Program

 VSI PROGRAMI SO BREZPLAČNI, POTEKAJO V ŽIVO ALI PREKO ZOOMA

KAKO SE PRIJAVITE V PROGRAME

ELEKTRONSKA PRIJAVA

Če ima program spodaj navedeno PRIJAVNICO, potem kliknite na MODRO POVEZAVO, izpolnite podatke in pošljite. Vsak program ima svojo prijavnico. Na vašo elektronsko prijavo vam bomo odgovorili.

PO ELEKTRONSKI POŠTI, TELEFONU ALI OSEBNO

Če program nima prijavnice, ali vam je elektronska prijava preveč zapletena se še vedno lahko prijavite na mail: lur. info@guest.arnes.si ali nas pokličete na 041 762 616 ali 04 537 24 00 ali pa se osebno oglasite pri nas.

 

PAMETNI TELEFONI, ZAČETNI, NADALJEVALNI IN NAPREDNI

Izvaja: Kristjan Čubranič

Začetek: v oktobru

Pametni telefon (angleško smartphone) je mobilni telefon, ki ponuja naprednejše računalniške sposobnosti in povezljivost kot sodobni osnovno-funkcijski telefoni. V programu boste spoznali; nastavitve za pametne telefone, nastavitve računov za elektronsko pošto, uporabo Google Photo in Google Drive, prenos brezplačnih aplikacij (za zaščito, navigacijo navfree, zaščito, skeniranje), uporabo wi-fi storitev.

JOGA

Izvajalka: Marcela Boben, ČEBELARSKI CENTER LESCE, zasedeno

Potekali bosta dve skupini,  trajanje: 20 ur,

ČETRTKOVA SKUPINA, začetek: četrtek, 5. oktober, ob 9.45

PRIJAVNICA ČETRTKOVA JOGA: https://prijave.snipi.si/KawWSKhJ1W8

PETKOVA SKUPINA, začetek: petek, 6. oktober, ob 8.30

PRIJAVNICA PETKOVA JOGA https://prijave.snipi.si/okdwc4hxJ08

Joga je starodavna znanost o življenju, eden najstarejših naukov o ravnovesju telesa, uma in duha, ki so ga Indijci izmojstrili in izvajali že pred tisočletji. Asane prenavljajo, pomlajujejo krepijo in varujejo  pred boleznimi. Cilj jogijskih praks je svobodno življenje, neodvisno od zunanjih in notranjih pritiskov. Pridružite se nam na srečanjih in jogo izkusite na svojem telesu, hitro boste deležni njenih pozitivnih učinkov.

 

VADBA ZA ZDRAVO HRBTENICO, V ŽIVO in ZOOM

Izvaja: Slavica Hrovat, ČEBELARSKI CENTER LESCE

Trajanje: 20 ur. Potekale bodo štiri skupine, tri skupine v živo in ena preko ZOOM-a

SKUPINA 1: v živo začetek: torek, 3.oktober, ob 8.45, Čebelarski center Lesce

PRIJAVNICA VADBA ZA ZDRAVO HRBTENICO, 1. SKUPINA: zasedeno https://prijave.snipi.si/b12jFBhkPl2

SKUPINA 2: v živo začetek: torek, 3. oktober, ob 10.15, Čebelarski center Lesce

PRIJAVNICA VADBA ZA ZDRAVO HRBTENICO, 2. SKUP: zasedeno https://prijave.snipi.si/Yg2VtnhVoap

SKUPINA ZOOM, začetek: četrtek, 5. oktober, ob 17.30

PRIJAVNICA ZOOM ZA ZDRAVO HRBTENICO: https://prijave.snipi.si/ma89sWhRVow

VADBA ZA ZDRAVO HRBTENICO, PODNART, zasedeno

začetek: ponedeljek, 2. 10., ob 18.30, Kulturni dom Podnart

Vadbo bo vodila upokojena fizioterapevtka s številnimi izkušnjami Slavica Hrovat. Vadba je namenjena vsem, ki že imate bolečine, kot tudi tistim, ki želite ohraniti zdravo in prožno hrbtenico še naprej. Pri vadbi se boste spoznali z različnimi razteznimi in krepilnimi vajami za prožno, močno in gibljivo hrbtenico, medenico, vrat in ramenski obroč. Izboljšali si boste držo in povečali stabilnost.

NORDIJSKA HOJA

izvaja Marina Ficko Pristov, učiteljica nordijske hoje.

