako ravna s svojimi živalmi. Tako irski kot naši tirje udeleženci so bili navdušeni nad Tilnovim znanjem in načinom kmetovanja. V popoldanskem času so naši Irci imeli organiziran voden ogled Radovljice, tako da so spoznali zgodovino in lepoto našega mesta.
Naši gostje so četrtkov deževni dan preživeli na Pumo Radovljica in v Mladinskem dnevnem centru KamRa. Skupaj z našo mladino so si v sklopu fotografske delavnice ogledali šolski vrt, ki deluje v okvirju OŠ A. T. Linharta Radovljica ter staro mestno jedro. Njihova naloga je bila, da s svojimi fotoaparati, telefoni posnamejo slike narave ter vrta, razdeljeni so bili v več skupin. Vsaka skupina je nato v prostorih Pumo in KamRe pokazala svoje slike ter izbrali so si zmagovalno fotografijo. Po fotografski delavnici je sledila skupna kuharska delavnica, kjer so si skuhali okusno enolončnico in šmorn. Kasneje so obiskali tudi delavnico Skozi stopala do zdravja: učinki bosonoge hoje na telo, ki je potekala v sklopu TVU 2024 – Tedni vseživljenjskega učenja.
Zadnji dan so se Irskim udeležencem pridružili vsi naši udeleženci, ki bodo junija obiskali Irsko. Dopoldanski del dneva je bil namenjen skupnemu druženju v obliki kuharske delavnice, katero je vodila Mateja Reš, evalvaciji ter ogledu Bleda. Popoldne smo se udeležencem pridružili tudi mi, skupaj smo se sprehodili do Mlina Bled ter se odpravili na pletno, da smo si ogledali Blejski otok. Teden je hitro minil in naši gostje so v soboto 18.5. odpotovali domov.
V okvirju Erasmus+ mobilnosti učeči se, so si udeleženci pridobili nova znanja na temo Environmental sustainability and gardening – how to combine them together. Za nami je uspešen in lep teden. Veselimo se za naše udeležence, ki bodo kmalu obiskali Irsko ter so pridobili nova znanja, skovali nova poznanstva in prijateljstva, saj to je bistvo projekta Erasmus+.
- Nedelja 12.5.2024 ogled Ljubljane – skupinska slika štirinajstih irskih udeležencev in šestih naših udeležencev Erasmus+ mobilnosti: učeči se
- Nedelja 12.5.2024 ogled Ljubljane – skupinska slika štirinajstih irskih udeležencev in šestih naših udeležencev Erasmus+ mobilnosti: učeči se
- Predstavitev Čebelarskega centra s strani naše sodelavke Špele Kalan
- Predstavitev dr. Maje Kolar iz Inštituta Ekosemena
- Ogled satnišnice, ki deluje v Čebelarskem centru Lesce
- Delo v satnišnici nam je predstavil naš sodelavec Peter
- Z dr. Majo Kolar smo si ogledali Semenjalnico, ki ima svoje prostore v Čebelarskem centru Lesce
- Ogled Semenjalnice
- Ponedeljkov ogled Semenjalnice
- Ogled učnega čebelnjaka, ki deluje v okvirju ČRIC
- Ogled učnega čebelnjaka, pokazala ga je naša sodelavka Špela Kalan
- Ogled učnega čebelnjaka, na sliki sta naši sodelavki Aleksandra Samac in Špela Kalan ter osem udeležencev mobilnosti
- Skupinska slika irskih udeležencev ter štirih naših udeležencev pred Čebelarskim centrom v Lescah
- Obisk pri Meti in Tonetu Končniku
- Vrt okusov v Zgornjih Gorjah, ki ga vodi Mateja Reš
- Prvo je sledila Matejina predstavitev Vrta okusov
- Vrt okusov
- Mateja Reš je udeležencem pokazala svoj način vrtnarjenja
- Mateja Reš je udeležencem pokazala svoj način vrtnarjenja
- Vrt okusov
- Razgled z Matejinega vrta
- Domača jajca z Vrta okusov
- Kljub dežju so bili naši udeleženci z Irske nasmejani
- Ker jim je dež malo ponagajal so se prestavili v zaprto kuhinjo, ki jo ima Mateja Reš na vrt
- Pripravili so si domači čaj
- Priprava torkovega kosila
- Skupaj so spekli tudi domači kruh
- Udeleženca Viktorija in Paul sta se imela super na Vrtu okusov
- Predstavitev kmetije Vegerila. Predstavitev in ogled je vodil Tilen Praprotnik
- Ogled kmetije Vegerila, ki se razprostira na treh različnih lokacijah
- Tilen Praprotnik je našim gostom ter našim udeležencem predstavil svojo vizijo o delovanju svoje kmetije
- Ogledali so si Tilnov način kmetovanja in obdelovanja zemlje
- Ogled zelenjavnega vrta
- Ter kako skrbi za svoje živali – kokoši in ovce
- Lastnik kmetije Vegerila Tilen Praprotnik
- Ovce s kmetije Vegerila
- Naša direktorica Mateja Rozman Amon ter irska spremljevalka Breda Power
- Naše sodelavke Jasmina Šubic, Barbara Dolničar Teul ter Monika Valjavec so našim gostom predstavili kako delujeta PUMO Radovljica in Mladinski dnevni center KamRa
- Predstavitev PUMO in KamRe
- Na poti do šolskega vrta, ki deluje ob OŠ A. T. Linharta Radovljica
- Gospod Aleš Jezeršek je našim udeležencem pokazal šolski vrt
- Nasmejani obrazi naših gostov, kljub dežju
- Skupinska slika PUM udeležencev in irskih udeležencev na šolskem vrtu
- Nasmejana Viktorija
- Paul in Maria, udeleženca z Irske
- Udeleženka z Irske, Kristina se je skrila za drevo
- Muc ki so ga ujeli na fotografski delavnici
- Naši PUM udeleženci in udeleženci iz Irske
- Udeleženci z Irske
- Po fotografski delavnici in kuharski delavnici so se naši gostje z Irske udeležili še delavnice Skozi stopala do zdravja: učinki bosonoge hoje na telo, ki je potekala v okvirju projekta TVU 2024
- Kristina na delavnici TVU
- Evalvacija mobilnosti
- Skupinska evalvacija tedna
- Več kot očitno so se odlično imeli
- Mateja Reš in Darja Kemperle, obe sta naši udeleženki Erasmus+ mobilnosti: učeči se, ki bosta junija odpotovali v Cork
- Mateja Reš je vodila petkovo skupinsko pripravo kosila
- Paul in Mateja Reš pri kuhanju
- Slastno petkovo kosilo
- Za zaključek smo se s pletnami odpravili na Blejski otok
- Na poti do Blejskega otoka
- Skupinska slika na Blejskem otoku