Gastronomsko turistični tehnik

Poklic: gastronomsko-turistični tehnik/ gastronomsko-turistična tehnica
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja izobraževalni program omogoča da:
- usvojijo strokovno teoretična in praktična znanja ter veščine, ki so pomembna za kakovostno izvedbo kompleksnih nalog in reševanje realnih praktičnih problemov v stroki,
- usvojijo sposobnosti podjetniškega razmišljanja, kritične presoje, odgovornega in socialnega ravnanja,
- spoznajo pomen in usvojijo cilje razvoja osebne organizacijske kulture na delovnem mestu in v življenjskem okolju,
- znajo komunicirati skladno s poslovno etiko, bontonom, načeli gostoljubnosti, v slovenskem in najmanj dveh tujih jezikih,
- obvladajo temeljno strokovno terminologijo, telefonsko komuniciranje, tehnike pogajanj idr…,
- so sposobni sodelovanja v skupini in pri projektnih nalogah (kooperativnost, poštenost), reševati konflikte ter organiziranja in vodenja projektnega in timskega dela,
- znajo organizirati in izvajati animacijo za goste ob različnih priložnostih,
- poznajo osnovne naravnogeografske značilnosti, družbenozgodovinski in kulturni razvoj v Sloveniji in v svetu,
- poznajo slovensko naravno in kulturno dediščino in jo znajo tržiti v okviru gostinskih in turističnih storitev,
Ob zaključku izobraževanja
- usposobljen za samostojno izvedbo strokovnega dela v skupini, timu ter za sodelovanje pri projektnem delu,
- odgovoren, strpen, human in sposoben življenja v demokratični družbi,
- imel temelje za razvoj osebne organizacijske kulture na delovnem mestu in v delovnem okolju,
- iskal racionalne in strokovne rešitve pri izvajanju aktivnosti v delovnem okolju,
- naravnan v vseživljenjsko učenje in usposabljanje,
- usposobljen za uporabo znanj in veščin v novih situacijah
Pogoj za vpis
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
- osnovnošolsko izobraževanje, nižje poklicno izobraževanje ali njemu enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih.
Cena: 1330,00 EUR, možnost plačila na obroke
Trajanje
Izobraževanje traja štiri leta.
- Izobraževalni program je ovrednoten z 240 kreditnimi točkami (KT).
Predavanja
Potekajo dva do trikrat tedensko v popoldanskem času.
Pogoji za dokončanje
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami:
- splošnoizobraževalne predmete,
obvezne strokovne module,
izbirne strokovne module,
odprti del kurikula.
Poleg tega mora opraviti
- obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom,
- poklicno maturo.
Poklicna matura obsega
Obvezni del:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- pisni in ustni izpit iz gastronomije in turizma s podjetništvom.
Izbirni del:
- pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
- izdelek oziroma storitev in zagovor.
Predmetnik
Oznaka | Splošnoizobraževalni predmet in strokovni modul | obvezno/izbirno | ||
P1 | Slovenščina | obvezno | ||
P2 | Matematika | obvezno | ||
P3 | Tuji jezik I | obvezno | ||
P4 | Tuji jezik II | obvezno | ||
P5 | Umetnost | obvezno | ||
P6 | Zgodovina | obvezno | ||
P7 | Geografija | obvezno | ||
P8 | Sociologija | izbirno | ||
P9 | Psihologija | izbirno | ||
P10 | Fizika | obvezno | ||
P11 | Biologija | obvezno | ||
P12 | Kemija | obvezno | ||
P13 | Športna vzgoja | x | ||
Strokovni moduli | ||||
M1 | Osnove gostinstva in turizma | obvezno | ||
M2 | Podjetništvo in zakonodaja | obvezno | ||
M3 | Poslovno komuniciranje in IKT | obvezno | ||
M4 | Naravna in kulturna dediščina | obvezno | ||
Izbirni strokovni moduli | ||||
M9 | Turistično spremljanje in vodenje | izbirno | ||
M10 | Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov | izbirno | ||
M11 | Obdelava turističnih informacij | izbirno | ||
M12 | Hotelska in receptorska dela | izbirno | ||
M19 | Dopolnilne dejavnosti v hotelu | izbirno | ||
Praktično izobraževanje v šoli | ||||
Praktični pouk | ||||
Praktično usposabljanje z delom | ||||
Interesne dejavnosti | ||||
Odprti kurikulum | ||||
M17 | Animacija | |||
M18 | Organizacija turističnih storitev | |||
M20 | Turistično destinacijski menedžment | |||
Reševanje konfliktov | ||||
Poslovno komuniciranje v slovenskem jeziku | ||||
Informacijsko opismenjevanje |
Izvedba izobraževalnega programa
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Nadaljevanje študija
Gastronimsko turistični tehnik lahko nadaljuje študij na visokem strokovnem študiju ekonomije za pridobitev VII. stopnje izobrazbe in na drugih visokih strokovnih programih.
Zaposlitev
Gastronimsko turistični tehnik, ki bo izbral strokovne module, ki izobražujejo za delo v turizmu, se bo lahko zaposlil v hotelih in turističnih agencijah. Organiziral bo izlete, prevoze in bivanja gostov, izlete bo tudi vodil. Kot receptor v hotelih bo sprejemal goste in poskrbel za vse kar je potrebno za njihovo dobro počutje ter jih seznanil s turističnimi znamenitostmi in prireditvami. Gastronimsko turistični tehnik bo obvladal izražanje v slovenščini in več tujih jezikih, svoje delo bo opravljal primerno urejen in uglajenega vedenja.