Trajanje: enkrat tedensko ob lepem vremenu v Begunjah, začetek: sreda,  4.oktober, ob 14.00

Nordijska hoja je aktivnost na prostem, pri kateri razgibamo in okrepimo celo telo. Primerna je za vse generacije in ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Pri hoji se uporabljajo palice za nordijsko hojo, pomembno pa je, da gibanje izvajamo pravilno. Nordijska hoja je odlična dejavnost za druženje v naravi, gibanje na svežem zraku pa še dodatno poskrbi za dobro počutje.

PRIJAVNICA NORDIJSKA HOJA: https://prijave.snipi.si/0o5kh0hA4Jy

 

 

ZAČETNA MASAŽA DLANI IN STOPAL

Izvajalka: Mirjana Grašič

Trajanje: 20 ur, začetek: četrtek, 12.10., od 10. 45., LUR, učilnica 5, zasedeno

PRIJAVNICA ZAČETNA MASAŽA DLANI IN STOPALA: https://prijave.snipi.si/1bVRCkh9Byx

Delavnica je namenjena vsem, ki bi radi poskrbeli za svoje zdravje, boljše počutje in s tem kvalitetnejše življenje. Pogledali bomo zgradbo dlani in stopala in povezavo z telesom in zdravjem, kako se naše zdravje odraža na dlan in stopalu, kako lahko prepoznamo težave in si pomagamo sami. Spoznali bomo refleksnoconsko masažo, za kaj in kdaj se uporablja. Naučili se bomo osnovnih prijemov in tehnik, ki jih lahko uporabljamo za samomasažo ali masažo družinskih članov.

NAPREDNA MASAŽA DLANI IN STOPAL

Izvajalka: Mirjana Grašič

Trajanje: 20 ur, začetek: četrtek, 12.10. od 8. 30., LUR, učilnica 5, zasedeno

PRIJAVNICA NAPREDNA MASAŽA DLANI IN STOPALA https://prijave.snipi.si/ybV5i2hLP5x

 Srečanja so namenjena tistim, ki so že obiskali katero od delavnic Mirjane in so nekaj osnovnega znanja že usvojili. Ponovili boste osnovne refleksne cone in tehnike obdelave. Dodali pa vaje in prijeme, ki se jih lahko poslužujemo pri določenih tegobah, kot so glavobol, alergije, hormonske ali nevrološke težave in podobno. S tem na  naraven in prijeten način poskrbimo za boljše počutje.

Izvajalka: Mirjana Grašič

Trajanje: 20 ur, začetek: četrtek, 12.10. od 8. 30., LUR, učilnica 5

PRIJAVNICA NAPREDNA MASAŽA DLANI IN STOPALA https://prijave.snipi.si/ybV5i2hLP5x

 Srečanja so namenjena tistim, ki so že obiskali katero od delavnic Mirjane in so nekaj osnovnega znanja že usvojili. Ponovili boste osnovne refleksne cone in tehnike obdelave. Dodali pa vaje in prijeme, ki se jih lahko poslužujemo pri določenih tegobah, kot so glavobol, alergije, hormonske ali nevrološke težave in podobno. S tem na  naraven in prijeten način poskrbimo za boljše počutje.

ENERGIJSKE TEHNIKE ZA BOLJŠE ZDRAVJE IN POČUTJE

Izvaja: Simona Prhavc

Trajanje: 20 ur, začetek: torek, 3.10., ob 8.30. LUR, učilnica 5, zasedeno

PRIJAVNICA ENERGIJSKE TEHNIKE S SIMONO: https://prijave.snipi.si/R7PQTlhwon8

V programu Energijskih tehnik se boste naučili izvajanja energijskih in meditativnih tehnik z namenom samozdravljenja, osebne rasti in dviga nivoja zavedanja. Energijske in meditativne tehnike vam pomagajo, da se ponovno napolnite z energijo, spustite neprijetna čustva in umirite svoj

SPROŠČANJE Z IRENO, ZOOM

Izvaja: Irena Odar Tomaževič

Trajanje: 20 ur, začetek: sreda, 4.10., ob 9.00, ZOOM

V sredah se boste sprostili, zdravili in napolnili z preprostimi energijsko zdravilnimi sproščujočimi vajami in vizualizacijami. Gradili boste boljši danes zase in za svet.

