BLOG

Erasmus+ učeči se – naši udeleženci so obiskali Irsko (junij 2024)

05/07/2024

V okviru programa Erasmus+ je 12 naših udeležencev odpotovalo v Cork (Irska). Skupaj s španskimi udeleženci so se udeležili mobilnosti, ki jo gostuje irska organizacija SHEP – The Social and Health Educational Project. V tednu dni bodo spoznali različne izobraževalne programe, ki jih izvaja SHEP. Udeležili se bodo delavnic na temo trajnostnega vrtnarjenja, ohranjanja okolja in pridelave lastne hrane ter delavnice posvečene temi lastnega dobro bitja.

Izmenjavo smo začeli s kulturnim dnevom, kjer smo skozi zabavne igre spoznavali gostitelje in udeležence iz Španije. Igrali smo bingo, plesali na travi, se skozi kviz učili o kulturi sodelujočih držav, se družili na pikniku in raziskovali mesto Cork. Dan se je zaključil s skupno večerjo.

V ponedeljek smo na poti v SHEP smo se ustavili v English marketu. Nato smo si ogledali zelo zanimiv vrt ob organizaciji, kjer poleg običajnih zelišč in zelenjave, uspeva tudi kobrina lilija, okrasna rabarbara in slovenska koruza. V tropski kupoli primerno vlažno ozračje ustvarja idealne pogoje za rast divjih in eksotičnih rastlin. Vrt je idealno zatočišče in prostor za umiritev in sprostitev. V torek smo si ogledali Garinish island, tisoč rožic pove več kot tisoč besed.

Ogledali smo si kampus univerze v Corku (UCC), kjer so nam študenti Sheepa predstavili svojo izobraževalno pot. Poleg osebne rasti, so pridobili tudi možnost nadaljevanja študija na univerzi. Popoldne smo v duhu projekta spoznali izdelavo masla na Irskem. Posebnost je, da se večina krav pase na prostem, kar da maslu značilno barvo in še posebno dober okus. Zvečer smo se udeležili podelitve certifikatov, ki je bila letos še posebej slavnostna, saj SHEP letos praznuje 50 let delovanja.

Z Darjo smo pred začetkom delavnice delali vaje po metodi 1000 gibov. Na vrtu nas je pričakal Larry in nam pokazal kaj sadijo z udeleženci v okviru hortikulturnega programa. Slovenska ekipa je iz pridelkov pripravila slastno juho, ostali udeleženci pa so izdelali “vigmane” za vzpenjanje rastlin, ki bodo poleti dale senco.
Popoldan nam je Marija predstavila enega od skupnostnih vrtov.

Marta nam je predstavila projekt More clay less plastic. Z delavnicami osvešča ljudi vseh generacij, naj omejijo uporabo plastičnih posod za shranjevanje in drugih izdelkov. Preizkusili smo se pri ustvarjanju iz gline in s čipkami nekdanjih Vezenin Bled naredili rožice z napisoma Slovenija in Spain. Po evalvaciji smo se naučili še en tradicionalni irski ples in se pomerili v kvizu. Pred obiskom mesta Cobh in muzeja o Titaniku smo si dvignili energijo s pripravo prave irske kave. Dan smo zaključili na rock koncertu.

Zadnji dan smo si ogledali skupnostne vrtove, ki so primer dobre prakse kako ozeleniti zapuščene lokacije v mestu ter prebivalcem omogočiti prostor, kjer se lahko družijo, skupaj vrtnarijo in gojijo zelenjavo.

Mobilnost je bila navdihujoča, saj smo se veliko naučili o načinu trajnostnega vrtnarjenja, ki poteka v mestu. Vsak od udeležencev je domov odnesel ideje za svoj vrt.

Dostopnost

Share This