PRIJAVNICA SPROŠČANJE Z IRENO: https://prijave.snipi.si/VYgJUVh5KkJ

 

KAKO JE EFT SPREMENIL MOJE ŽIVLJENJE IN LAHKO TUDI VAŠE

Izvaja: Renata Možina

KAKO JE EFT SPREMENIL MOJE ŽIVLJENJE IN LAHKO TUDI VAŠE, izvaja Renata Možina, zasedeno

Trajanje: EFT poteka dvakrat mesečno ob sredah ob 17.30. Datumi: 4.10., 18.10., 8.11., 22.11., 6.12., 20.12., LUR, učilnica 5

PRIJAVNICA EFT: https://prijave.snipi.si/7476i6hKA71

Izvedeli boste na kakšen način nam tapkanje s prsti po določenih točkah meridianov pomaga na različnih področjih našega življenja. Sami se boste naučili izvajanja dela osnovnega recepta ter izkusili, kako metoda hitro in trajno odpravlja stres, zamero, fizične bolečine in neprijetne občutke. Pomaga nam izboljšati medosebne odnose.

 

ENERGIJA IN ASTROLOGIJA ZA PRAKTIČNO UPORABO PRI ŽIVLJENJSKIH IZZIVIH  ZOOM in enkrat mesečno v živo

Izvajalka: Petra Guzelj

Trajanje: 60 ur, začetek: sreda, 4.oktober, ob 10.00, ZOOM, enkrat mesečno v živo.

V programu se boste spoznali s praktičnimi energijskimi tehnikami in vajami za zdravje. Raziskovali boste vzroke za bolezni organov in kako jih zdraviti. Spoznali se boste z načrtovanjem uspešnega življenja skozi astrologijo, praktičnim preučevanjem kozmične kode in energijskega zapisa vsakega posameznika.

PRIJAVNICA ENERGIJA IN ASTROLOGIJA S PETRO: https://prijave.snipi.si/k6jJt9hpRbD

SPROSTITEV IN REGENERACIJA Z ZVOKOM

Izvaja: Mina Kunstelj

Trajanje: enkrat mesečno ob ponedeljkih ob 18.00, zasedeno

Datumi: 25.9., 23.10., 27.11. in 18.12., ob 18.00

PRIJAVNICA SPROSTITEV, REGENERACIJA Z ZVOKOM: https://prijave.snipi.si/Lw8mhdhkn8Y

Na delavnici se boste prepustili zvoku gonga in drugih inštrumentov (himalajske posode, kristalna posoda, terapevtske vilice za Ohmpunctur…), ob spremljavi shrutija pa bodo zazvenele pesmi duše in mantre (sanskrt: manas=um, trayate=osvoboditi ). Z glasovnimi vajami (izpevanje vokalov) boste vstopali globlje v prostor svojega srca in spoznali zdravilno moč vašega glasu.

PLESNO GIBALNE DELAVNICE 5RITMOV

izvaja Anže Bertoncelj v sodelovanju s Šentgor Radovljica

Trajanje: enkrat mesečno, ob ponedeljkih, ob 18.00, datumi: 16.10., 20.11.,11.12.

PRIJAVNICA 5RITMOV: https://prijave.snipi.si/30r1tlhp0Nb

Plesne delavnice 5Ritmov so nastale po gibalni metodi Gabrielle Roth. To je meditacija v gibanju, ki temelji na načelu, da usklajeno telesno gibanje vpliva na našo energijo, čustva, um in duhovnost. Plesno gibanje pripomore k večji telesni gibljivosti, odpravlja mišično zakrčenost, ki je posledica stresa, uravnava metabolizem. Na psihološki ravni pomaga pri ozaveščanju in kreativnem izražanju čustev in prepoznavanju vzorcev obnašanja. Na duhovni ravni zmanjšuje razkol ločenosti med telesom in duhom. Plesno znanje ni potrebno, saj gre v osnovi za gibanje in ne ples v klasičnem pomenu besede. Delavnico vodi Anže Bertoncelj z več kot desetletnimi izkušnjami. V letu 2021 je postal mednarodni certificiran učitelj 5Ritmov. Znanje je pridobival v Salt Lake Cityu, New Yorku in Amalurri. Anže je socialni delavec z občutkom za delo z ljudmi.

 

ANTIČNI TEMELJI EVROPSKE FILOZOFIJE IN KULTURE

Izvaja: Urška Baloh

Trajanje: 20 ur, začetek: ponedeljek, 2.10., ob 9.00, LUR, učilnica 5

PRIJAVNICA ANTIČNI TEMELJI EVROPSKE FILOZOFIJE: https://prijave.snipi.si/M6Kps2hyN9L

Tempelj v Delfih, kjer so prerokovale Pitije je ob vhodu nosil poziv: »Spoznaj samega sebe in spoznal boš svet«. Program je namenjen vsem, ki jih zanima antična filozofija in njeni začetki od mita do prehoda v logos ali znanstveni duh. Spoznali se boste s filozofijo prvih filozofov. Starogrški človek je samega sebe dojemal kot smrtnega, kot nekoga, ki svojo usodo v celoti sprejema nase in jo je primoran nositi. Takratna miselnost ljudi  je bila borbena in njihove modrosti so zakopane že tisočletja. Težko je določiti vsakdan antičnega človeka, zato se bomo zanašali in opirali na verodostojnost znanstvenih raziskav,  ki nam bodo pomagali rekonstruirati potek filozofije in vpliv na današnjo kulturo.

POTOPISNA PREDAVANJA Z JANEZOM PRETNARJEM

izvajalec. Janez Pretnar

Trajanje: dvakrat mesečno, pričetek v novembru, torek, 7.11., ob 10.15, učilnica 5

Jeseni bomo nadaljevali s potopisnimi predavanji Janeza Pretnarja, popotnika in turističnega vodnika. Njegova potopisna predavanja so vedno zelo zanimiva, saj svoje znanje in izkušnje z veseljem deli z udeleženci. O deželah, ki vam jih bo predstavil, vas bomo obveščali sproti.

PRIJAVNICA POTOPISNO PREDAVANJE Z JANEZOM: https://prijave.snipi.si/4xjkUQh2bWA

POTOPISNA PREDAVANJA Z ZORANOM FURMANOM,  ZOOM

predava: Zoran Zurman

Trajanje: enkrat mesečno, pričetek v oktobru, ZOOM

Zoran Furman je popotnik, ki je prepotoval številne dežele. Ne baha se s številom držav, po katerih se je potepal, pravi, da ga zanima zgolj kvaliteta potovanja in pristen stik z deželo. Izogiba se turističnim potem, z nahrbtnikom jo raje mahne po tistih manj obljudenih in nemalokrat bolj napornih poteh, ki pa se obrestujejo z nepozabnimi doživetji. Njegova predavanja so doživeta, polna navdušenja in novih spoznaj, ki jih nadgradi z odličnimi fotografijami. Njegov zvesti in nepogrešljivi sopotnik je le fotoaparat. Zoran pravi: ”Postala sva dober tandem – jaz v sebi kopičim občutja, aparat pa shranjuje vizualno podobo doživetij. Tako trenutki postanejo večni.”

KALIGRAFIJA, COPPERPLATE PISAVA

izvaja Mojca Rozman Ahčin

Trajanje 20 ur, začetek četrtek, 6. oktober, ob 9.00, učilnica 2, zasedeno

PRIJAVNICA KALIGRAFIJA: https://prijave.snipi.si/Pj1PuRhL8aK

Seznanili se bomo s kaligrafijo in vsemi pripomočki, ki jih bomo potrebovali, da lahko začnemo z lepo pisavo. Pisavo bomo vadili z navadnim svinčnikom in prožnimi kovinskimi peresi, poševnimi držali in črnilom. Za predlogo bomo uporabili avtorsko različico elegantne copperplate pisave, ki je mati moderne kaligrafije. Uporabili jo bomo tudi za lažje risanje čestitk.

SLIKANJE

izvaja Mojca Rozman Ahčin

Trajanje 20 ur, začetek: petek, 6.10., ob 16.00, LUR, učilnica 5, zasedeno

PRIJAVNICA SLIKANJE: https://prijave.snipi.si/5WBqsPhL2p4

Pridružite se skupini, kjer boste v dobrem vzdušju in prijetni družbi slikali. Spoznali se boste z različnimi slikarskimi tehnikami.

 

IZDELAVA MOZAIČNE URE

izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30 ur, začetek v oktobru, zasedeno

Na tečaju bomo izdelovali mozaik s keramičnimi ploščicami, pri tem boste uporabljali tudi primerno orodje in lepila. Izdelali boste čisto pravo delujočo uro. Najprej bomo na prvem srečanju dogovorili za dizajn vaše ure. Preostali del tečaja bo namenjen izdelovanju koščkov in polaganju mozaika.

RISANJE MANDAL

izvaja Stanislava Heberle

Trajanje: 20 ur, začetek: petek, 13.10., ob 11.00, LUR, učilnica 5

PRIJAVNICA RISANJE MANDAL: https://prijave.snipi.si/A61YuVhalrd

V 20-urnem programu se boste posvetili ustvarjanju mandal, ki bodo rezultat vašega notranjega popotovanja. Spoznali se boste s simboliko mandal, ki se pojavlja v večini ver in kultur. Mandale imajo bogato zgodovinsko in kulturno ozadje. Služijo kot simbol pri osebni, duhovni rasti in zdravljenju. Z meditacijo boste vizualizirali mandale in jih s pomočjo simbolov narisali. Stopili boste v stik s svojim nezavednim in poskušali v mandali odkriti vzorce, prepričanja, želje, strahove in podobno. Mandale boste tako uporabili kot orodje pri odkrivanju sebe. Že Karl Gustav Jung je je mandalo opisal kot psihokozmogram, oziroma risbo našega duševnega vesolja. S seboj prinesite barvice, šestilo, svinčnik, radirko in šilček.

 

SVET MAKRAMEJA

izvajalka: Neja Žmitek, zasedeno

Trajanje: 9 ur, začetek ponedeljek, 9.10., ob 10.00, učilnica 2

V sklopu 3 delavnic bomo izdelali zapestnico, ogrlico in uhane, ki bodo kot nalašč za prihajajoče jesenske dni.
PRIJAVNICA MAKRAME NAKIT: https://prijave.snipi.si/E1PDuBhNnbm

 

KAJ PA MI, STARŠI ŠOLOOBVEZNIH OTROK S PRIMANJKLJAJI PRI UČENJU?

Izvaja Lea Novak Kolman

Trajanje: enkrat mesečno,  začetek v oktobru.

Na delavnici boste na prvih srečanjih slišali o primanjkljajih (disleksija, disgrafija, adhd ipd.), ki otrokom in vam predstavljajo izziv v vsakodnevnem življenju, še posebno pa pri delu za šolo. Predstavljene bodo različne strategije, kako pomagati otroku pri delu za šolo in kako poskrbeti tudi zase. Dragi starši, mislite, da ste edini, ki se soočate s težavami, ker imate otroke s primanjkljaji pri učenju? Menite, da ste sami v vsem tem? Ne, niste. Skupaj ne bomo samo spoznali težave, s katerimi se soočajo otroci, temveč se bomo pogovarjali o vsem tem, se podpirali in si pomagali.

 

GLASBENA TEORIJA

izvaja Petra Čebulj Zajc

Trajanje: 30 ur, začetek: ponedeljek 9.10., ob 10.00, LUR, učilnica 1

PRIJAVNICA GLASBENA TEORIJA: https://prijave.snipi.si/d35MSghjnPk

Na tečaju se boste spoznali z osnovnimi gradniki glasbenega zapisa (notne vrednosti, tonska abeceda, intervali, lestvice), ki nam omogočajo, da lahko beremo notni zapis. Pridobljeno znanje bo pomagalo zborovskim pevcem, da bodo lažje razumeli zapisane skladbe, tistim, ki bi se radi naučili igrati inštrument, pa bo tečaj predstavljal dobro osnovo. Seveda pa se tečaja lahko udeležite tudi vsi tisti, ki bi se radi spoznali z glasbeno teorijo in poznavanje le te uporabili pri poslušanju in razumevanju klasične glasbe ali pa bi zgolj radi spoznali ta zanimiv in logičen sistem. Glasbeno predznanje ni potrebno. Naše ure bodo potekale v kombinaciji predavanj in praktičnih vaj (izvajanje ritmičnih vzorcev, petje lažjih vaj).

ŠTRIKAR`CE Z LURA

izvaja Milica Đukič in Bernarda Tosič

Začetek: ponedeljek, 2.10., ob 10.45, LUR, učilnica 5

Štirar`ce vabijo v svojo družbo vse začetnice, kot tudi izkušene štrikarice in kvačkarice, da se pridružite dobrodelnemu projektu, ki razveseljuje in ohranja tradicijo. Pletle in kvačkale boste nogavičke za novorojenčke, rokavice za šolarje in tople nogavice za starejše. Dobra družba in volna sta zagotovljeni. S seboj prinesite pletilke ali kvačke lahko tudi volno in pa seveda dobro voljo.

PRIJAVNICA ŠTRIKAR`CE Z LURA: https://prijave.snipi.si/q39LCyhJ2qZ

 

ROČNA DELA KAMNA GORICA

izvaja Društvo upokojencev Kamna Gorica

Trajanje: enkrat tedensko, ob ponedeljkih od 9.00 do 11.00, Kulturni dom Kamna Gorica

V Društvu upokojencev Kamna Gorica v okviru sekcije ročnih del potekajo že tretje leto srečanja. Članice se sestajajo vsak ponedeljek med 9. in 11. uro. Na srečanjih pletejo, kvačkajo, vezejo in se ustvarjalno lotevajo novih izzivov

 

SVETOVALNICA ZA STAREJŠE NITKA

Svetovalnic Nitka deluje  vsako sredo od 10.00 do 12.00 na Ljudski Univerzi Radovljica. Lahko nas lahko obiščete v prostorih Ljudske univerze Radovljica na Kranjski cesti 4. Lahko nas pokličite na telefon; 040 159 755 ali nam pišite na elektronski naslov: svetovalnica.nitka@gmail.com

 Svetovalnica vam nudi

  • Informiranje o možnih storitvah za starejše v Občini Radovljica.
  • Svetovanje in nudenje pomoči v osebni stiski
  • Pomoč pri organizaciji ustrezne pomoči

ZLOŽENKA NITKA: https://lu-r.si/wp-content/uploads/2023/02/zlozenka-NITKA.pdf

 

 

SODELOVANJE Z UNICEF SLOVENIJA, PUNČKE IZ CUNJ

izvajajo  Branka Ogrizek, Zlata Demšar in Sonja Zupanc

Začetek: sreda, 4.10., ob 11.00, LUR, učilnica 2

Unicefove punčke iz cunj so eden od najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov pri nas. Izdelave unikatnih punčk in fantkov iz cunj se z veliko truda in ljubezni lotevajo prostovoljke in prostovoljci vseh generacij, iz vse Slovenije. Vsaka Punčka iz cunj predstavlja enega otroka iz države v razvoju, ki ga je potrebno cepiti in potrebuje našo pomoč. Posameznik punčko posvoji z donacijo v višini 30 evrov, kolikor stane cepljenje otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim. Tako osreči trojno: izdelovalko oz. izdelovalca, obdarovanca (ali sebe) in otroka, ki mu reši življenje. S projektom je UNICEF Slovenija do leta 2020 omogočil cepljenje več kot 20.000 otrokom v državah v razvoju. Več o projektu na www.punckeizcunj.si.

V letu 2022 so se projektu pridružile tudi udeleženke Medgeneracijskega centra Radol`ca. K sodelovanju je z veseljem pristopila tudi Pošta v Radovljici, kjer lahko punčke in fantke posvojite. Z izdelovanjem punč in fantkov bomo jeseni nadaljevali in lahko se nam pridružite. Skupina za šivanje poteka pod mentorstvom Sonje Zupanc in Zlate Demšar, skupina za kvačkanje pa pod mentorstvom Branke Ogrizek. Skupina bo potekala enkrat tedensko.

PRIJAVNICA UNICEFOVE PUNČKE IZ CUNJ: https://prijave.snipi.si/J1RAfjhR176

BRALNI KLUB V SODELOVANJU Z KNJIŽNICO A.T. LINHARTA RADOVLJICA

izvajalki: Katja Bevk in Irena Kotnik

Trajanje: enkrat mesečno, ob 9.00, v Knjižnici A.T. Linharta v Radovljici

Torkovo skupino vodi Irena Kotnik, Datumi: 24.10., 21.11., 19.12., ob 9.00

PRIJAVNICA TORKOV BRALNI KLUB: https://prijave.snipi.si/p8L2TPhK08k

Sredino skupino vodi Katja Bevk, Datumi: 25.10., 22.11., 20.12., ob 9.00

PRIJAVNICA SREDIN BRALNI KLUB: https://prijave.snipi.si/zaVmcPh0rRb

Nekateri beremo veliko, drugi malo manj, nekateri potrebujemo posebno spodbudo. Beremo vse po vrsti ali posamezen žanr, literaturo, poezijo, priročnike, kuharice. Tako zelo smo si različni. Vsi pa smo si edini: hočemo brati dobre knjige, se o njih pogovarjati, deliti mnenje. Bralna srečanja bodo namenjena osebam, ki jih zanimata branje in pogovor o prebranih knjigah. S srečanji bomo spodbujali razvijanje bralne kulture, zanimanje za novosti na knjižnem trgu, spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine ter ljudskega izročila, razvijanje kritičnega vrednotenja prebranih del in medgeneracijsko solidarnost.

SODELOVANJE Z DOMOM DR. JANKA BENEDIKA RADOVLJICA

KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ

Datumi: ponedeljek, 2.10., 16.10., 6.11., 20.11., 4.12. in 18.12., ob 9.00

V Domu dr. Janka Benedika dvakrat mesečno ob ponedeljkih potekajo Kulinarične delavnice z Matejo Reš. Delavnice obiskujejo varovanci doma, kot tudi udeleženci in udeleženke Medgeneracijskega centra Radol`ca.

PRIJAVNICA KULINARIČNA DELAVNICA: https://prijave.snipi.si/2N7etzhLB64

 

SODELOVANJE Z ZDRAVSTVENIM DOMOM RADOVLJICA

TEHNIKE SPROŠČANJA, izvaja psihologinja Maša Širnik

Trajanje: 90 minut, začetek v oktobru, Zdravstveni dom Radovljica

V 90 minutni delavnici se boste spoznali s tremi različnimi tehnikami, ki vam bodo v vsakdanjem življenju pomagale pri zmanjševanju napetosti, tesnobe, zmanjševanju stresa. Redno izvajanje bo pripomoglo k sprostitvi in izboljšanju psihofizičnega počutja.

KREPITEV MEDOSEBNIH ODNOSOV, izvaja psihologinja Maša Širnik

Trajanje: 4 srečanja, začetek v oktobru, Zdravstveni dom Radovljica

Na delavnici se boste bomo pogovarjali o pomenu dobrih medosebnih odnosov, kako krepiti dobro počutje, kako na nevsiljiv in neagresiven način izraziti svoje želje, se uveljaviti, kako biti dober poslušalec in kako skrbeti za svoje dobro počutje. Pogovarjali se boste o komunikaciji, prepoznavali nasilno komunikacijo in jo razlikovali od asertivne. Gre za interaktivno izobraževanje v majhni skupini do 10 oseb. Namenjena je vsem odraslim, ki jih tema zanima.

SODELOVANJE S CUDV RADOVLJICA

MASAŽA DLANI IN STOPALA, izvaja Mirjana Grašič

Trajanje: 20 ur, začetek v oktobru

Kako se naše zdravje odraža na dlani in stopalu, kako lahko prepoznamo težave in si pomagamo sami. Spoznali bomo refleksnoconsko masažo, za kaj in kdaj se uporablja. Naučili se bomo osnovnih prijemov in tehnik, ki jih lahko uporabljamo za samomasažo ali masažo družinskih članov.

SODELOVANJE Z LINHARTOVO DVORANO RADOVLJICA

KINO & KAVA 

10. udeležencem vsak mesec Medgeneracijski center Radol`ca financira vstopnico

 FILMI

21.9  Spomini na Pariz, francoski film

22. 10., Leilini bratje, iranski film

30.11., Tori in Lokita, belgijsko-francoski film

V sodelovanju z Linhartovo dvorano Radovljica vas vabimo, da se pridružite projektu Kino&kava, ki v septembru začenja z novo sezono programa. Vsak mesec si boste lahko ogledali  film in si ob kavi in piškotih izmenjali mnenje o njem. Kaj vas je najbolj nagovorilo? Kako bi ravnali vi če bi se znašli v podobnem položaju? Ste že videli kakšen podoben film? Ste brali knjigo, ki govori o teh temah? Pogovor bo vodila pisateljica, učiteljica in knjižničarka Barbara Hanuš. Vsak gledalec ima svoj pogled na razvoj dogodkov v filmu in na glavne like, ko različne poglede sestavimo skupaj, vsi vidimo nekaj več.

Spomini na Pariz: Prvi film v novi sezoni bo francoski film Spomini na Pariz. Pogovarjali se boste o liku mlade prevajalke Mie, ki je preživela teroristični napad v pariškem bistroju. Razmišljali boste, zakaj je iskala informacije o ljudeh, s katerimi je bila v usodnih trenutkih, in kako se je spremenil njen odnos do človeka, s katerim je živela. Ob travmatičnih dogodkih se pogosto spletejo nove medčloveške vezi, življenje se nam spremeni. Kaj pomeni koncept »diamanta v travmi«, o katerem razmišlja režiserka? Zgodba odpira veliko vprašanj, predvsem pa nam sporoča, da naša življenja tudi po težkih preizkušnjah lahko vedno znova sestavimo.

 

BEE THE PROJECT – DELAVNICA MOZAIKA

mentorica Urška Ambrožič Potočnik

Skupina mladih Mladinskega dnevnega centra KamRa pripravlja stalno mozaično razstavo na prostem v Radovljici, ki bo namenjena ozaveščanju o pomenu čebel za človeka in naravo. Tudi Medgeneracijski center Radol`ca  se bo priključil temu projektu, zato bo v ta namen organiziral 30 urno mozaično delavnico, ki bo potekala pod mentorstvom Urške Ambrožič Potočnik. K sodelovanju vabimo vse, ki bi bili pripravljeni izdelati mozaik v skupno dobro, kateri bi bil del stalne mozaične razstave na prostem. Razstavo bomo postavili v sezoni 2024 / 2025.

NARAVNO VRTNARJENJE

Izvaja Barbara Podlogar

Trajanje: 20 ur, MAREC 2024

Barbara Podlogar vam bo v programu predavala o naravnem vrtnarjenju. Spoznali se boste z značilnostmi in načrtovanjem zelenjavnega vrta, obdelavo tal, kolobarjenjem, zalivanjem, gnojenjem, pripravo zastirke v zelenjavnem vrtu. Spoznali se boste s pridelavo lastnih sadik. Načrtovali  boste delo na vrtu po mesecih.

GLASBENA ZGODOVINA

izvaja Petra Čebulj Zajc

Trajanje: 30 ur, začetek: januar 2024

Skozi zgodovino se je glasba močno spreminjala in razvijala. Od glasbenih začetkov, ko je človek igral na predmete, ki jih je našel v svojem okolju, do danes, ko glasbo ustvarjamo z računalniki, se je zgodilo veliko glasbenih prelomnic. Na srečanjih se bomo srečali z izbranimi poglavji glasbene zgodovine. Spoznali bomo življenja skladateljev, značilnosti obdobij in glasbene oblike, ki so jih umetniki ustvarjali. Pomemben del naših ur bo poslušanje glasbenih primerov.

VEČGENERACIJSKI PROGRAMI

PROGRAM ZAČETNEGA RAČUNALNIŠTVA

Izvaja: Vera Pelhan

Začetek v oktobru

Program začetnega računalništva je namenjen tistim, ki se boste prvič srečali z računalništvom. Naučili se boste uporabljati program Windows, internet. Ustvarili si boste račun za elektronsko pošto na Gmailu in se naučili poslati in prejeti pošto, ustvariti nove stike.

 

PROGRAM NADALJEVALNEGA RAČUNALNIŠTVA

Izvaja: Vera Pelhan, zasedeno

Začetek v oktobru

Nadaljevalni program računalništva je namenjen tistim, ki že imate osnovno znanje. V programu Word boste uporabljali menijske vrstice, poglede in shranjevali dokumente. Velik del programa bo namenjen uporabi interneta, iskanju informacij, elektronski pošti.

 

NADALJEVALNA FRANCOŠČINA Z DIMITRIJEM

izvajalec: Dimitri Duhannoy

Trajanje: 20 ur, začetek v oktobru

Tečajniki na tej stopnji jezik že dobro poznajo in se znajo sporazumevati v večini vsakdanjih situacij, ko sogovornik govori razločno in uporablja standardno francoščino. Pri tem tečaju bo poudarek na konverzaciji v francoskem jeziku.

PLES V KROGU, ČEBELARSKI CENTER LESCE

izvajalka Metka Frelih, ČEBELARSKI CENTER LESCE

Trajanje: 20 ur, začetek: sreda, 11.10., ob 13.30

PRIJAVNICA PLES V KROGU: https://prijave.snipi.si/eR2WiWhYBLN

Folklorni plesi obujajo tradicijo iz življenja ljudi, plesi v krogu pa prinašajo harmonijo in mir. Plesni koraki in glasba nas vodita k veselju do življenja. Postanemo eno z glasbo, plesom, soplesalci, z vsem kar nas obdaja, predvsem pa z virom življenja, ki je v nas samih. Zaplešimo skupaj in odprimo se svetlobi, ki je že v nas.

 

OBLIKOVANJE GLINE

izvaja Tanja Eržen, Lesce, zasedeno

Trajanje: 30 ur, začetek: ponedeljek, 9.10., 17.30, Atelje v Lescah

Glina človeka spremlja že od pradavnine. Njena uporabna in zdravilna moč človeka spremlja skozi zgodovino. Tako bomo tudi na naših oktobrskih delavnicah spoznali različne vrste glin, tehnike oblikovanja, se skozi likovno izraznost spustili v svoj notranji svet. Spoznali bomo preproste tehnike primitivne keramike, kot so tehnika ščipanja, grajenja s pomočjo kačic, kroglic, kalupa, prav tako zahtevnejše procese oblikovanja, kjer bomo spoznali, kako se naredi pravilen spoj, grajenje kiparskega ali okrasnega dela, dolbljenje ter različne tehnike okraševanja. V ateljeju imamo vse potrebne pripomočke, po želji se bodo udeleženci lahko spoznali tudi z lončarskim vretenom. Delavnice bodo potekale v Lescah, ateljeju Tanje.

 

Dostopnost